عایق رطوبتی چیست و معرفی ۵ نوع عایق رطوبتی

عایق رطوبتی تشکیل یک مانع غیر قابل نفوذ بر روی سطوح کف، سقف، دیوارها و سایر اعضای سازه است. عملکرد عایق رطوبتی جلوگیری از نفوذ آب است. سطوح ساختمان در برابر آب و گاهی ضد آب ساخته می شوند. در اینجا برخی از مواد عایق رطوبتی رایج مورد استفاده در ساخت و سازهای ساختمانی آورده شده است.

استفاده از غشای عایق رطوبتی مایع، مواد سیمانی، غشای مایع پلی اورتان و مواد قیری در عایق رطوبتی ساختمان ها رایج است.

عایق کاری به معنای ایجاد یک پوشش محافظ برای پشت بام، دیوار، کف، تاسیسات و لوله ها در برابر نفوذ آب و رطوبت است. رطوبت از طریق خاک و یا به دلیل بارندگی ناشی می شود و ممکن است از طریق بدنه یا سطح دیوار و یا زمین و پی جذب ساختمان شود.

استفاده از عایق رطوبتی در جهت کنترل رطوبت منازل نیز مورد استفاده قرار می گیرد. نم و رطوبت تاثیر نامطلوبی بر روی ساختمان می گذارد. جذب رطوبت توسط دیوار باعث متورم شدن روکش های گچی، ترک خوردگی و رشد قارچ و کپک می شود.

عایق رطوبتی برای زیرزمین، دیوارها، حمام، آشپزخانه، بالکن، عرشه، تراس یا پشت بام، مخازن آب و استخرها و غیره ضروری است.

روش های جلوگیری از نفوذ رطوبت به ساختمان

به منظور جلوگیری از نفوذ رطوبت به ساختمان از دو روش زیر می توان استفاده نمود.

۱. زهکشی

زهکشی به معنای خارج نمودن آب های سطحی یا زیرزمینی از یک سازه به منظور جلوگیری از خسارات احتمالی ناشی از آن می باشد.

از جمله اهداف زهکشی می توان به پایین آوردن میزان رطوبت، جلوگیری از نشست، کاهش فشار وارده بر دیوارها، کاهش سطح ایستایی و ثابت نگه داشتن میزان تراکم خاک اشاره نمود. زهکشی به انواع زیر دسته بندی می شود.

  • زهکشی لبه ای: این زهکشی برای ذخیره و انتقال زهاب های جانبی در جاده و در مجاورت سنگفرش ها به کار می رود.
  • زهکشی سفره ای: این نوع زهکشی به منظور زهکشی شیرابه ها و در مکان های دفن زباله اجرا می شود.
  • زهکشی فتیله ای: این زهکشی برای کاهش میزان نشست خاکریزه هایی که بر روی خاک های سست قرار گرفته اند استفاده می شود.
  • زهکشی صفحه ای: این زهکشی در مجاورت سازه هایی که فشارهای هیدرولیکی بر آن ها وارد می شود، کاربرد دارد.

عایق رطوبتی:

عایق رطوبتی به پوششی گفته می شود که ساختمان را در برابر نفوذ آب و رطوبت محافظت می کند. این عایق ها به صورت لایه هایی با ضخامت مختلف می باشند که به شکل مایع، پودر، رولی یا صفحه ای در ابعاد مختلف به بازار عرضه و در اختیار مشتریان قرار می گیرند.

نوشته های مشابه

این عایق ها از مواد مختلف ساخته شده اند و با توجه به میزان ترکیبات خود در مکان های مختلف کاربرد دارند. این ترکیبات نقش مهمی در عملکرد و پوشش دهی عایق ها ایفا می کنند. در ادامه به بررسی جامع در مورد این عایق می پردازیم.

انواع عایق رطوبتی

  1. عایق رطوبتی سیمانی

۲. غشای ضد آب مایع

۳. پوشش قیری ضد آب

۴. عایق رطوبتی غشایی قیری

۵. عایق رطوبتی غشایی مایع پلی اورتان

 

۱. عایق رطوبتی سیمانی

عایق رطوبتی سیمانی ساده ترین روش عایق های رطوبتی در ساختمان سازی است. مواد برای عایق رطوبتی سیمانی به راحتی از تامین کنندگان محصولات بنایی در دسترس است و به راحتی مخلوط و اعمال می شوند.

این دسته از محصولات دو جزئی بوده و بر پایه سیمان ساخته می شوند و به صورت پودر مخلوط با آب تولید شده و به راحتی بر روی سطوح بتنی، آجری و … قابل اجرا هستند. از آن جا که این محصولات پس از خشک شدن خاصیت الاستیکی پیدا می کنند، در نتیجه ضربات وارده، فشارهای جانبی و تغییرات دما هیچ تاثیری روی آن ها نداشته و باعث شکسته شدن یا ترک برداشتن آن ها نمی گردند. همچنین به سبب این که این محصولات بر پایه سیمان هستند، عاری از مواد سمی بوده و می توان از آن ها در داخل مخازن آب آشامیدنی نیز استفاده کرد.

کاربردهای روش عایق رطوبتی سیمانی در مناطق مرطوب داخلی مانند سرویس های بهداشتی می باشد.

روش عایق رطوبتی سیمانی

سیمانی compressed 1

عایق رطوبتی سیمانی

کاربردهای عایق های رطوبتی سیمانی :

تصفیه خانه های آب

تاسیسات تصفیه فاضلاب

پل ها

بند ها

سیستم های راه آهن و مترو

بنادر و اسکله های باری دریایی

قفل رودخانه / کانال

سازه های پارکینگ

تونل ها

۲. غشای ضد آب مایع

غشای مایع از یک پوشش پرایمر و دو لایه رویی تشکیل شده است. استفاده از پوشش ها به صورت اسپری، غلتکی یا ماله ای است. لایه مایع نازک است و انعطاف پذیری بیشتری نسبت به انواع عایق رطوبتی سیمانی دارد.

این مایع به یک پوشش لاستیکی روی دیوار تبدیل می شود. دوام پوشش ضد آب بستگی به نوع پلیمری دارد که سازنده برای ساخت عایق رطوبتی مایع استفاده کرده است.

روش غشای ضد آب مایع:

غشای ضد آب مایع

غشای ضد آب مایع compressed

غشای ضد آب مایع می تواند از یک لایه مایع با اسپری استفاده شود که از آسفالت اصلاح شده با پلیمر تشکیل شده است. غشاهای مایع پلی اورتان در انواع جداگانه برای ماله، غلتک یا اسپری نیز از تولیدکنندگان مختلف موجود است.

۳. پوشش قیری ضد آب

قیر یک فرآورده طبیعی است که به حالت محلول در نفت خام موجود است و از هیدروکربورهایی با وزن مولکولی بالا تشکیل شده است. قیر دارای رنگ مشکی براق است و عمده ترین ویژگی آن، غیر قابل نفوذ بودن در برابر آب و نیز خاصیت چسبندگی آن است. قابلیت چسبندگی قیر بیشتر در راه سازی مورد استفاده قرار می گیرد به طوری که به صورت لایه نازکی دور دانه های سنگی را گرفته، آن ها را به یکدیگر می چسباند و تشکیل آسفالت را می دهد.

پوشش قیری (روکش آسفالت) از مواد پایه قیر ساخته می شود. این یک پوشش محافظ انعطاف پذیر بر اساس فرمول و درجه پلیمریزاسیون آن است. انعطاف پذیری و محافظت در برابر آب می تواند تحت تأثیر درجه پلیمر و تقویت فیبر باشد.

متداول ترین کاربردهای پوشش های قیری شامل مناطقی است که در زیر لایه خیس هستند. این یک پوشش محافظ و ضد آب به ویژه در سطوحی مانند پایه های بتنی عالی محسوب می شود.

برای قرار گرفتن در معرض نور خورشید مناسب نیست مگر اینکه با مواد انعطاف پذیرتر مانند پلی اورتان یا پلیمرهای مبتنی بر اکریلیک اصلاح شود.

روش عایق رطوبتی پوشش قیری

پوشش ضد آب قیری

پوشش قیری

۴. عایق رطوبتی غشایی قیری

عایق های رطوبتی غشای قیری به دلیل عملکرد ثابت شده آنها روشی محبوب برای سقف های کم شیب است. غشای ضد آب قیری دارای مشعل روی لایه و غشای خود چسب می باشد.

ترکیبات خود چسب شامل آسفالت، پلیمرها و پرکننده ها هستند. علاوه بر این، رزین ها و روغن های خاصی ممکن است برای بهبود ویژگی های چسبندگی اضافه شوند. نوع خود چسب دارای ماندگاری پایینی است زیرا با گذشت زمان خاصیت چسبندگی غشا کاهش می یابد.

مشعل روی ممبران دارای انواع آشکار و پوشیده است. لایه در معرض اغلب دارای سنگدانه های معدنی دانه ای برای مقاومت در برابر سایش و پارگی ناشی از هوازدگی است. برای نوع دیگر غشاء، پیمانکار باید برای جلوگیری از سوراخ شدن غشا، یک لایه محافظ را اعمال کند.

روش ضد آب غشای قیری

۵. عایق رطوبتی غشایی مایع پلی اورتان

روش عایق رطوبتی غشایی مایع پلی اورتان برای قسمت سقف مسطح و در معرض هوا استفاده می شود.عایق مایع پلی اورتان برای سقف های مسطح استفاده می شود که در معرض عوامل جوی بوده و شکل پذیری بالایی دارد.
پلی اورتان به رطوبت بسیار حساس است که باید برای ارزیابی رطوبت پیش از بهره برداری استفاده شود، در غیر این صورت ممکن است بعد از مدتی لایه برداری یا جداسازی غشا رخ دهد.
غشای مایع پلی اورتان روشی گران قیمت است که در آن غشای منعطف برای جلوگیری از ترک خوردن پس از مدتی برای مناطقی با سقف در معرض هوا و هوازدگی به دقت اعمال می شود.

روش ضد آب غشای مایع پلی اورتان

ضد آب غشای مایع پلی اورتان

مایع پلی اورتان

غشای مایع پلی اورتان می تواند انعطاف پذیری بالاتری را ارائه دهد. پلی اورتان به رطوبت بسیار حساس است. بنابراین قبل از اجرا، باید در ارزیابی میزان رطوبت دال بتنی بسیار دقت کرد، در غیر این صورت ممکن است بعد از مدتی لایه برداری یا جدا شدن غشاها اتفاق بیفتد.

سوالات متداول در مورد انواع، روش ها و کاربردهای عایق رطوبتی

_انواع عایق رطوبتی چیست؟

رایج ترین انواع عایق های رطوبتی عایق رطوبتی سیمانی است.

غشای ضد آب مایع، غشای قیری، پوشش قیری و غشای مایع پلی اورتان.

_هدف از عایق رطوبتی چیست؟

هدف از عایق رطوبتی جلوگیری از نفوذ آب به سطوح بتنی است.

_عایق رطوبتی کجا استفاده می شود؟

عایق رطوبتی برای زیرزمین، دیوارها، حمام، آشپزخانه، بالکن، عرشه، تراس یا پشت بام، بام سبز، مخازن آب و استخرها و غیره ضروری است.

_عایق رطوبتی سیمانی چه کاربردهایی دارد؟

۱. تصفیه خانه های آب

۲. تاسیسات تصفیه فاضلاب

۳. پل ها

۴. سدها

۵. سیستم های راه آهن و مترو

۶. بنادر و اسکله های باری دریایی

۷. قفل رودخانه / کانال

۸. سازه های پارکینگ

۹. تونل ها

_عایق رطوبتی غشایی مایع چیست؟

غشای مایع از یک پوشش پرایمر و دو لایه رویی تشکیل شده است. استفاده از پوشش ها به صورت اسپری، غلتکی یا ماله ای است. لایه مایع نازک است و انعطاف پذیری بیشتری نسبت به انواع عایق رطوبتی سیمانی دارد.

عایق‌های رطوبتی نانو

عایق نانو، یکی دیگر از انواع عایق رطوبتی است که با استفاده از فناوری نانو و با مواد پلیمری ساخته شده است. از ویژگی‌های این عایق می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. این عایق‌های نازک، در بخش‌های مختلف یک سازه، مورداستفاده قرار می‌گیرد.
  2. روش اجرای آن آسان بوده و به سرعت انجام می‌شود.
  3. مقاومت و طول عمر بالایی در برابر رطوبت و حرارت دارد.
  4. مقرون به صرفه است
  5. به بخش‌هایی مانند سقف، وزن اضافی تحمیل نمی‌کند.
  6. روی انواع سطوح، از جمله سطوح موجدار و مورب، قابل اجراست.
  7. نور و گرمای خورشید را بازمی‌تاباند و از گرم شدن و انتقال حرارت به سطح زیر عایق جلوگیری می‌کند.
  8. پایه آبی سیلیکونی داشته و کاملا دوستدار محیط زیست است و ضرری برای اکوسیستم ندارند.
  9. به راحتی تمیز می‌شود.
  10. آتش‌زا نبوده و ایمنی بالایی دارد.
  11. ترمیم آن جزئی و فوری و کاملا آسان دارد.

موارد استفاده عایق رطوبتی نانو

کاربرد این عایق رطوبتی در مواردی مانند پشت بام، سرویس بهداشتی، استخر، پایه‌های پل، پایه ستون‌های برق، مخزن ذخیره لوله‌های خطوط انتقال نفت و گاز، عایق‌کاری حوضچه‌های پرورش ماهی، عایق‌کاری آبنما، کف کارخانه و فروشگاه، درزگیری و آب‌بندی پشت بام و … است.

عایق‌ رطوبتی ایزوگام

یکی دیگر از انواع عایق رطوبتی ایزوگام است. ایزوگام لایه‌ای پیش‌ساخته است که با استفاده از ماده‌ای مخصوص بر روی سطح چسبانده می‌شود. مواد تشکیل دهنده آن قیر و الیاف مصنوعی است. سبک وزن بوده و قابلیت انعطاف بالایی دارد. در برابر انبساط و انقباض مقاومت دارد؛ بنابراین در مقابل تغییر دما و شرایط جوی مقاوم است. عمر مفیدی در حدود ۱۰ سال دارد.

image001

برای آشنایی بیشتر با انواع کیفیت ایزوگام، پست “روش‌های تشخیص ایزوگام خوب” را مطالعه کنید.

یکی دیگر از انواع عایق رطوبتی نوع مایع آن است که با استفاده از دستگاه اسپری و قلم مو روی سطوح اجرا می‌شود. سطح قبل از اجرا باید آماده شود؛ به این صورت که اگر برآمدگی یا شیب وجود دارد، اصلاح گردد و سطح باید کاملا خشک باشد.

مزایای این نوع عایق عبارتند از

  1. بر روی انواع سطوح می‌تواند بچسبد.
  2. ضداشتعال است.
  3. رنگ‌پذیری بالایی دارد.
  4. اجرای آن آسان است و نیاز به متخصص ندارد.
  5. آلودگی ایجاد نمی‌کند.

عایق رطوبتی مایع در دو رنگ سفید و مشکی در بازار وجود دارد. این عایق پس از اجرا بر روی سطح مورد نظر، خشک شده و به یک لایه نازک اما بسیار مقاوم، تبدیل می‌شود معمولا از عایق رطوبتی مایع در استخرها استفاده می‌شود. می‌توان از آن در بخش‌های مختلف ساختمان که به عایق‌کاری نیاز دارد، مانند دیوارها و سقف استفاده کرد.

عایق پلیمری پاششی

یکی دیگر از انواع عایق رطوبتی عایق پلیمری پاششی است که از پلیمر ساخته شده است و به صورت پاششی اجرا می‌شود. برای اجرا نیاز به حرارت نداشته و تنها با پخش کردن یا پاشش روی سطوح اجرا می‌شود.

  1. آلودگی برای محیط زیست به دنبال ندارد.
  2. گوشه و کنار کنج‌ها را به صورت یکنواخت پوشش می‌دهد.
  3. عمر مفید بالایی دارد ؛ حدود ۲۰ سال است.

کاربرد عایق پلیمری پاششی

  1. عایق دیوارها و سقف‌ ساختمان
  2. عایق سقف‌های کاذب
  3. عایقی مناسب جهت مرغداری‌ها و دامداری‌ها
  4. بدنه کشتی و هواپیما

عایق رطوبتی آرت فلکس

یکی دیگر از انواع عایق رطوبتی آرت فلکس است که بر اساس تکنولوژی مدرن ساخته شده است. مزایای آن:

  1. نصب آسان
  2. هزینه اندک
  3. طول عمر بالا
  4. انعطاف پذیری بالا (قابل استفاده در کنج‌ها)
  5. نصب سریع و آسان به دلیل عدم نیاز به حرارت در پروسه نصب
  6. استحکام بالا به دلیل استفاده از تکنولوژى لایه‌هاى نبافته
  7. با حفظ خواص اولیه خود، ماندگارى بسیار بالایى دارد.
  8. در زمان کف‌سازى قابل نصب است. مى‌توان این عایق را کار گذاشته و سپس روى آن را کاشى، سرامیک و … نصب کرد.
  9. جایگزین خوبی برای ایزوگام و قیرگونی است.
image002 compressed

در حمام، سرویس‌هاى بهداشتى، استخر، پشت بام و کلیه سطوح در کف و بدنه ساختمان که به‌طور مداوم با آب در تماس هستند، کاربرد دارد.

رنگ نانو

یکی دیگر از انواع عایق رطوبتی رنگ نانو است که مانند رنگ آمیزی روی سطوح اجرا می‌شود. مواد این عایق نوعی رنگ تقویت شده با مواد نانو است که مقاومت بالایی در برابر شرایط مختلف جوی، نور آفتاب، سرما و گرما و نفوذ آب دارد.

از ویژگی‌های این عایق به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

  1. بدون آلاینده و دوستدار محیط زیست است.
  2. به راحتی می‌توان اجرا کرد
  3. طول عمر نسبتا بالا دارد؛ حدود ۱۵ سال
  4. جایگزین مناسب برای ایزوگام و قیرگونی است.
  5. در مکان‌هایی نظیر کف حمام و سرویس بهداشتی، پاسیوها، استخرها، پشت بام های سیمانی و آسفالتی قابل استفاده است.
  6. استفاده از آن نیازی به تخریب لایه‌های سطح زیرین ندارد.
  7. قیمت کمتری دارد.

عایق رطوبتی استخر

عایق‌بندی استخر یکی از موارد مهمی است که در ساخت استخر باید مدنظر قرار داد.

image003 compressed 1

در عایق‌کاری استخر چند دسته عایق مورد استفاده قرار می‌گیرد از جمله عایق‌های رطوبتی بر پایه پلیمر، اپوکسی، اکرلیک‌ها و سیمان پلمیری است.

عایق رطوبتی قطران

یکی دیگر از انواع عایق رطوبتی عایق قطران است که در اثر حرارت زغال سنگ و میعان گاز حاصل بدست می‌آید. مایع بدست آمده قطران نام دارد و از آن برای چسباندن دانه‌های سنگی بهم استفاده می‌شود. در ساختن رویه‌های سیاه و نیز در عایق‌کاری رطوبتی به مصرف می‌رسد. قطران حاوی مواد اسیدی است که در اثر بارندگی ممکن است در آب حل شود و روان شده و وارد جوی آب و فضای سبز شده و آنها را آلوده کند. اما به دلیل به مشکلات زیست محیطی قطران و با توسعه عامل‌های چسبندگی شیمیایی، استفاده از آن محدود شده است.

عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته

یکی دیگر از انواع عایق رطوبتی عایق‌های پیش ساخته است که امروزه بسیار رایج شده است. بهترین نوع آن‌ها نمد پشم شیشه است. در دو دسته عایق پی(مخصوص پی ساختمان) و عایق بام (بام، سطوح خارجی، سرویس‌های بهداشتی، استخرها، تونل‌ها) ساخته می‌شود. عایق با روکش آلومینیوم نیز یکی دیگر از تولیدات برخی کارخانه‌های عایق پیش ساخته است که حدود ۸۵ درصد از نور و حرارت را منعکس می‌کند.

مواد اولیه این عایق‌ها عبارتند از:

  1. قیر صنعتی ۷۰-۶۰
  2. مواد پلیمری به نام اتکنیک پلی پروپیلن
  3. یک لایه تیشوی مسلح شده با نخ
  4. یک لایه پلی‌استر نبافته
  5. پودر تالک (در برخی پودر مس نیز به کار می‌رود.)

۶- عایق رطوبتی تیشو

یکی دیگر از انواع عایق رطوبتی تیشو است. تیشو الیاف شیشه است که با فاصله معین به صورت یکنواخت در کنار هم قرار گرفته اند. این محصول مقاوم در برابر فرسایش و آتش سوزی است. این محصول به عنوان حامل در تولید عایق‌های رطوبتی، عایق‌کاری لوله‌های گاز و آب، جهت حفاظت آن‌ها در برابر رطوبت، خوردگی و زنگ‌زدگی به کار می‌رود.

تیشوی مرغوب ویژگی‌های زیر را دارد.

  1. شکل ظاهری و رنگ کاملا یکنواخت داشته و لبه های آن صاف و بدون چروک است.
  2. روی سطح آن خرده شیشه دیده نمی‌شود.
  3. عاری از رطوبت است و هنگام باز کردن رول، چسبنده نیست.

عایق‌های رطوبتی پلیمری

یکی دیگر از انواع عایق رطوبتی پلیمری است که برای عایق‌بندی سطوح و اتصالات به کار می‌رود. مواد پلیمری، هم خاصیت عایق حرارتی و هم عایق رطوبتی دارند. ضد اشتعال است و بهترین گزینه برای استفاده در ساختمان است.

انواع این عایق‌ها عبارتند از:

  • عایق‌های بوتیلی
  • اکریلیک
  • پلی‌یورتان
  • سیلیکون
  • پلی‌استر نبافته
  • اپوکسی
  • عایق‌های ابری و …

کاربرد عایق‌های رطوبتی پلیمری

  • پوشش پل‌ها در ساختمان‌ها
  • جاده‌سازی و پروژه‌های عمرانی
  • عایق کردن دیواره‌های تونل ها
  • عایق کردن مخازن فلزی
  • عایق کردن دکل‌های برق و جعبه‌های حاوی مدارهای برقی و تابلو های برق
  • عایق کردن لوله‌های آب و آشامیدنی که در زیر زمین قرار دارند.
  • پایه برج ها و ساختمان‌ها که فلزی هستند.
image004

 عایق‌های رطوبتی ساخته شده بر پایه سیمان

این عایق‌ها به صورت پودری هستند که با آب مخلوط شده و روی سطوح بتنی و آجری اجرا می‌شوند. پس از خشک شدن خاصیت الاستیکی پیدا کرده و در نتیجه ضربات وارده، فشارهای جانبی، تغییری در آن‌ها ایجاد نمی‌شود و ترک برنمی‌دارند. این عایق‌ها به دلیل داشتن سیمان، عاری از مواد سمی بوده و می‌توان از آن برای عایق‌کاری داخل مخازن آب آشامیدنی استفاده کرد.

‫۳ دیدگاه ها

  1. سلام خسته نباشید
    میشه بفرمایین این عایق رطوبتی نانو را در پشت بام که بعدا روف گاردن میشود میشه اجرا کرد ؟..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *