طرح های حمایت از کسب و کارهای خانگی
کسب و کارهای خانگی یکی از مهمترین راهکارها برای ایجاد اشتغال و درآمد در سرتاسر جهان بحساب می آید.توانایی و امکان انجام دادن این نوع از مشاغل در محل زندگی موچب بوجود آمدن مزایای زیادی برای شاغلین آن ها می شود که از جمله می توان به ایجاد توازن بین مسئولیت خانوادگی زنان و اشتغال آنان، حذف هزینه های مربوط به خرید، رهن و اجاره کارگاه و ایاب و ذهاب، استفاده از نیروی کار سایر اعضای خانواده و ایجاد زمینه های کار خانوادگی، امکان انتقال تجارب از طریق آموزش غیررسمی به شیوه استاد- شاگردی بین اعضاء خانواده و… اشاره نمود.
عکس طرح های حمایت از کسب و کارهای خانگی
که از جمله می توان به ایجاد توازن بین مسئولیت خانوادگی زنان و اشتغال آنان، حذف هزینه های مربوط به خرید، رهن و اجاره کارگاه و ایاب و ذهاب، استفاده از نیروی کار سایر اعضای خانواده و ایجاد زمینه های کار خانوادگی، امکان انتقال تجارب از طریق آموزش غیررسمی به شیوه استاد- شاگردی بین اعضاء خانواده و… اشاره نمود.
کسب و کارهای خانگی یکی از مهمترین راهکارها برای ایجاد اشتغال و درآمد در سرتاسر جهان بحساب می آید.توانایی و امکان انجام دادن این نوع از مشاغل در محل زندگی موچب بوجود آمدن مزایای زیادی برای شاغلین آن ها می شود
مطابق قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی ، مشاغل خانگی شامل آن دسته از فعالیت هایی است که توسط عضو یا اعضاء خانواده در فضای مسکونی در قالب یک طرح کسب و کار بدون مزاحمت و ایجاد اخلال در آرامش واحد های مسکونی همجوار شکل می گیرد و منجر به تولید ویا کالای قابل عرضه به بازار خارج از محیط مسکونی می گردد.
بر اساس مصوبات ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی ، رشته های مشاغل خانگی در حوزه های صنایع دستی ، فرش کشاورزی ، دامپروری ، شیلات ، خدمات ، تولیدی صنعت و فناوری اطلاعات(IT )می باشد و بر همین اساس انواع مشاغل خانگی در هریک از زیر بخش ها ارائه گردیده که فهرست و همچنین اطلاعات هر یک از مشاغل مذکوردر سایت وزارت کار و امور اجتماعی قسمت مشاغل خانگی موجود می باشد.
باید توجه داشت که در سالیان اخیر به دلیل تحولات عظیم در بخش فناوری اطلاعات در جهان و ایجاد مشاغل جدید، امکان اشتغال خانگی برای بسیاری از افراد در زمینه های IT نیز فراهم گردیده است. این مشاغل که روزانه در سراسر جهان تعداد آن ها رو به فزونی و تنوع می باشد این امکان را فراهم می آورد تا افراد بتوانند در محیط خانه با استفاده از رایانه و وسایل جانبی مورد نیاز، به انجام کسب و کارهای گوناگون در این حوزه بپردازند.
تعاریف:
Rounded Rectangle: تعاریف کلی در کسب و کار خانگی مشاغل یا کسب و کارهای خانگی: آن دسته از فعالیت هایی است که توسط عضو یا اعضا خانواده در فضای مسکونی در قالب یک طرح کسب و کار بدون مزاحمت و ایجاد اخلال در آرامش واحد های مسکونی همجوار شکل می گیردو منجر به تولید خدمت یا و یا کالای قابل عرضه به بازار خارج از محیط مسکونی می گردد. شاغلین کسب و کار مذکور برای کسب منافع به صورت های ذیل فعالیت می نمایند:
1- انجام فعالیت به صورت کارمزدی برای کارفرمای خارج از محیط مسکونی
2- انجام فعالیت مستقل اعم از تامین مواد اولیه تا عرضه و محصول به خارج از محیط مسکونی
3- انجام فعالیت به صورت تعاونی ،اتحادیه ویا مشارکت با بنگاه های بالا دستی تامین کننده مواد اولیه و عرضه محصول آنان در بازار ، ترجیحا به صورت کسب و کار خوشه ای
– پشتیبان : منظور اشخاص حقیقی یا حقوقی هستند که مسئولیت حمایت از تعدادی از شاغلین خانگی را در کل فرآیند تولید و ارائه خدمات، اعم از آموزش، تهیه و توزیع مواد اولیه و ابزار کار (حسب مورد ) ، مشاوره ، طرحی ، نوآوری ، بسته بندی ، بازاریابی و فروش به عهده بگیرند.
– افراد تحت پوشش: افرادی که متقاضی انجام فعالیت تحت پوشش پشتیبان
می باشند.
– مستقل (خوداشتغالی) : نوعی اشتغال است که فرد می تواند با اتکاء به توان شخصی، خلاقیت و ابتکار ، به شکل خویش فرمایی به فعالیتهای تولیدی و خدماتی بپردازد که در نتیجه منجر به کسب در آمد و ایجاد فضای کسب و کار می شود.
– کسب و کار مجازی: کسب و کاری است که در آن از اینترنت جهت انجام تبلیغات و فروش کالا و خدمات استفاده می گردد.
Rounded Rectangle: روش های فعالیت در حوزه مشاغل خانگی |
فعالیت در حوزه مشاغل خانگی به3 صورت امکان پذیر می باشد:
الف – انجام فعالیت به صورت کارمزدی برای کار فرمای خارج از محیط مسکونی ( متقاضی تحت پوشش )
ب – انجام فعالیت مستقل اعم از تامین مواد اولیه تا عرضه محصول به خارج از محیط مسکونی (متقاضی مستقل )
ج- انجام فعالیت به صورت تعاونی ، و یا مشارکت با بنگاه های بالا دستی تامین کننده مواد اولیه و عرضه محصول آنان در بازار ، ترجیحا به صورت کسب و کار خوشه ای ( پشتیبان )
متقاضیان مشاغل خانگی می توانند فرم ثبت نام ( متناسب با شرایط خود به تفکیک مستقل – تحت پوشش – پشتیبان ) را از سایت وزارت کار و امور اجتماعی قسمت مشاغل خانگی دریافت و چاپ نموده و فرم ها را پس از تکمیل به ادارات کل تعاون یا دستگاه اجرایی ذیربط ارائه نمایند. متقاضیان مشاغل خانگی باید از مهارت و تخصص کافی جهت انجام شغل خانگی مورد نظر برخوردار باشند. کلیه متقاضیان مستقل و پشتیبان برای انجام فعالیت در حوزه مشاغل خانگی نیاز به دریافت مجوز دارند.
شرایط لازم و مراحل دریافت مجوز کسب و کارهای خانگی چیست ؟
شرایط لازم برای دریافت مجوز شامل شرایط عمومی واختصاصی می باشد . متقاضیان واجد شرایط ، فرم تکمیل شده ثبت نام و مدارک لازم را به دستگاه اجرائی ذیربط ارائه می نمایند .
پس از انجام بررسی های لازم و در صورت تائید طرح در دستگاه اجرائی ، مجوز مربوطه توسط اداره کل کار و امور اجتماعی استان صادر خواهد گردید.متقاضیان دارای مجوز کسب و کار خانگی که مورد تایید دستگاه اجرائی ذیربط می باشند ، می توانند از این تسهیلات بهره مند شوند.
همچنین مشمولین قانون ، با ارائه مجوز کسب و کار خانگی میتوانند نزد صندوق تامین اجتماعی بیمه و از مزایای آن برخوردار گردند. مشمولین صندوق بیمه اجتماعی روستائیان و عشایر تابع قوانین و مقررات مربوطه خواهند بود.
متقاضیان مشاغل خانگی در صورت واجد شرایط بودن از انواع گوناگون حمایت ها نظیر حق بیمه خویش فرما ، تسهیلات و بازار های محلی جهت عرضه محصولات خانگی وغیره به برخوردار خواهند شد.
مطابق قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی ، عرضه محصول تنها در بازار خارج از محیط مسکونی صورت گرفته و عرضه و فروش محصول(کالا و خدمات ) در منزل مسکونی ممنوع می باشد. به همین منظور بازارهای محلی موقت به تناسب جهت عرضه محصولات خانگی اختصاص داده می شوند.
نظارت در حوزه مشاغل خانگی به 3مرحله قبل از پرداخت ، حین پرداخت و پس از پرداخت تسهیلات تقسیم بندی می گردد.جهت اطلاع ازچگونگی نظارت ، به سایت وزارت کار و امور اجتماعی قسمت مشاغل خانگی مراجعه شود.
انجام فعالیت همزمان در چند شغل خانگی در صورت تائید دستگاه اجرایی ذیربط و چنانچه مجموع ساعات کارخانگی توسط هر یک از شاغلین خانگی از 44 ساعت کار در هفته بیشتر نگردد ، بلامانع است.
فهرست رشته های مشاغل خانگی و نیز اطلاعات مربوط به تعدادی از رشته های مشاغل خانگی در سایت وزارت کار و امور اجتماعی قسمت مشاغل خانگی موجود و قابل مشاهده می باشد.
برای انجام کسب و کار خانگی لازم است کار صرفاً توسط عضو یا اعضاء خانواده در واحد مسکونی انجام شود.حجم تولید با شرایط و فضای واحد مسکونی تناسب داشته باشد.
آلودگی های زیست محیطی ، صوتی و بصری ایجاد نکند. حقوق همسایگان به طور کامل رعایت گردد. عرضه و فروش محصول (کالا و خدمات ) در خارج از واحد مسکونی صورت گیرد. تردد غیرمتناسب با فضای محل سکونت به ویژه در مجتمع های مسکونی انجام نشود.شغل مجاز باشد و با محیط مسکونی تناسب داشته باشد.
جهت اطلاع از ضوابط صدور مجوز( شرایط عمومی و اختصاصی ، مدارک مورد نیاز و مراحل صدور مجوز) به سایت وزارت کارو امور اجتماعی به قسمت مشاغل خانگی مراجعه شود.
راهنما:
فهرست رشته های مشاغل خانگی – اطلاعات تعدادی از رشته های مشاغل خانگی – فرم ثبت نام متقاضیان به تفکیک مستقل- تحت پوشش – پشتیبان در سایت وزارت کار و امور اجتماعی بخش مشاغل خانگی موجود و قابل مشاهده می باشد
متقاضیان مشاغل خانگی می توانند فرم ثبت نام ( متناسب با شرایط خود ) را از سایت مذکور دریافت و چاپ نموده و فرم ها را پس از تکمیل به ادارات کل تعاون یا دستگاه اجرایی ذیربط ارائه نمایند .
متقاضیان مشاغل خانگی باید از مهارت و تخصص کافی جهت انجام شغل خانگی مورد نظر برخوردار باشند.
در صورتیکه شغل مورد نظرمتقاضی در فهرست مشاغل خانگی موجود نباشد، متقاضی می تواند شغل مد نظر خود را پیشنهاد نماید .مشاغل پیشنهادی متعاقباً بررسی و در صورت تصویب ، به فهرست مشاغل خانگی اضافه خواهند شد.
اشخاصی که در قالب فرم افرادتحت پوشش ثبت نام می نمایند، در صورت داشتن شرایط لازم و وجود پشتیبان متناسب با شرایط آنان، به شخص پشتیبان معرفی خواهند شد.
ثبت نام افراد تحت پوشش به معنای اشتغال قطعی یا فوری فرد ثبت نام شده نمی باشد.
انجام فعالیت توسط سایر اعضای خانوار منوط به موافقت و رضایت سرپرست خانوار می باشد .
Rounded Rectangle: روش ثبت نام و شرایط و ضوابط لازم |
متقاضیان وام مشاغل خانگی برای دریافت تسهیلات ابتدا باید در طرح ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی که در حال اجرا است، مشاغل خود را به ثبت برسانند. متقاضیان میتوانند با مراجعه به سامانه مشاغل خانگی به آدرس اینترنتی https://mashaghelkhanegi.mcls.gov.ir/ نسبت به تکمیل فرمها و کسب اطلاعات موردنیاز اقدام کنند.
متقاضیان مشاغل خانگی لازم است متناسب با نوع فعالیت موردنظر خود یکی از فرمهای ثبتنام (مستقل – تحت پوشش – پشتیبان) را تکمیل کنند. فرمهای تکمیلی توسط دستگاه اجرائی ذیربط بررسیشده و در صورت تائید طرح در دستگاه اجرائی، مجوز مربوطه صادر خواهد شد.
ضوابط ومدارک صدور مجوز کسب و کارهای خانگی
الف- شرایط لازم برای متقاضیان اخذ مجوز کسب و کار خانگی
1- شرایط عمومی :
– تابعیت جمهوری اسلامی ایران
– حداقل سن بیست سال برای اشخاص پشتیبان
– نداشتن سابقه کیفری موثر به تأیید مراجع ذیصلاح (برای اشخاص پشتیبان )
– داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت از سربازی برای متقاضیان مرد
– اقامت درمحل اجرای طرح ( برای افرادمستقل )
2- شرایط اختصاصی :
– حداقل 5 سال سابقه کاری مرتبط برای اشخاص پشتیبان
– ارائه گواهی آموزش و مهارت در رشته مورد نظر (دارای تاریخ اعتبار)
– ارائه گواهی سلامت برای متقاضیان رشته های مرتبط با مواد غذایی و بهداشتی
– تأمین سهم آورده متقاضی حداقل به میزان 20% سرمایه موردنیاز ایجاد رشته شغلی(برای اشخاص پشتیبان)
– داشتن ایده برای شروع فعالیت
– داشتن توانایی مدیریت برای اداره کسب و کار
ب – مدارک موردنیاز برای صدور مجوز کسب و کار خانگی
– تصویر شناسنامه و کارت ملی
– تصویر کارت پایان خدمت یا معافیت از خدمت برای متقاضیان مرد
– گواهی عدم سوء پیشینه برای پشتیبان
– تصویر گواهی آخرین مدرک تحصیلی
– اصل و تصویر کارت مهارت مرتبط با رشته شغلی مورد تقاضا
ج – مراحل صدور مجوز
1-داشتن شرایط عمومی و اختصاصی
2-ارائه درخواست توسط متقاضی به دستگاه اجرایی ذیربط
3-تکمیل فرم های مربوط و ارائه طرح توجیهی توسط متقاضی
4-ارائه مستندات مربوط به سهم آورده متقاضی (برای اشخاص پشتیبان )
5-بررسی درخواست و طرح متقاضی توسط دستگاه اجرایی ظرف حداکثر یک هفته
6-تأئید طرح از سوی دستگاه اجرایی و صدور مجوز توسط اداره کل کار و امور اجتماعی ظرف 48 ساعت