راهنمای خرید ژنراتور
فهرست مطالب
ژنراتورراهنمای خرید موتور برق خانگی و صنعتی به زبان ساده:
قطع شدن برق در ژنراتور اکثر نقاط دنیا امری طبیعی است، برخی از قطعی های برق و اکثر آنها ساعت ها ادامه دارد ، اما بعضی دیگر که به دلیل برخی شرایط طبیعی مانند سیل ، زلزله و طوفان رخ می دهد ، می تواند روزها ادامه داشته باشد.
قطع شدن برق همچنین می تواند منجر به خراب شدن مواد غذایی قطعی اینترنت، تلفن و خاموش شدن سرورهای کامپیوتری و… شود.
راه حل این مسئله خرید موتور برق های اضطراری است که در انواع مختلف در بازار وجود دارند. خرید موتور برق برای سازمانها و مکانهایی که برق ضروری است بسیار مهم است و آنها باید دستگاهی را انتخاب کنند که پاسخگوی نیازهای آنها باشد.
اما برای خرید موتور برق شما باید کاربردهای موتور برق و انواع موتور برق را بشناسید و نکاتی را بدانید تا انتخاب درستی داشته باشید در ادامه باما همراه باشید.
تعریف موتور برق به زبان ساده:
در راهنمای موتور برق به زبان ساده ، موتور برق یا ژنراتور وسیله ای است که نیروی مکانیکی را به برق تبدیل می کند. در حقیقت ، انرژی مکانیکی به دست آمده از منابع مختلف مانند بنزین یا گازوئیل ، از طریق کارکرد یک موتور برق تولید می کند.
کاربردهای موتور برق چیست؟
همانطور که گفته شده است ، با توسعه نیازهای انسان ، استفاده از برق دو برابر شده است. امروزه موتور برق ها کاربردهای زیادی در بخشهای مختلف خانگی و صنعتی دارند. ژنراتورها را می توان با توجه به نوع کاربرد و عملکرد آنها دسته بندی کرد. در زیر به مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد.
انواع کاربرد موتور برق ها
کاربردهای خانگی:
تأمین نیازهای برقی منزل ها ، به عنوان مثال در صورت قطع شدن برق یا منبع تغذیه اضطراری ، یکی از این کاربردهای کوچک است. برق برای پمپ های آب ، کف آبیاری در کشاورزی و سیستم های روشنایی از دیگر اهداف خانگی است.
کاربرد های صنعتی:
در زمینه صنعت ، تأمین برق از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اینها شامل کارخانه ها ، بیمارستان ها ، بانک ها ، مراکز امنیتی بزرگ و سرورهای رایانه است. این کار با موتورهای الکتریکی مختلف با قدرت بالاتر انجام می شود.
کاربرد های مسافرتی:
موتور برق های مسافرتی برای تأمین برق برای مسافرت و اجرای کمپین استفاده میشوند از مزیت های این نوع میتوان به حمل آسان و ایجاد آلودگی کمتر نسب به سایر مدل ها اشاره کرد.
موتور برق های کیفی:
موتور برق های قابل حمل نمونه جدیدی از موتورهای بنزینی است که به صورت کیفی تولید می شوند. شکل ظاهری متفاوت آن که مانند کیف است و دارای یک دسته می باشد در کنار وزن کم باعث شده کوهنوردان ، سرگرمی ها و گروه های دیگر بیشتر از آن استفاده کنند نمونه های خارجی موتورهای با کیفیت هستند. وزن تقریبی یک موتور قابل حمل یا با کیفیت حدود 20 کیلوگرم است.
موتور برق ثابت:
از این نوع موتورها برای تأمین برق یک مجموعه یا سازمان استفاده می شود. قدرت بالا از مشخصات این نوع ژنراتورها است.
بررسی انواع موتور برق از نظر سوخت مصرفی برای تولید برق:
راهنمای خرید موتور برق از نظر سوخت مصرفی برای تولید برق به سه دسته کلی تقسیم میشوند که عبارت اند از:
موتور برق بنزینی:
مدل موتور برق بنزینی یکی از متداول ترین و پرکاربردترین دستگاه های موجود می باشد یکی از مزایای این مدل ظول عمر موتور طولانی مدت آن است. موتورهای برقی بنزینی به دلیل تولید دی اکسید کربن باید در فضای باز استفاده شوند. زیرا سوخت بنزین گازهای سمی مانند دی اکسید کربن تولید می کند که می تواند باعث خفگی شود.
اگر از دودکش استفاده می کنید ، می توان از آن در داخل خانه استفاده کرد. موتورهای بنزینی را می توان به عنوان موتورهای خانگی و نیمه صنعتی طبقه بندی کرد.
موتور برق دیزلی:
سوخت موتور الکتریکی دیزلی دیزلی است و به دلیل سر و صدای آنها بهتر است از آنها در خارج از شهر استفاده شود.
نوع دیگر ژنراتورهای موتور برق، موتور برق های دیزلی هستند. حجم این دستگاه ها و همچنین صدای تولید شده توسط این دستگاه از نواع بنزینی بسیار بیشتر است. سوخت موتور الکتریکی دیزلی؛ گازوئیل است و به دلیل سر و صدای آنها بهتر است از آنها در خارج از شهر استفاده شود.
این موتورها از نظر عملکرد شبیه ژنراتورهای دیزلی هستند اما اندازه آنها کوچکتر است. موتور دیزلی عمدتا صنعتی است و در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از جنبه های منفی موتور دیزلی صدای زیاد آن است که منبع آلودگی صوتی محسوب می شود.
موتور برق گازسوز:
موتور برق های با گاز به دلیل نوع سوخت ، انرژی کمتری نسبت به موتورهای دیگر دارند و همچنین آلودگی کمتری ایجاد می کنند. همچنین ، یک موتور گازی هزینه کمتری نسبت به یک موتور بنزینی دارد. این نوع موتور برق ها دستگاهی با مصرف برق کم و سازگار با محیط زیست محسوب می شوند.
وجه تمایز موتور گازی از سایر موتورهای الکتریکی ، ایمنی و امنیت آن نسبت به موتور برق بنزینی به دلیل احتراق بنزین و از بین بردن بنزین ، عمر طولانی تری نسبت به موتور بنزینی دارد. مدل های موتورهای گازی از تنوع کمتری نسبت به موتورهای بنزینی و دیزلی برخوردار هستند.
کدام نوع ژنراتور برق انتخاب بهتری است؟
از نظر مصرف کم ، موتور الکتریکی گازی نسبت به دو مدل دیگر سوخت کمتری مصرف می کند. مصرف دیزل یا گازوئیل نیز کمتر از بنزین است. از نظر قیمت موتور برق های بنزینی از همه گرانتر است و موتوربرق های گازسور ارزان ترین نوع است.
آشنایی با انواع سیستم استارت و راه اندازی موتور برق
موتور برق هندلی:
در این مدل دسته موتور برق به گونه ای است که با کشیدن دسته موتور شروع می شوند. اگر از موتور به ندرت استفاده می کنید ، بهتر است از موتور روی دسته استفاده کنید ، زیرا برای روشن شدن موتور جای نگرانی برای کمبود باتری وجود ندارد.
موتور برق استارتی:
مدل استارتی دارای سیستم استارت و باتری متصل است. در راه اندازی این نوع باید به این نکته توجه داشته باشید که باتری تخلیه نمی شودو موتور باید بصورت دوره ای روشن می شود.
موتوربرق اتوماتیک:
نوع اتوماتیک دارای یک سیستم برای سوئیچ اتوماتیک شهری و ژنراتور (ATS) است ، یعنی. با قطع برق ، موتور به طور خودکار روشن می شود و هنگامی که منبع تغذیه دوباره وصل می شود ، فرمان خاموش شدن به موتور ارسال می شود.
باید بدانید: راه اندازی موتور بنزینی در هوای سرد بسیار ساده تر و آسان تر از راه اندازی موتور دیزلی است.
اجزای تشکیل دهنده ژنراتور برق شامل چیست؟
موتور دستگاه:
این قسمت از موتور وظیفه تأمین انرژی اصلی مکانیکی را بر عهده دارد. موتور قسمت اصلی یک موتور الکتریکی است که در آن انرژی مکانیکی دستگاه به انرژی الکتریکی تبدیل می شود و هرچه قدرت موتور بیشتر باشد ، برق بیشتری تولید می کند.
سیستم سوخت:
همانطور که در بخش قبل فهمیدم موتوربرق ها از نشر سوخت مصرفی به سه نوع مانند: بنزینی، گازوئیلی، بنزینیتقسیم میشوند که وظیفه سوخت رسانی به موتور را دارد.
آلترناتور:
دینام (آلترناتور) یک جز الکترومکانیکی است که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. دینام با تولید یک میدان الکترومغناطیسی برق تولید می کند.
مشهورترین کاربرد این قطعه در صنعت خودروسازی است. آلترناتور یا دینام در اتومبیل برق تولید می کند. این دستگاه یکی از اجزای اصلی سیستم شارژ خودرو است. همه اتومبیل های دارای موتور احتراق داخلی دارای دینام هستند ، به جز برخی از خودروهای هیبریدی.
پانل برق:
این بخش وظیفه حفاظت از موتور ، کنترل ولتاژ و تجهیزات خروجی AC و DC را بر عهده دارد.
روغن:
به دلیل کارکرد طولانی مدت موتور در طول روز ، اجزای دستگاه می توانند فرسوده شوند که با داشتن سیستم روغن کاری به حداقل می رسد.
انتخاب نوع سوخت دستگاه:
معیار مهم دیگر مصرف سوخت است. همانطور که گفته شد ، انواع مختلفی از موتورهای برق وجود دارد.
ژنراتورهای بنزینی بسیار مورد استفاده قرار می گیرند ، اما مصرف نسبتاً زیادی دارند.
دیزل مصرف کمتری دارد اما برای خرید سوخت دشواری های خود را دارد.
موتورهای گازی نیز سازگار با محیط زیست هستند و آلودگی کمتری دارند اما قدرت کمتری دارند.
هر یک از ژنراتورها را می توان بسته به دامنه و منطقه مصرفی خود ، یک انتخاب هوشمندانه و ایده آل دانست.
اندازه مخزن سوخت:
هرچه مخزن سوخت بزرگتر باشد موتور برق بازدهی بیشتری خواهد داشت و شما زمان بیشتری برق دارید البته به توان مصرفی شما هم بستگی دارد اگر توان مصرفی شما بالا باشد این امر کاملا برعکس است. البته هرچقدر مخزن بزرگتر باشد وزن دستگاه هم طبیعتا بیشتر خواهد شد.
صدای دستگاه:
موتور برق معمولاً تجهیزات پر سر و صدایی هستند. موتور برق کوچکتر صدای کمتری دارند و آلودگی کمتری دارند.
ژنراتورهای بنزینی نیز معمولاً سر و صدای بیشتری تولید می کنند. اینورتر یا موتوربرق سایلنت از جمله دستگاه هایی هستند که برای حل این مشکل طراحی شده اند.
مارک های معروف و شناخته شده در زمینه ای تولید موتور برق فعالیت می کنند. در زیر به طور خلاصه برخی از معروف ترین مارک های تولیدکننده ای موتور برق را در این زمینه ارائه می دهیم.
برند هیوندای:
یکی از معروف ترین مارک ها هیوندای هست. هیوندای در سال 1947 در کره جنوبی تاسیس شد. امروزه موتور برق های هیوندای ساخت کشور چین هستند و نباید آنها را یکی از محصولات معروف آن دانست. اما بدون شک محصولات این شرکت از مشهورترین و با کیفیت ترین محصولات موجود در بازار هستند.
برند لانسین:
Loncin یکی دیگر از برندهای معروف در تولید موتور برق است. لانسین یکی از جدیدترین مارک های تولیدکنندگان موتور برق است. این شرکت چینی فعالیت خود را در زمینه انرژی از سال 2014 آغاز کرد. عمر طولانی ، ظاهر زیبا ، کیفیت و عملکرد محصولات از ویژگی های استثنایی محصولات لانسین است. در حال حاضر ، بیش از 100 کشور در سراسر جهان انواع موتور برق لانسین را ارائه می دهند.
برند هوندا الِمَکس:
این برند محصول مشترک هوندا و الِمَکس است. هوندا تولیدکننده ای تجهیزات کشاورزی مارک ژاپنی از محصولات کلاس متوسط با کیفیت و شناخته شده برخوردار است. این مارک معتبر یکی از پرفروش ترین انواع موتور برق در جهان است. طول عمر راحت ، کیفیت و قیمت بالا از مشخصات موتور برق هوندا مکس است.
برند راتو:
ژنراتورهای برقی راتو ساخت چین محصول با کیفیت دیگری در این زمینه است. این محصولات در ایران نمایندگی و خدمات پس از فروش دارند. بازدهی مطلوب ، آلودگی صوتی کم و مصرف بهینه سوخت از نقاط قوت موتورهای برف راتو است.
میزان توان خروجی:
توجه به میزان توان خروجی دستگاه نیز بسیار مهم است. همانطور که گفته شد ، با توجه به توان دستگاه از نظر کیلووات ، کاربرد آنها طبقه بندی می شود. در این راستا ، یک موتور الکتریکی خوب باید پاسخگوی نیازهای ما باشد. بنابراین لازم است به مشخصات و اطلاعات آن توجه شود.
امکانات جانبی:
برخی از ویژگی ها مانند حجم مخزن ، نوع استارت دستگاه و چرخ ها و دسته های حرکت نیز از پارامترهای مهم هستند. قطعاً مخزن بزرگتر ، سوخت بیشتر و زمان طولانی تری برای استفاده از موتور فراهم می کند. دسته یا استارت برقی نیز در تجربه استفاده از دستگاه نقش مهمی خواهد داشت.
قدرت موتور:
نکته ای آخر راهنمای خرید موتور برق توان موتور برق بر اساس قدرت و خروجی بر اساس توان اندازه گیری می شود. برای تعیین توان موتور برق می توانید لیستی از لوازم خانگی را با قدرت آنها تهیه کنید و سپس بر اساس آن قدرت موتور برق خود را تعیین کنید.
راهنمای ژنراتور برق دیزلی، بنزینی و گازی:
ژنراتورها دستگاههایی هستند که سوخت مصرفی را به انرژی برق تبدیل میکنند. این دستگاهها انواع مختلفی دارند و میتوان از آنها برای تأمین برق لوازم خانگی، تجهیزات تجاری و دستگاههای صنعتی در زمانهای خاموشی یا مکانهای محروم از برق استفاده کرد.
هنگام استفاده ژنراتور برق باید نوع درست آن را انتخاب کنید چون هر ژنراتوری به کار شما نمیآید. موارد مهمی را که باید در نظر بگیرید عبارتاند از:
توان خروجی.
نوع سوخت مصرفی.
مدل ژنراتور.
فناوری ژنراتور.
نوع برق خروجی.
بلندی صدا.
ابعاد دستگاه.
در ادامه درباره هر کدام از این موارد توضیح خواهد داد.
۱. توان خروجی؛ برحسب کیلووات:
توان خروجی برحسب وات یا کیلووات مشخص میشود. برای هر ژنراتور دو معیار توان وجود دارد: توان راهاندازی (یا اوج قدرت) و توان کارکردی.
هنگام استفاده از ژنراتور باید مدلی را انتخاب کنید که بتواند «توان راهاندازیِ» مربوط به تجهیزات موردنظر شما را برای تأمین برق تحمل کند. قاعده کلی این است که توان راهاندازی ۲ تا ۳ برابرِ توان کارکردی دستگاه باشد. بااینحال بهتر است کتابچه راهنمای خود دستگاه را هم بررسی کنید.
فهرستی از مقادیر تقریبی موردنیاز برای توان مصرفی دستگاههای خانگی معمول را در جدول زیر آوردهایم. همانطور که گفتیم حین خرید ژنراتور برق باید مدلی را انتخاب کنید که توان خروجی کافی داشته باشد تا از پس توان راهاندازی این دستگاهها بربیاید (تقریبا 2 یا 3 برابر مقادیر زیر باشد):
لوازم الکتریکی | توان مصرفی (وات) |
خشککن لباس | 4000 |
ماشین ظرفشویی | 1200تا3600 |
فر برقی | 100تا450 |
تلویزیون | 100تا400 |
رایانه | 800 |
قهوهساز | 200تا700 |
یخچال/ فریزر | 200تا800 |
جاروبرقی | 200تا800 |
ماشین لباسشویی | 500 |
بلندر یا مخلوط کن | 350 |
فرگاز | 800 |
سشوار | 1000 |
اتو | 1000 |
ماهی تابه برقی | 1200 |
تُستر | 800تا1500 |
مایکروویو | 600تا2000 |
چرخخیاطی | 100 |
بخاری برقی | 150تا2000 |
لامپ | 18تا60 |
لپتاپ | 50 |
ریشتراش | 15 |
چمن زنی برقی | 1500 |
دریل | 330 |
ظرفیت توان ژنراتورها بر حسب کیلووات آمپر (kVA) نوشته میشود.
۲. سوخت مصرفی؛ بنزین، گازوئیل یا گاز:
ژنراتورها با سوختهای مختلفی کار میکنند. برخی از آنها دیزلی هستند (با گازوییل کار میکنند)، بعضی دیگر با بنزین و یکسری هم با گاز شهری و گاز مایع کار میکنند. ژنراتورهای خانگی معمولا با گاز شهری کار میکنند که سوخت پاکتری است. برای کسبوکارها و مزارع نوع بنزینی یا دیزلی بهتر است.
بیشتر ژنراتورهای قابلحمل بنزینی هستند و راهاندازی آنها از مدلهای دیزلی سادهتر است. ژنراتورهای گازوییلی گرانترند ولی ماندگاری آنها بیشتر است. بنابراین برای مواردی مانند مزارع که ژنراتور مداوم باید کار کند نوع دیزلی بهتر است. ژنراتورهای بنزینی و دیزلی باید در فضای آزاد قرار داده شوند.
۳. مدل ژنراتور؛ قابلحمل یا ایستاده:
ژنراتورها بر دو نوع ایستاده و قابلحمل هستند. اگر ژنراتور را برای مصارف خانگی میخواهید، نیازی نیست حتما نوع قابلحمل آن را بخرید. ژنراتورهای ثابت ایستاده مزایای زیادی دارند. برای نمونه، سروصدای کمتری دارند، راهاندازی آنها راحتتر است و قدرت بیشتری نسبت به گزینههای قابلحمل دارند. از سوی دیگر امکان سرقت آنها کمتر از گزینههای قابلحمل است.
برای مغازهها و کسبوکارهای کوچک که فضای کافی برای قراردادن ژنراتورهای ثابت ندارند و برای سفرهای چند روزه در طبیعت و افرادی که بهشکل سیار در کاراوان زندگی میکنند، نوع قابلحمل آن کارآمدتر است.
یک مدل ژنراتور ایستاده برای منزل را در تصویر زیر میبینید:
4. فناوری ژنراتور؛ سنتی یا مدرن:
ژنراتورهای مدرن از فناوری اینورتر استفاده میکنند. این فناوری در ژنراتورها انرژی برق را برای لوازم الکترونیکی حساس ازجمله رایانه، تلویزیون و مایکروویو، به صورت موج سینوسی الکتریکی تأمین میکند که برق بهصورت جریان سریع و ناگهانی به دستگاهها نرسد.
ژنراتورهای استاندارد/ سنتی بدون درنظرگرفتن میزان انرژی موردنیاز دستگاه با تمام سرعت کار میکنند. درحالیکه مدلهای دارای فناوری اینورتر از دریچه کنترل هوشمند خودگردان استفاده میکنند که وقتی شما دستگاهی را روشن میکنید بهصورت خودکار تنظیم میشوند. با این کار در مصرف برق صرفهجویی میشود.
ژنراتورهای مدرن بیصدا هستند، روان کار میکنند و برای محیطزیست بهترند.
۵. نوع برق تولیدی؛ تکفاز یا سهفاز:
ژنراتورها دو نوع برق تکفاز و سهفاز تولید میکنند. برق ژنراتورهای تکفاز ۲۲۰ ولتی است و همان ولتاژی است که ما در خانههایمان از آن استفاده میکنیم. این ژنراتورها برای بیشتر خانهها و مشاغل کوچک مناسب هستند.
دستگاهها و تجهیزات صنعتی از برق سهفاز استفاده میکنند که بیش از ۳۵۰ ولت است و بنابراین باید از ژنراتورهای معمولی برای آنها استفاده کرد.
ژنراتورهای سهفاز قابلتبدیل به تکفاز هم هستند. در این حالت برق خروجی به حدود یکسوم برق تولیدی در حالت سهفاز کاهش مییابد.
۶. سروصدای ژنراتور؛ کانوپیدار یا اُپن:
کانوپی یا محفظهای که ژنراتور را میپوشاند صدای آن را میگیرد
شاید ژنراتورهایی را که بدون کانوپی هستند قبلا دیده باشید. این ژنراتورها بهشدت پرسروصدا هستند و میتوانید موتور و تشکیلات داخلی ژنراتور را مشاهده کنید.
کانوپی محفظهای است که ژنراتور درون آن قرار دارد و صدای گوشخراش آن را میگیرد. اگر ژنراتور را در فضایی مانند مزارع قرار میدهید یا جایی است که از شما دور است نیاز به کانوپی ندارید، اما اگر جایی است که صدای آن اذیتتان میکند بهتر است نوع کانوپیدار آن را بخرید.
۷. اندازه ژنراتور؛ بزرگ یا جمعوجور:
اندازه ژنراتور تا حد زیادی با قدرت آن ارتباط مستقیم دارد. هرچه ژنراتور بزرگتر باشد، توان بیشتری به شما ارائه میکند. مخصوصا ژنراتورهایی که باید ساعتهای طولانی با بیش از ۸۰ درصد توانشان کار کنند باید بزرگتر و قویتر باشند وگرنه مدت زیادی دوام نخواهند آورد.
این ژنراتورها نهتنها خودشان معیوب میشوند بلکه به لوازم خانگی متصلشده هم آسیب میرسانند. هنگام خرید ژنراتور برق به اندازه آن توجه داشته باشید.
نکات ایمنی برای نصب و استفاده از ژنراتور:
هنگام خرید ژنراتور برق حتما اقدامات احتیاطی لازم را درباره ایمنی دستگاه مطالعه کنید. بااینحال به چند نکته اساسی زیر توجه بیشتری داشته باشید:
ژنراتور را در داخل منزل یا در مناطق با تهویه کم استفاده نکنید. از قراردادن آن در نزدیکی پنجرهها، درها و هر جایی که گازهای خروجی از آن بتواند وارد منزل شود خودداری کنید.
اطمینان حاصل کنید که ژنراتور روی سطح صاف قرار گرفته است.
از قراردادن ژنراتور برق در معرض رطوبت و گردوغبار زیاد خودداری کنید.
از پر کردن بیشازحد مخزن سوخت خودداری کنید و هرگز هنگامی که ژنراتور فعال است یا هنوز داغ است در آن سوخت نریزید.
ژنراتور را کنار شعله یا هر چیزی که ممکن است جرقه بزند نگذارید.
هرگز ژنراتور را مستقیم به برق سیمکشی منزل متصل نکنید. از یک برقکار بخواهید تا سوئیچ انتقال برایتان نصب کند.
از سیمکشیهای محکم و مناسب برای اتصال لوازم خانگی به ژنراتور استفاده کنید.
بیشازحد از ژنراتور کار نکشید تا اضافه بار به آن وارد نشود.