ماشین پانچ ورق های فلزی چیست؟وچه کاربردی دارد؟2022
فهرست مطالب
در این مقاله ما قصد داریم شما را با ماشین پانچ ورق های فلزی وکاربرد آن آشنا کنیم.
پانچ چیست؟
پانچ فلزات در صنعت فلزکاری نوعی ابتکار نوین محسوب می شود. به وسیله پانچ می توان به راحتی فرم های گوناگونی با دقت و سرعت بالا ایجاد کرد که این عملیات بر روی ورق فلزی با استفاده از دستگاه های مخصوص صورت می گیرد.
در طی عملیات پانچینگ قطعات فلزی از محل سوراخ جدا می شوند. این قطعات قراضه بسته به نوع و جنس مقطع پانچ شده، ممکن است بازیافت یا دور ریخته شوند.به عملیات پانـچ ورق های فلزی ، سوراخکاری ورق نیز گفته می شود.
ورقهای فلزی انواع مختلفی دارند که در حوزههای مختلف از آنها در اشکال متفاوتی استفاده میشود. ممکن است عملیات مختلفی روی ورقها صورت بگیرد تا بتوان در پروژههای مختلف از آن استفاده کرد؛ یکی از عملیاتی که کاربرد ورق را متنوع میکند ، پانچ یا همان سوراخ کردن آن است.
سوراخ کردن ورقها روشهای مختلفی دارد که این روشها میتوانند ساده باشند ، میتوانند به صورت دستی کنترل شوند یا میتوانند از طریق دستگاههای هیدرولیکی و کامپیوتریهای امروزی انجام شوند. در ادامه شما را با صفر تا صد پانچ ورق و دستگاههای استفاده شده در این عملیات، آشنا میکنیم.
پانچ ورق های فلزی چه مراحلی دارند؟
عملیات پانچ ورق های فلزی را میتوان روی این موارد مثل:۱. ورق گالوانیزه۲.ورق روغنی ۳.ورق استیل۴.ورق آلومینیومی و به طور کل هر ورقی که قابلیت شکلپذیری و فرم دهی را داشته باشد انجام داد. به طور خلاصه پانچ ورقهای فلزی شده دارای 2 نوع ورق سیاه پانچ شده و ورق آلیاژی پانچ هستند.
در هنگام پانچ ورق های فلزی در عملیات معمولی، ورق وارد دستگاه پانچ شده و با استفاده از نیروی بسیار زیاد، سوراخها روی آن اعمالشده و سپس آن را از دستگاه خارج میکنند. هرچه میزان ضخامت این ورق نازکتر باشد، عملیات سوراخ زنی آسانتر اجرا میشود .
توجه داشته باشید که ایجاد سوراخ روی ورقهای فلزی باعث ایجاد مقداری گرما میشود که این گرما باعث ایجاد موجهایی روی ورقشده و به اصطلاح ورق را مواج میکند .
سوراخهای ایجاد شده روی ورق قابلیت اینکه در اشکال و طرحهای مختلفی ایجاد شوند را دارند که این طرحها، تنها بهوسیله دستگاههای پیشرفته قابلاجرا هستند ؛ چراکه این دستگاهها امکان طرح و برنامهریزی برای اجرای پانچها را دارند. البته به خاطر داشته باشید که این امر، موجب افزایش هزینه در خرید ورق میشود.
همانطور که میدانید ماده اصلی تولید اکثر ورقهای فلزی گرم ، ورق سیاه است و قیمت ورق سیاه و وزن آن میتواند تأثیر مستقیمی بر قیمت انواع ورقها داشته باشد. ورقهای پانچ شده نیز معمولاً بر اساس وزن قیمتگذاری میشوند که مهمترین نکته آن این است که تکههای سوراخ شده و جداشده از ورق فولادی هنگام پانچ، باعث کاهش قیمت آن نخواهد شد.
پانچ ورق های فلزی، معمولاً به دو روش انجام میشود که عبارتند از:
- پانچ ورق های فلزی چرخشی
- پانچ ورق های فلزی بستر تخت
پانچ بستر تخت، در واقع یک دستگاه پرس و یک دستگاه پانچ واحد است. دستگاه پانچ بستر تخت، معمولاً شامل یک دستگاه فوقانی-تحتانی است که این دو ابزار را به صورت موازی در یک امتداد قرار میدهد.
در این روش، به علت موازی بودن ابزار، پانچ با دقت بسیار بالایی انجام میشود؛ به این صورت که ورق فلزی به صورت عمودی بین دستگاه پرس قرار میگیرد، سپس نیروی حاصل از دستگاه پانچ به صورت ناگهانی آزاد شده و به ورق منتقل میشود.
در نتیجه، قطعات اضافی حاصل از پانچ از طرف دیگر دستگاه خارج میشود. نهایتاً، در صورتی که ورق پانچشده نیاز به پردازش بیشتری داشته باشد، عملیات تغذیهی ورق باید بدون هیچ اشتباهی انجام شود.
پانچ ورق های فلزی چرخشی
در روش پانچ چرخشی ورق، ورق روی دستگاه و یا روی دو چرخدنده قرار گرفته و تنظیم میشود. ورق فلزی، مدام بین این دو چرخدنده به حرکت در میآید تا با توجه به نیاز و کاربرد آن، به شکل مورد نظر در بیاید.
خمکاری و پانچ ورق های فلزی خمکاری مکانیکی، پنوماتیک، هیدرولیک و CNC در دستهی ابزارها و روشهایی قرار دارند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم. پس از آن که ورق فلزی پانچ شد، بنا بر کاربردی که برای آن در نظر گرفته شده، خم میشود.منظور از خمکاری ورقهای پانچ شده، شکلدهی غیر کشسانی روی یک محور است، به طوری که تغییراتی در هندسهی قطعهی فلزی ایجاد شود.
به طور کلی، خمکاری ورق پانچ توسط دستگاههای پانچ به این معنا است که تنها از نظر ظاهری تغییراتی در ابعاد آن صورت بگیرد و حجم آن تغییری نکند.
خمکاری ورق پانچشده ممکن است گاهی تغییری در ضخامت ورق ایجاد کند، اما به طور کلی طی این عملیات، ضخامت ورق فلزی تغییری نخواهد کرد.
خمش ورق، کاربردهای متفاوتی از جمله: ایجاد شکلدهی هندسی در قطعه دارد.همچنین، از این روش به منظور افزایش مقاومت و سختی یک ورق فلزی، تغییر گشتاور اینرسی یک قطعه، تأمین زیبایی ظاهری و حذف لبههای تیز یک قطعه استفاده میکنند.خم کاری مکانیکی خمکاری مکانیکی، یکی از روشهای پانچ ورق است که از مزایای اصلی آن، سرعت و دقت بالا است.
خم کاری پنوماتی کخمکاری پنوماتیک به روشی اطلاق میشود که در آن، نیروی هوا ذخیره میشود تا برای خم کاری وپ انچ ورق فلزی مورد استفاده قرار گیرد.زمانی که به خمکاری با فشار زیاد و یا خمکاری قطعهی کوچک فلزی نیاز باشد، از این روش پرس استفاده میشود
.خم کاری هیدرولیک خمکاری هیدرولیک، زمانی استفاده میشود که بخواهیم ورق فلزی را به شکل ظریفی خم کنیم.خم کاری با دستگاههای پانچ CNCخمکاری توسط دستگاه پانچ CNC دارای ظرفیت 180 تُن است. خمکردن ورق فلزی و آهنی توسط این دستگاه، بسیار دقیق و ظریف صورت میگیرد.کاربردهای ورق پانچ ورقهای فلزی پانچشده با توجه به جنسشان، کاربردهای متفاوتی داشته و علاوه بر صنعت، در هنر نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
مزایا و معایب ماشین پانچ ورق های فلزی چیست؟
پانچ ورقهای فلزی نیز مانند هر محصولی مزایا و معایبی دارد که مزایای آن عبارتاند از:
۱.سرعت بالا در تولید
۲.تولید تیراژ بالا
۳.قیمت تمام شده مناسب
۴.ایجاد اشکال هندسی منظم مثل دایره، مربع، مستطیل، لوزی و مثلث و..
معایب ماشین پانچ ورق های فلزی نیز شامل موارد زیر میشود:
۱.عدم امکان برش اشکال پیچیده و قوسهای نامتعارف با کیفیت بالا
۲.محدودیت در ضخامت بالای ورق
۳.ایجاد پلیسه
۴. نیاز به استفاده از سنبه و ماتریسهای زیادظاهر ناهموار سطح خراش سطحی ترک خوردن ورق مسدود شدن سوراخهای پانچ
کاربرد پانچ ورق های فلزی چیست؟
پانچ ورقهای فلزی کاربردهای زیادی دارد که از میان آنها، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ورق های پانچ شده معمولا از جنس برنج، مس، آلومینیوم و فولاد هستند که در اشکال مختلفی با توجه به درخواست مصرف کنندگان ایجاد می شود. بیشترین کاربرد استفاده از ورق های پانچ شده برای ساخت راه پله ها، ساخت انواع صندلی، دیوارهای امنیتی، دیواره های دستگیره و ساخت حصار است.
همچنین در صنایع فلزی و دکوراسیون پروژههای صنعتی، ساختمانی، بهداشتی، پتروشیمی، ورزشی و کشاورزی ،حفاظت از نیروگاهها،حفاظت از برجهای ارتباطی مناطق حساس نظامی و زندانها ،ایجاد موانع محافظ برای استادیومهای ورزشی پارکینگها و ورودی خانهها و انبارهاسقف و دیوار آسانسور،محافظت از تهویه برای خانههای سیار ، ساخت قطعات لوازمخانگی وایستگاههای اتوبوس هم کاربرد دارد.
از کاربردهای پانچ ورق های فلزی در عمران و شهرسازی نیز می توان به ساخت و تولید انواع مبلمان شهری و سطل زباله، دیواره ایستگاه تاکسی و اتوبوس، دکل های مخابراتی و … اشاره کرد. کاربرد آن در اماکن عمومی بسیار به چشم می خورد.
در صنایع خودروسازی از ورق پانچ جهت تولید قطعات خودروهای سبک و سنگین، ماشین آلات راه سازی و کشاورزی و … استفاده می شود که می توان به ساخت انواع فیلترهای هوا و روغن، شبکه های تهویه و خنک کن، موتور تهویه در ماشین آلات سنگین، گریل های رادیاتور و … اشاره کرد.
از جمله کاربرد ورق پانچ در صنایع شیمیایی و تولید انرژی می توان ساخت انواع فیلترها، سانتری فیوژها، سبد دستگاه های خشک کن، خالص کننده های گاز، صفحات شستشوی زغال سنگ و … را نام برد.ورق پانچ در صنایع غذایی اهمیت بسیار زیادی دارد و کاربرد های آن عبارتند :
از ساخت انواع ماشین های خشک کن حبوبات، میوه و سبزیجات، ماشین آلات دانه بندی مواد غذایی، صفحات بو دادن انواع دانه های قهوه، صنایع پرورش ماهی و انواع آبزیان، ساخت محفظه جهت کندو های زنبور و …
مهمترین مشخصات انواع پانچ ورق های فلزی شده چیست؟
همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، برای پانچ ورقهای فلزی، از تمامی ورقها میتوان استفاده کرد و تنها نکتهای که برای پانچ کردن باید به آن توجه کرد، ضخامت ورق است. برای اینکه ورقها به راحتی پانچ شوند باید ضخامت آنها حدود 8 میلیمتر باشد.
البته این ضخامت بسته به جنس ورق متغیر است که در انتهای این بخش، جدول ضخامت ورق پانچ در انواع مختلف آن را برای شما تهیه کردهایم. ورقهای استیل بیشترین طرفدار را برای پانچ شدن دارند؛ دلیل آن نیز وجود کروم در ترکیبات ورق استیل است که باعث میشود در مقابل خوردگی مقاومت بسیاری از خود نشان دهند.
نوعی ورق پانچ شده و در عین حال آجدار نیز وجود دارد که بیشتر در محل عبور و مرور افراد به کار میرود و آجهای آن از سر خوردن افراد جلوگیری میکند.
نکاتی برای افزایش طول عمر قالب دستگاههای پانچ ورق های فلزی:👇🏼
عمر قالبهای دستگاههای پانچ ورق های فلزی عموماً بین ۴۰۰.۰۰۰ تا ۶۰۰.۰۰۰ ضربه است؛ اما با رعایت کردن نکات زیر میتوانید کمی به طول عمر بیشتر آن کمک کنید:
۱.نظافت قالب با استفاده از باد یا فشار زیاد پارچههای تمیز و روغنکاری
۲.تیز کردن لبه برش پانچ و قالب
۳.استفاده از مواد صحیح برای استحکام انرژی دستگاه
پانچ ها از چه فولادی ساخته می شوند؟
فولاد سخت شده یا کاربید تنگستن اغلب برای ابزار پانچ ( پانچ و قالب) استفاده می شود.یک قالب در طرف مقابل قطعه کار قرار دارد و با نگه داشتن مواد در سراسر محیط سوراخ به محلی سازی نیروهای برشی برای لبه صاف تر کمک می کند.
عیوب متداول پانچ ورق های فلزی:
⭕️ظاهر ناهموار سطح: قالب مهر زنی ناموفق عمدتاً برای سطح ناهموار مقصر است.
⭕️خراش سطحی: در طی فرآیندهای موجودی مواد خام، تولید و حمل و نقل، قطعات تشکیل دهنده ورق فلزی می توانند با اشیاء اطراف برخورد کنند.
⭕️تغییر شکل: دو دلیل پشت این نقص وجود دارد. یکی جابجایی نامناسب، دیگری خاصیت ارتجاعی مواد تشکیل دهنده ورق فلز است.
⭕️ترک خوردن: علت اصلی ترک خوردن، کشش بیش از حد یا تمرکز استرس است.
⭕️دررفتگی: موقعیت های جوش نامرتب هستند که علت دررفتگی است.
⭕️سوراخ های پیچ مسدود شده: سوراخ های پیچ به دلیل دررفتگی جوش مسدود می شوند.
پانچ ورق های فلزی (ورق مشبک آهنی) چیست؟
ورق پانچ شده مشبک آهنی معمولاً از ورق های فولادی در ضخامت های متنوع و با ابعاد و اشکال متنوع تهیه می شود. سوراخ های موجود روی ورق مشبک آهنی (ورق پانچ) اکثراً به صورت دایره ای است ولی می تواند اشکال مختلفی داشته باشد. ورق پانچ بسته به نوع کاربردی که خواهد داشت دارای زوایای 60 و 90 درجه است. معمولاً ضخامت رایج ورق مشبک آهنی، 8 میلیمتر و ابعاد رایج آن 1×2 متر است. قطر سوراخ ها از نيم تا ۳۰ میلیمتر متغیر است.
خط تولید ماشین پانچ ورق های فلزی
در ایام قدیم مراحل ساخت ورق پانچ یا ورق مشبک آهنی همگی با دست انجام میگرفت، یعنی توسط اشیای نوک تیز با دست ورق مورد نظر را در فواصل مختلف سوراخ می کردند. اما امروزه به لطف تکنولوژی، این کار توسط دستگاه های مختلفی با دقت و مهارت بیشتر انجام می شود.
دستگاه هایی که معمولاً برای پانچ ورق های فلزی به کار می روند عبارتند از:روش سمبه ماتریسروش واترجتروش پرس پانچپرفوراسیون غلتکیلیزردستگاه (CNC (control numerical compute
قیمت ماشین پانچ ورق های فلزی
قیمت پانچ ورق های فلزی هم مانند سایر محصولات فلزی به عواملی چون جنس ورقه، ابعاد و ضخامت ورقه بستگی دارد. علاوه بر این عواملی مانند نوع سوراخ ها یا چشمه های ایجاد شده روی آن، سایز سوراخ ها و تعداد آن ها و غیره هم، روی قیمت تمام شده ورق پانچ تأثیر مستقیمی دارند.
اول اینکه اگر جنس ورق پایه طوری باشد که قراضه های فلزی حاصل از انجام عملیات پانچینگ یا همان سوراخ کردن را بتوان دوباره بازیافت ودوباره استفاده کرد، قیمت تمام شده کاهش می یابد ولی اگر جنس ورق پایه قابل بازیافت مجدد نباشد در قیمت نهایی ورق پانچ شده تأثیر گذاشته و هزینه کل ورق محاسبه می شود.
هر چه تعداد و قطر سوراخ ها بیشتر باشد به همان میزان پرتی و مقدار قراضه فلز هم بیشتر می شود، و همان طور که گفته شد اگر قابل بازیافت نباشد هزینه بالاتر می رود. و در آخر هرچه کار بیشتری بر روی ورقه انجام شود و اشکال سوراخ ها یا چشمه ها پیچیده تر باشد، هزینه آماده سازی ورق پانچ نیز طبیعتاً بیشتر می شود.
جمع بندی
این ورق ها مصارف بسیار مختلفی دارند از ساخت و تولید رنده آشپزخانه گرفته تا کاربرد در صنایع پالایشگاه ها و صنایع ساختمان سازی و غیره. این ورق ها از جنس های متنوعی ساخته شده که با توجه به جایی که می خواهند به کار روند و نوع کاربردشان انتخاب می شوند.
در ایام قدیم ساخت این ورق پانچ یا ورق مشبک آهنی با دست انجام می گرفت و بسیار سخت و زمان بر بود ولی امروزه این کار توسط دستگاه های مدرن صورت می گیرد.
برای دیدن محصولات بیشتر به سایت b2wall.com اینجا کلیک فرمایید.