راهنمای خرید علف زن و نحوه کار با 1 نوع آن
فهرست مطالب
در این مقاله شما با راهنمای خرید علف زن یا علف تراش مواجه می شوید و نسبت به ویژگی های علف زن مناسب آگاه خواهید شد.
و پس از خواندن آن میتوانید با توجه به نیازتان بهترین علف تراش را انتخاب کنید.
به احتمال زیاد با علف زن آشنایی دارید و می دانید چگونه کار می کند. البته در توضیحات دسته بندی علف زن نیز می توانید بهتر با این دستگاه آشنا شوید.
شما هنگامی که می خواهید این دستگاه را خریداری نمایید با انبوهی از انواع برندها و مدل ها با خصوصیات متفاوت رو به رو می شوید.
به همین جهت این بازار بزرگ کمی گیج کننده به نظر می رسد.
البته نه تنها دررابطه با این دستگاه بلکه در خرید تمام وسایل امروزی به این مشکل برمیخورید.
پس چگونه ما بهترین علف تراش را انتخاب کنیم؟
به سادگی میتوان این کار را انجام داد. فقط کافیست که تا آخر این مقاله راهنمای خرید علف تراش همراه ما باشید.
البته این را درنظر داشته باشید که هدف این مقاله اصلا این نیست که در نهایت به شما محصول خوب را به عنوان بهترین علف تراش موجود در بازار معرفی کنیم . خیر. در واقع ما به جای ماهی به شما روش ماهیگیری را یاد میدهیم .به این صورت که شما باید یک سری اطلاعات از نیازهای خود داشته باشید و خصوصیات علف زن ها را با نیازتان منطبق کنید.
اگر به قصد خرید، مقاله راهنمای خرید علف تراش را مطالعه می کنید، حتما این نکات را یادداشت نمایید تا هنگام تصمیم گیری ویژگی های مناسب علف تراش را بشناسید.
در ابتدا باید نوع فعالیت خودتان را با این دستگاه مشخص کنید.
نوع فعالیت یعنی چه؟
همه علف زن ها یا علف تراش ها کار تراشیدن را انجام می دهند.
پس تفاوت علف زن ها باهم چیه؟
اگر علف زن را برای باغ یا حیاط منزل خود می خواهید باید از یک نوع علف زن استفاده کنید و اگر برای مزرعه کشاورزی می خواهید به نوع دیگری از علف زن نیاز دارید.
اگر برای علف های هرز می خواهید به یک نوع نیاز دارید و اگر برای درو کردن می خواهید قطعا به نوع دیگری نیاز دارید.
پس در ابتدای کار در ذهن خود نیازتان را به یاد داشته باشید. با جواب دادن به این دو سوال نیازتان را مشخص کنید.
1-علف زن را برای چه محیطی نیاز دارید؟
الف) باغ و حیاط ب) مزرعه کشاورزی
2-چه استفاده ای از علف زن می کنید؟
الف) از بین بردن علف هرز و گیاهان نرم
ب) دروی محصولات و گیاهان سخت
با پاسخ دادن به این دو سوال نیاز شما تا حدودی مشخص می شود. اگر جواب شما بین گزینه ها نیست، مشکلی وجود ندارد. حتما کاربرد نیاز شما با گزینه ها یکی ست وعلف زن مشابه.
پس با نیاز شما هماهنگی دارد. اکنون باهم گزینه ها را بررسی می کنیم. دو سوال مطرح شد که نیاز شما را اساسا به دو قسمت فضا یا مکان و نوع گیاه تقسیم می کند.
کدام علف زن ها برای مساحت باغ یا مزرعه کشاورزی ما مناسب هستند ؟
برای جواب این سوال شما نیاز دارید علف زن پشتی و علف زن دوشی را بشناسید و با تفاوت آن ها آشنا شوید. برای آگاهی می توانید به دسته بندی علف زن ها در قسمت توضیحات ، تفاوت علف زن دوشی با علف زن پشتی را مطالعه نمایید.
اینک با توجه به جواب سوال یک شما ادامه می دهیم.
علف زن مناسب برای باغ و حیاط
اگر که علف زن مناسب برای باغ و حیاط یا به طور کلی مساحت کوچک می خواهید علف زن پشتی یا کوله ای مناسب کار شماست.
چرا علف زن پشتی؟ زیرا این نوع علف زن برای همین کار طراحی شده است؛ برای کسانی که می خواهند علف های هرز باغ یا حیاط خودشان را از بین ببرند.
کار با این دستگاه بسیار آسان است و مانند کار با داس است. اما قدرت مانور زیادی ندارد که بخواهید از این نوع علف زن در مزرعه خودتان نیز استفاده کنید.
پس پیشنهاد می کنیم برای کارهای موقتی و مساحت های کوچک علف زن پشتی را تهیه کنید.
علف زن مناسب برای مزرعه کشاورزی
زمین های کشاورزی وسعت بیشتری دارند بنابراین بسیار مهم است که یک ابزار حرفه ای در دستان خود داشته باشید. ابزاری که در زمان کمتر بتواند مساحت بیشتری را درو کند.
علف زن دوشی این امکانات و مزایا را در اختیار شما قرار می دهد.
علف زن دوشی با توجه به نوع آناتومی ، ساخت و روش استفاده باعث می شود که در مساحت های پر وسعت کار ما را سبک تر کند و مجبور به صرف زمان زیادی نباشیم.
هرکدام از علف زن ها مناسب چه نوع گیاهانی هستند؟
بر اساس پاسخ سوال دو شما این راهنمای خرید علف تراش را ادامه خواهیم داد. گاهی اوقات شما نیاز دارید که شاخه ی یک درخت را هرس کنید و گاهی تنها علف های هرز دور یک درخت را. خب طبیعی است که شما به انواع مختلفی نیاز دارید.
علف های هرز همیشه حضور دارند و باید آن ها را از بین برد ، اما آیا می توان با همان دستگاهی که علف های هرز را از بین می برد محصولات کشاورزی را هم درو کرد؟ خیر؛
پس چه کاری باید انجام دهیم؟ یعنی برای هرکدام یک علف زن بخریم؟
این گزینه هم منطقی نیست.
چرا که با توجه به قیمت علف زن ها صرفه اقتصادی برای کار ما ندارد و باعث بالارفتن گزاف هزینه ها می شود. یکی از راهکارها و پیشنهادات ما به شما در این مقاله راهنمای خرید علف تراش این است که از علف زن چند کاره استفاده کنید.
علف زن های چند کاره می توانند از عهده لطیف ترین گیاهان تا سخت ترین شاخه ها بربیایند. اما شاید شما چنین نیازی نداشته باشید و فقط برای گیاهان نرم از علف زن استفاده می کنید. در این صورت شما به ویژگی های علف زن مناسب گیاهان نرم نیاز دارید.
برای گیاهان نرم و یا علف های هرز دور باغچه یا حیاط نیاز نیست که شما بهترین و قوی ترین علف زن را بخرید. برای کار شما یک علف زن پشتی برقی نیز کفایت میکند.
ما به شما پیشنهاد می کنیم صفحه انواع و خرید علف زن را مشاهده کنید تا آگاهی بیشتری داشته باشید.
نکته کلیدی در راهنمای خرید علف زن
تا اینجای کار شما می توانید بین علف زن دوشی یا پیشتی انتخاب کنید اما معیار های مهم دیگری هم وجود دارد.
یکی از معیار های علف تراش مناسب این است که بدانید شما به علف زن برقی نیاز دارید یا علف زن بنزینی؟
تفاوت این دو در مقاله دسته بندی علف زن توضیح داده شده است اما مطلبی که واضح است این است که قدرت علف زن بنزینی یا همان علف زن موتوری از علف زن برقی بیشتر است. پس تفاوت میان این دو علف زن هم مانند تفاوت بین علف زن پشتی با علف زن دوشی در انتخاب خرید و نیاز شما است.
یعنی اگر برای گیاهان قوی یا مساحت زیاد می خواهید علف زن بنزینی اما اگر برای مساحت کم و گیاهان نرم می خواهید علف زن برقی به شما پیشنهاد میشود.
البته برای باغات هم علف زن بنزینی بهتر عمل می کند و کارکرد بیشتری دارد، اما برای علف های هرز در حیاط خانه یا ویلا علف زن برقی بهتراست؛ چون هم سر و صدای کمتری دارد هم آلودگی کمتری.
البته باید به این نکته هم توجه کنید هم هزینه خرید، تعمیر و نگهداری علف تراش دوشی بیشتر است هم علف زن بنزینی نسبت به نوع دیگر خود و همچنین با قدرت بیشتر.
انواع موتور علف زن و کارایی آن
بعد از همه ی این انتخاب های بین علفزن دوشی و پشتی یا بنزینی و برقی نکته خیلی مهم نوع موتور این دستگاه هاست.
اگر مدل بنزینی را انتخاب کرده باشید شما به دو مدل دوزمانه و چهارزمانه برخورد می کنید.
تفاوت این دو مدل را در مقاله ای جدا توضیح دادیم ، اما باز شما با توجه به دو سوال طرح شده باید بین این دو انتخاب کنید.
علف زن دو زمانه از قدرت بیشتری نسبت به علف زن چهار زمانه بهره می برد. همچنین هرچه قدرت بیشتر می شود صدای بیشتری هم تولید می کنند. در بحث قدرت که باید مثل انتخاب بین بنزینی و برقی تصمیم بگیرید. این که چقدر به قدرت نیازمندید؟
اما صدا نیز می تواند معیار مهمی در تصمیم گیری شما باشد.
در فضا های کوچک و مسکونی مانند پارک ها یا حیاط خانه ها صدای زیاد آزار دهنده است.
اما در فضا های وسیع تنها برای اپراتور دستگاه آزار دهنده است که با گوش گیر های مناسب این موضوع هم حل می شود.
انواع برند یا مارک علف زن
یکی از نکات قابل توجه دیگر و آخرین معیار از معیار های علف تراش مناسب در مقاله راهنمای خرید علف تراش خوب بحث برند این دستگاه ها است.
با دیدن نام یک برند معتبر بر روی دستگاه به ما این اطمینان خاطر را می دهد که علف زن با کیفیت و سالم را می خریم.
اما به غیر از قضیه برندینگ ، قسمت مهم تر خدمات پس از فروش دستگاه ها است.
چون هر چه قدر هم کیفیت محصول خوب باشد، ممکن است به تعمیرات و خدمات پس از فروش نیاز پیدا کند.
یکی دیگر از مسائل هم قطعات یدکی دستگاه است که باید به این توجه کرد چون باز هم در صورت خرابی ما به قطعات یدکی نیاز پیدا می کنیم.
رشد علف های هرز در حیاط جلوی خانه، ویلا، باغ و غیره که گاهی تا یک متر یا بیشتر بلند می شوند بعضی اوقات بیشتر به یک کابوس شبیه خواهند شد تا علف! اگر تجربه چیدن این علف ها با ابزار های دستی را داشته باشید حتما شما هم از جمله کسانی هستید که این کابوس را دیده اید! بعد از صرف ساعت ها وقت حتی گاهی از صبح تا شب، می بینید که علف ها هنوز تمام نشده، دست های شما زخم شده و خستگی دیگر اجازه کار کردن به شما را نمی دهد.
احتمالا در همین لحظات به فکر خرید یک دستگاه علف تراش می افتید و اگر تاکنون کابوسی را که گفتیم ندیده اید حتما با خواندن این چند سطر از مقاله راهنمای خرید علف تراش شما با یک آینده نگری قصد خرید علف تراش را کرده اید تا درگیر مصائب و مشکلاتی که در بالا گفتیم نشوید.
اما اگر تجربه خرید چنین دستگاهی را نداشته باشیم چه؟! از کجا باید بدانیم چند نوع علف زن داریم و کدام یک مناسب کار ما است ؟ بودجه من چه قدر اجازه مانور برای خرید یک دستگاه علف زن را می دهد؟ نوع بنزینی مناسب کار من است یا برقی؟ علف تراش پشتی بهتر است یا دوشی؟ این ها عمده ترین سوالاتی است که افراد به هنگام خرید علف زن با آن ها مواجه می شوند برای همین ما تصمیم گرفتیم یک راهنمای خرید علف تراش خیلی کامل و جامع برای شما آماده کنیم.
گام اول : انواع دستگاه علف زن کدام است ؟
مثل خیلی از دستگاه های صنعتی و کشاورزی که در انواع مختلفی به لحاظ انرژی مصرفی تولید می شوند دستگاه علف زن هم در دو مدل علف زن بنزینی و علف زن برقی تولید می شود. از این جهت که دسترسی شما به کدام یک از دو انرژی برقی یا بنزینی ممکن و آسان تر است، انتخاب بین علف زن برقی یا علف زن بنزینی اهمیت پیدا می کند.
ممکن است در جایی که شما می خواهید از دستگاه استفاده کنید اصلا برقی وجود نداشته باشد بنابراین حتی از انواع علف زن شارژی هم می توان استفاده کرد چون منبعی برای شارژ کردن باتری دستگاه وجود ندارد. یا حتی ممکن است در جایی که شما سکونت دارید، دسترسی به برق وجود داشته باشد اما قیمت بنزین بالا بوده و کار با دستگاه علف زن بنزینی برای شما صرفه اقتصادی نداشته باشد؛ بنابراین بین این دو گزینه انتخاب با شما و با توجه به شرایط کاری شما است. اما اگر موافق باشید هر یک از این دو مدل را به صورت جداگانه در این مقاله راهنمای خرید علف تراش بررسی می کنیم:
گام دوم: بررسی علف تراش بنزینی و مزایا و معایب آن
در واقع علف تراش را بیشتر به نوع علف زن بنزینی می شناسند که بیشترین فروش را به خود در دنیا اختصاص داده و کاربری بسیار بالایی دارد، قابلیت بستن تمام تیغه های علف تراش و هد نخ علف زن را دارا می باشد و موتور های آن با توان های مختلفی تولید می شود. از آن می توان به عنوان داس زن، شمشاد زن، علف زن و شاخه زن نیز استفاده کرد. این علف زن از چند قسمت به شرح زیر تشکیل شده است:
موتور علف تراش بنزینی
موتور علف زن بنزینی در واقع مهم ترین قسمت آن به شمار می آید. با توجه به برند تولید کننده، توان موتور ها متفاوت است ولی معمولا بیشتر موتور هایی که روی این دستگاه مشاهده می کنید بین یک تا دو اسب بخار قدرت دارند. این موتور ها معمولا دو زمانه و تک سیلندر است با این وجود انواع چهار زمانه آن نیز وجود دارد.
اگر وسعت کار شما زیاد است و جایی که می خواهید علف های آن را بتراشید از پوشش گیاهی مقاومی برخوردار است بهتر است از دستگاه هایی استفاده کنید که دارای موتور های قدرت مند تری هستند. باید به این نکته در هنگام خرید توجه کنید که برخی فروشندگان موتور های پنچ اسب بخار را به عنوان دو اسب بخار به فروش می رسانند در حالی که این گونه نیست؛ بنابراین باید حتما از فروشگاه هایی خرید کنید که به آن ها اطمینان داشته و محصولات اصلی را با عناوین واقعی بفروشند.
لوله یا اهرم فلزی علف زن بنزینی
قسمت دیگر علف زن بنزینی، لولۀ فلزی میانی یا مرکزی است که یک طرف آن به موتور متصل بوده و طرف دیگر آن فلنچ و تیغه قرار دارد. از داخل ای لوله یک فنر رد شده که گشت آور موتور را به تیغه منتقل می کند. در هنگام خرید علف تراش باید به کیفیت این لوله توجه داشته باشید، جنس لوله بهتر است از آلومینیوم باشد که در عین سبکی از مقاومت خوبی نیز برخوردار باشد.
دستگاه هایی که از کیفیت بالایی برخوردار نیستند معمولا دچار مشکل در این قسمت می شوند. طول این لوله برای دستگاه های مختلف، متفاوت است اما معمولا بین 70 تا 170 سانت طول دارند. روی این میله دستگیره قرار گرفته که کلید های گاز و کلاج روی هم قرار دارد. نکته مهم دیگر در هنگام خرید علف تراش توجه به شکل ظاهری اهرم فلزی است؛ اهرم ها یا به شکل صاف طراحی می شوند یا به شکل سر کج، اما تفاوت این ها در چیست؟
اهرم فلزی صاف: در این مدل فاصله شما از علف ها دور تر است و نیاز است زاویه بیشتری با دست ها به دستگاه بدهید که ممکن است دست های شما زود تر خسته شود اما به علت اینکه فاصله شما از تیغه دور تر است ایمنی بیشتری دارید.
اهرم فلزی سرکج : در این مدل فاصله شما با علف ها کمتر بوده و استفاده از دستگاه راحت تر است. با این حال به علت نزدیکی کاربر به تیغه ایمنی آن کمتر است.
دستگیره علف زن بنزینی
روی قسمت لوله آلومینیومی یک دستگیره قرار گرفته است . باتوجه به مدل دستگاه شما این دستگیره می تواند به دو شکل باشد :
1- فرمان دوچرخه ای : که شبیه دستگیره های دوچرخه بوده و کاربر به وسیله دو دست آن را کنترل می کند . روی دستگیره سمت راست کلیدهای گاز و کلاچ قرار داشته و بدون حرکت اضافی می توانید از این کلیدها استفاده کنید . مزیت فرمان دوچرخه ای این است که به راحتی می توانید به سمت چپ و راست بچرخید .
۲- فرمان دایره ای : این دستگیره یک اهرم فلزی است که روی آن یک پوشش پلاستیکی قرار گرفته و کاربر به وسیله یک دست آن را کنترل می کند .
فلنچ علف تراش بنزینی
یکی از قطعات مهمی که در هنگام خرید باید به آن توجه کنید فلنچ سر دستگاه است که تیغه یا توپی هد علف تراش به آن نصب می شود ، در زمان خرید علف تراش به این نکته دقت کنید که جنس این فلنچ از آلیاژ برنج باشد تا مقاومت بالایی در برابر ضربات داشته باشد .
گام سوم : بررسی علف تراش برقی و علف تراش شارژی
علف تراش برقی در واقع دستگاهی است که از طریق یک سیم برق کار می کند و علف زن شارژی نیز با داشتن یک باتری لیتیومی قابل شارژ که در واقع منبع تغذیه انرژی دستگاه به شمار می آید کار می کند . این نوع علف زن ها ، دستگاه های قدرت مندی برای کارهای بزرگ و سخت نیستند و در دنیا نیز استفاده کمتری از این مدل نسبت به علف تراش بنزینی می شود .
در واقع این نوع علف زن ها برای انجام مصارف خانگی مثل هرس علف های هرز نازک حیاط خانه یا باغچه و غیره مناسب است و قدرت انجام کارهای باغبانی سنگین را ندارد ، با این حال اگر دسترسی شما به بنزین به هر نحوی محدود است بهترین گزینه شما خرید علف تراش برقی یا شارژی خواهد بود .
معمولا قدرت موتورهای این دستگاه ۱۴۰۰ وات بوده و قابلیت بستن تیغه های فولادی و نخ علف تراش روی آن وجود دارد . این دستگاه سبک بوده و در مقایسه با انواع علف تراش های بنزینی قیمتی بسیار پایین تر دارند ، نمونه های شارژی حتی از این هم کمتر است . در هنگام استفاده از نوع شارژی بهتر است حتما دو باتری داشته باشید تا در حین کار اگر شارژ دستگاه تمام شد بتوانید به کار خود ادامه دهید .
گام چهارم : انتخاب بین علف زن بنزینی پشتی یا دوشی ؟
علف تراش بنزینی به دو مدل دوشی و پشتی تقسیم میشود که در ادامه توضیح مختصری درباره هر یک می دهیم تا شما در خرید علف تراش خود دقیق تر عمل کنید :
علف تراش بنزینی پشتی
برای علف تراش پشتی یک کوله پشتی طراحی شده که زیر آن یک شاسی فلزی قرار دارد ، موتور روی شاسی سوار شده و شاسی به کوله پشتی بسته میشود . در واقع شما برای کار با این دستگاه باید آن را مانند یک کوله به پشت خود انداخته و از آن استفاده کنید . در این حالت دیگر لوله یا اهرم فلزی مرکزی حالت خود را از دست میدهد چرا که موتور پشت شما است ، بنابر این یک فنر منعطف با روکش لاستیک به موتور متصل است و این فنر ادامه پیدا کرده تا لوله فلزی ، تا به راحتی بتوانید از لوله استفاده کنید .
به هنگام خرید باید توجه داشته باشید که کدام مدل بیشتر مناسب شما است . از این مدل برای کارهای طولانی مدت استفاده می کنند ؛ چراکه وزن دستگاه روی قسمت های مختلف بدن شما تقسیم شده و کار کردن با آن را راحت می کند .
علف تراش بنزینی دوشی
مدل دیگر علف تراش ، علف تراش دوشی است که برای استفاده از دستگاه یک بند دوشی وجود دارد که باید آن را به صورت حمایل روی دوش خود انداخته و باتوجه به نوع دستگیره که دوچرخه ای یا گرد باشد دستگاه را کنترل کنید . این دستگاه برای کار هایی که مدت زمان استفاده از دستگاه زیاد نباشد مناسب است ؛ چراکه در طولانی مدت به شانه شما فشار خواهد آورد .
اگر کار شما مداوم و طولانی مدت است بهتر است از علف تراش پشتی استفاده کنید این علف تراش قیمت بیشتری دارد چرا که تجهیزات به کار رفته در آن بیشتر است ، علاوه بر کوله پشتی که دارای دو بند و یک کمربند است ، دارای یک شاسی فلزی است که موتور روی آن سوار شده و همچنین یک شیلنگ یا فنر لاستیکی منعطف دارد که همه این ها باعث افزایش قیمت آن شده است . در هنگام خرید علف تراش پشتی توجه داشته باشید که دوخت کوله پشتی از کیفیت خوبی برخوردار باشد همچنین پهنای بند ها به قدری باشد که فشار کمتری به کتف های شما وارد شود .
همچنین به این نکته توجه کنید که شاسی باید دارای دو فنر ضربه گیر باشد تا لرزش های موتور کمتر به کاربر وارد شود . با این حال ذکر این مورد هم ضروری است که شیلنگ یا فنر لاستیکی علف زن پشتی در هنگام کار به بازوی شما فشار بیشتری وارد می کند ولی قدرت مانور بیشتری به وسیله دست ها به شما میدهد . علف تراش دوشی دقیقاً برعکس علف تراش پشتی است یعنی فشاری به بازوی شما وارد نمی شود اما قدرت مانور دهی و زاویه دهی کمتری با دست ها خواهید داشت .
در هنگام خرید علف تراش دوشی نیز باید به پهنای بند دستگاه توجه کنید که پهنای آن مناسب باشد همچنین کیفیت قلابی که بند به موتور بسته شده بالا باشد ، بهتر است دستگاهی انتخاب کنید که قلاب آن فلزی باشد .
گام پنجم : لرزش علف تراش باید کم باشد
دستگاهی انتخاب کنید که لرزش های کمتری داشته باشد ؛ چرا که لرزش های مداوم بعد از مدتی عصب های دست شما را دچار آسیب کرده و ممکن است مشکلات مفصلی برای شما به وجود بیاورد .
گام ششم : از علف تراش چه انتظاری دارید ؟
برای خرید علف تراش مناسب باید نسبت به کاری که می خواهید با آن انجام دهید اشراف داشته باشید برای این کار می توانید چند نکته را مد نظر داشته باشید :
توجه به تراکم علف ها
توجه به ضخامت علف ها
هرچه تراکم و ضخامت علف ها بیشتر باشد قدرت علف تراش و تیغه شما نیز باید بیشتر شود .
گام هفتم : خرید از فروشگاه های معتبر
دستگاه علف تراش یکی از تجهیزات کشاورزی بسیار پر فروش بوده که انواع متنوعی نیز دارد اما باید به هنگام خرید علف تراش حتماً از فروشگاه های معتبر خرید کنید تا در صورت عیب و ایراد و خرابی علف زن بتوانید از خدمات پس از فروش آن استفاده کنید . خرید علف تراش از فروشگاه های مطمئن در واقع از مشکلات احتمالی آینده مثل عدم تأمین قطعات یدکی جلوگیری می کند .
گام هشتم: دستگاه قابلیت اتصال انواع تیغه ها را داشته باشد
تیغه چاقویی: این تیغه شبیه یک چاقوی بلند ، مستطیل یا ستاره ای شکل و از جنس فولاد می باشد. شایع ترین ایراد این تیغه شکستن یا کند شدن احتمالی تیغه چاقویی در اثر برخورد به سنگ و جسم سخت می باشد که به شدت راندمان دستگاه را پایین می آورد. پر کاربرد ترین این تیغه ها ، تیغه ستاره ای 3 یا 4 گوش می باشد.
تیغه اره ای: این تیغه بر روی دیسک تعبیه شده به طوری که به شکل مستقیم به دیسک متصل شده یا توسط اره زنجیر دار در محیط دیسک کوپل شده می باشد. این تیغه های تیز از جنس تنگستن است. به طور معمول از تیغه اره ای برای برش علف های هرز و شاخه های سفت و سخت مناسب می باشد. کار آیی آن زمانی به حد اکثر می رسد که تیغه ها در ارتباط کامل با علف قرار گیرند. در مدل تیغه کوپل شده با زنجیر ، دندانه ها چون تیز می باشند پس از مدتی ممکن است حین کار از دستگاه جدا و پرتاب گردند.
تیغه ساده : متداول ترین و آسان ترین که در عین حال کم کاربردترین تیغه در علف تراش ها این نوع تیغه می باشد. در توان های کم این تیغه ضربه می زند و به دستگاهی با توان بالا نیاز است.
امروزه اکثر دستگاه های علف تراش این قابلیت را دارند با این حال دستگاه هایی وجود دارند که به عنوان دستگاه علف تراش چهار کاره به فروش می رسند در واقع این دستگاه ها دارای تیغه های متفاوتی هستند که کارایی دستگاه شما را بیشتر می کند . این کاربری ها عبارت اند از موارد زیر :
الف ) استفاده از علف تراش به عنوان شمشاد زن
برای این کار یک تیغه مخصوص شمشاد زنی روی دستگاه وجود دارد . این تیغه دارای لبه های فلزی مقاوم بوده که به راحتی می تواند شمشاد ها را کوتاه کرده و به آنها مدل دهد .
ب ) استفاده از علف تراش به عنوان شاخه زن
برای این کار یک تیغه زنجیری روی دستگاه وجود دارد دقیقاً شبیه تیغه های اره زنجیری با این تفاوت که طول این تیغه کمتر است . این تیغه یک قسمت ساطوری داشته که یک زنجیر تیغ دار به دور آن حرکت می کند . با استفاده از این قطعه می توانید به وسیله دستگاه علف تراش به راحتی سرشاخه های درختان را کوتاه کنید و از آنجایی که طول لوله علف تراش بلند است نیازی به نردبان و وسایل این چنینی نیست .
ج ) استفاده از علف تراش به عنوان داس زن
با استفاده از یک تیغه سه پر می توانید به راحتی از دستگاه علف تراش خود به عنوان یک داس استفاده کنید و انواع علوفه جات مثل یونجه ، ساقه برنج و گندم و غیره را درو کنید .
د ) استفاده به عنوان علف تراش
در واقع کاربری اصلی دستگاه همین مورد بوده که با بستن توپی نخ علف تراش و استفاده از انواع نخ های علف تراش مثل نخ علف تراش گرد ، نخ علف تراش چهار گوش ، نخ علف تراش مارپیچ ، نخ علف تراش مغزدار تیتانیوم ، نخ علف تراش اره ای و غیره می توانید انواع علف های هرز خشک یا تر ، ضخیم یا کلفت را بتراشید .
در هنگام خرید علف تراش اگر می خواهید هنگام استفاده از دستگاه ایمنی بیشتری داشته باشید بهتر است یک توپ نخ علف تراش تهیه کنید ، گرچه در هنگام خرید به مقدار ۲ تا ۳ متر از این نخ روی بسته بندی وجود دارد اما این مقدار برای کار شما کافی نیست .
نخ علف تراش نسبت به تیغه های فلزی امنیت بسیار بیشتری داشته و برای تراشیدن علف های هرز کنار دیوار ، دور درختان یا پاکسازی داخل کانال های آب از علف هرز و غیره مناسب است ؛ چرا که با برخورد نخ علف تراش به این موانع مشکلی برای دستگاه شما به وجود نخواهد آمد اما این قضیه برای تیغه های علف تراش صدق نمی کند ؛ چرا که هم تیغه شما آسیب خواهد دید و هم دیوار یا تنه درخت !
سوال متداول :
علف تراش چیست و چه فرقی با چمن زن دارد ؟
دستگاه علف تراش که به داس موتوری نیز شناخته می شود یک دستگاه موتوری و با اهرم بلند است که با چرخش خیلی سریع تیغه یا نخ علف تراش ، قادر به درو کردن انواع علف ها است . البته بریدن علف های هرز به کیفیت خود علف ها نیز بستگی دارد ؛ چرا که هرچه ضخامت علف ها بیشتر می شود در واقع با تعویض تیغه های علف تراش می توان استفاده بهینه تری از این دستگاه کرد .
اما یکی از سؤالات همیشگی کاربران این است که علف تراش یا علف زن چه تفاوتی با چمن زن دارد ؟ آیا اساساً تفاوتی بین این دو دستگاه وجود دارد یا اینکه فقط یک تفاوت اسمی است ؟
در پاسخ به سوال بالا باید بگوییم بله قطعاً این دو دستگاه با هم متفاوت هستند و کارایی مختلفی دارند . هر چند با دستگاه علف تراش نیز می توان چمن ها را کوتاه کرد اما دستگاه تخصصی چمن زن ، علف تراش نیست .
برعکس این قضیه اما صادق نیست یعنی با دستگاه چمن زن نمی توانید علف های هرز را بتراشید . دستگاه چمن زن با طراحی متفاوت چیزی شبیه یک جعبه یا جارو برقی است که زیر آن تیغه هایی قرار گرفته که با تنظیم ارتفاع آن ها می توان چمن ها را خیلی صاف و یک دست کوتاه کرد اما دستگاه علف تراش دستگاهی است با یک اهرم بلند و مقاوم که یک سر آن تیغه قرار گرفته و برای درو کردن باید بدن خود را به زاویه چپ و راست بچرخانیم ؛
بنابراین این دو دستگاه هم تفاوت در کار کرد و هم تفاوت در طراحی دارند و روش کار با آن ها نیز متفاوت است .
از کجا یک علف زن خوب بخریم؟
امروزه با گسترش بسترهای اینترنتی و راه اندازی فروشگاه های آنلاین مردم ترجیح می دهند زحمت رفتن به بازار را با چند کلیک هموار کنند ، کاری که در اکثر دنیا نیز صورت می گیرد. بنابر این یکی از گزینه های شما استفاده از همین فروشگاه های اینترنتی است که با در اختیار گذاشتن اطلاعات کاملی حتی بیشتر از یک فروشنده در یک مغازه، شما را در خرید محصول خود راهنمایی می کند.
مزیت خرید اینترنتی علف زن این است که شما در فروشگاه های اینترنتی می توانید از نظرات سایر خریداران نیز آگاه شوید و همین امر نیز راهنمای خرید کاملی در اختیار شما قرار خواهد داد. براساس تجربه مخاطبان از جمله فروشگاه های تخصصی ابزارهای ساختمانی و کشاورزی فروشگاه اینترنتی بیتووال است که علاوه بر ارائه محصولات با کیفیت و دارای برچسب اصالت کالا ، تخفیفهای مناسبی نیز برای مشتریان خود در نظر میگیرد.
۱۲ نکته مهمی که قبل از استفاده از علف تراش باید بدانید
۱- دستورالعمل دستگاه علف تراش را بخوانید
تمامی ماشین آلات صنعتی دارای دستورالعمل راه اندازی و نگهداری می باشند. قبل از استفاده و استارت علف تراش دفتر چه دستگاه را مطالعه نمایید تا کاملاً با مراحل راه اندازی و پروسه نگهداری از دستگاه آشنا شوید. در این صورت با انجام اصولی مراحل راه اندازی دستگاه، باعث افزایش طول عمر دستگاه شده و زمانی که به فروشنده دستگاه دسترسی ندارید، دفتر چه دستگاه می تواند یک مرجع قابل اعتماد برای اپراتور باشد.
۲- روغن و بنزین موتور علف تراش
علف زن های بنزینی به دو دسته تقسیم میشوند:
۱- علفزن های چهار زمانه
علف زن چهار زمانه برای بنزین و روغن مخزن جدایی دارد . از یک مخزن برای بنزین و دیگری که در پایین موتور است برای روغن استفاده می شود و مطابق دفترچه راهنما از روغن مناسب برای علف زن چهار زمانه استفاده کنید.
۲- علف زن های دو زمانه
یک علف زن بنزینی دو زمانه نیاز به بنزین و روغن دارد. شما باید با توجه به نوع دستگاه نسبت درست ترکیب روغن و بنزین را از کاتالوگ دستگاه مطلع شوید. معمولاً نسبت مناسب مخلوط بنزین و روغن در موتور های دو زمانه ای که بر روی علف تراش ها بسته می شود ۱/۲۰ یا ۱/۲۵ می باشد این به این معنی است که به ازای هر ۲۰ یا ۲۵ سی سی بنزین باید ۱ سی سی روغن به بنزین اضافه کنید. (هر بیست لیتر بنزین ۱ لیتر روغن استفاده کنید )
ما پیشنهاد می کنیم که از روغن ۴۰ درجه یک به میزان ۱ لیتر برای ۲۰ لیتر بنزین استفاده کنید.
۳- طرز ایستادن صحیح و مهار دستگاه علف تراش
دستگاه علف تراش شما یا دارای دسته دو چرخه ای است یا دارای دسته حلقوی؛ قبل از روشن کردن دستگاه، چند بار به طور تمرینی دسته علف تراش را در دست خود گرفته تا تسلط شما بر روی دستگاه افزایش یابد. این عمل باعث جلوگیری از آسیب های احتمالی می شود. در جایی که ایستاده اید به اندازه کافی فضای خالی باشد و هنگام روشن کردن به این نکته توجه کنید که وزن شما بر روی دستگاه به طور مساوی توزیع شده باشد.
۴- کنترل های علف تراش
از تمامی کنترل کننده دستگاه علف تراش تان اطمینان حاصل کنید. علف زن ها در انواع مختلف طراحی و تولید می شوند و این مهم است که شما از چگونگی و نحوه کنترل دستگاه آگاه باشید. برای پی بردن به این موضوع حتماً به دفترچه دستگاه مراجعه نمایید.
۵- لباس و تجهیزات ایمنی هنگام کار با علف تراش
ما توصیه می کنیم حداقل از عینک ایمنی استفاده کنید تا از تماس صورت تان با شاخه و برگ ها جلوگیری کند. لباس ایمنی اپراتور گشاد نباشد و از چکمه های ایمنی با روکش فولاد استفاده کنید.
۶- موارد احتیاطی اپراتور علف تراش
قبل از استفاده از علف تراش، جواهر و زینت آلات آویزان به گردن و دست خود نیا ندازید و اگر موی شما بلند است، آن را محکم ببندید.
۷- آچارکشی دستگاه (پیچ و مهره ها)
زمانی که شما یک علف زن نو را می خرید، تمامی پیچ و مهره های دستگاه سفت و محکم است اما پیشنهاد می کنیم بعد از مدتی استفاده از علف تراش قبل از هر بار استفاده پیچ و مهره های دستگاه را چک کنید تا اگر شل شده بود محکم کنید.
۸- هد نخ علف تراش
هد نخ علف تراش شما ممکن است از نوع اتوما تیک بوده که پس از فرسوده شدن نخ، تیغه نخ بر نخ فرسوده را می برد و نخ جدید جایگزین می شود و یا باید به صورت دستی نخ جدید را روی هد ببندید. در هر صورت اگر قصد استفاده از هر کدام از این هد ها را دارید، به کاتالوگ دستگاه مراجعه کرده و طرز کار با آن را مطالعه کنید تا از به وجود آمدن هزینه های غیر ضروری جلوگیری کنید.
۹- تیغه های علف زن
در برخی از علف زن ها ممکن است به غیر از هد نخ ، یک یا چند تیغه همراه محصول وجود داشته باشد.
بعضی از علف زن ها قابلیت بستن انواع تیغه ها را دارد . برای اینکه مطمئن شوید دستگاه شما قابلیت نصب تیغه های علف زنی را دارد بهتر است به کتابچه راهنما یا سایت تولید کننده محصول مراجعه کنید .
تیغه های علف زن دارای انواع مختلفی هستند که از هر یک برای کار های مخصوص استفاده می شود.
تیغه های الماسه:
معمولا برای برش درختچه ها و علف های با ضخامت بیشتر از یک سانتی متر از تیغه های الماسه استفاده می شود . این مدل از تیغه ها دارای دندانه هایی هستند که در آن ها از تنکستن ( الماس صنعتی ) استفاده شده است. این مدل از تیغه ها برش های راحت تر و تمیز تری نسبت به سایر تیغه ها دارند ( البته بعد از ریختن الماس ها کیفیت خود را از دست می دهند اما همچنان قابل استفاده هستند) این تیغه ها دارای انواع مختلفی از نظر تعداد دندانه هستند و معمولا در مدل های ۲۰-۴۰-۶۰-۸۰-۱۰۰ پر (دندانه) تولید می شوند.
تیغه های دندانه ای ساده
در این تیغه ها از تنگستن ( الماس ) استفاده نشده است . از این مدل برای برش های سخت (چوپ های خشک نازک و علف های خشبی ) استفاده می شود.
۱۰- کمر بند علف تراش
ممکن است همراه با علف زنی که می خرید، یک مهار کننده ایمنی ( کمربند ) هم باشد. اگر این چنین است قبل از استفاده از علف زن چگونگی استفاده و پوشیدن آن را بلد شوید. استفاده صحیح از مهار کننده ایمنی باعث می شود که به مدت طولانی تری با دستگاه کار کنید اما استفاده نادرست از آن می تواند باعث درد و آسیب به بدن اپراتور شود.
۱۱- بررسی کلی دستگاه علف زن
علف زن یک ماشین است که از اجزایی تشکیل شده است . اگر هر یک از این اجزا دارای عیب یا نقصی باشند این دستگاه به درستی کار نمی کند . بهتر است قبل از راه اندازی دستگاه علف تراش از سالم بودن تمام قطعات و محکم بودن تمام پیچ ها اطمینان حاصل کنید . در صورتی که یکی از قطعات دارای عیب و ایرادی است از استفاده و راه اندازی دستگاه خود داری کنید؛ زیرا ممکن است علاوه بر خسارات و خرابی کل دستگاه باعث خطرات جانی و جبران ناپذیری شود .
۱۲- راه اندازی علف تراش
با نحوه راه اندازی و مراحل استارت علف تراش آشنا شوید. برای این کار هم می توانید از یک متخصص کمک بخواهید و هم به کاتالوگ دستگاه مراجعه کنید. آشنایی با این مراحل سبب صرفه جویی در وقت در هنگام استفاده بعدی از دستگاه می شود.
با ما همراه باشید تا به شما آموزش دهیم چه طور یک علف زن را راه اندازی کنیم .
نحوه راه اندازی دستگاه علف زن
سوخت دستگاه
روغن و بنزین:
در صورت دو زمانه بودن علف زن باید روغن و بنزین را با نسبت مناسب که معمولا ۱ به ۲۰ می باشد، ترکیب نمایید و داخل دستگاه بریزید.
توجه داشته باشید که عمر دستگاه شما بسته به روغنی است که استفاده می کنید .
ما برای علف زن هایی که می فروشیم روغن موتور ۴۰ را توصیه می کنیم ( برند روغن مهم نیست اما بهتر است از روغن های ۱ لیتری پلمپ استفاده کنید.)
و نکته دیگر درصورتی که برای یک گالن ۲۰ لیتری از ۱ لیتر بنزین استفاده کردید ، بهتر است قبل از هر بار پر کردن باک دستگاه گالن ۲۰ لیتری را خوب تکان دهید تا در صورتی که روغن ته نشین شده بود به طور کامل مخلوط شود.
اما اگر خرید علف تراش ۴ زمانه را انجام داده اید، این دسته از علف زن ها یک مخزن جداگانه برای روغن و یک مخزن جداگانه برای بنزین دارا می باشند، که در هنگام اضافه کردن روغن و بنزین باید هرکدام را در باک مخصوص به خود بریزید.
1- مخرن بنزین
2- مخزن روغن
موقعیت صحیح در هنگام هندل زدن و روشن کردن علف زن:
قبل از آن که اقدام به روشن نمودن علف زن نما یید، مطمئن شوید که به طور کامل نحوه کنترل علف زن را تمرین نموده اید.
در این مورد نیز دفترچه راهنمای دستگاه اطلاعات کاملا مفیدی در اختیار شما خواهد گذاشت.
به طور خلاصه می توان گفت برای روشن کردن علف زن باید:
۱ : بنزین داخل مخزن بریزید.
۲ : دسته گاز را در حالت روشن ON ( ۱ ) قرار دهید.
۳ : برای اولین بار ( در دستگاه جدید – یا زمانی که بنزین تمام شده و دوباره بنزین می ریزید) تلمبه زیر کاربراتور را چند بار فشار دهید، تا بنزین از باک به داخل کاربراتور کشیده شود و دستگاه به راحتی روشن شود.
۴ : ساسات هوا کش را به سمت بالا بکشید .
۵ : هندل را به آرامی بکشید تا درگیر شود سپس با قدرت هندل را بکشید تا موتور روشن شود.
بعد از گرم شدن دستگاه، ساسات را به پایین فشار دهید. در صورتی که دستگاه روشن نشد دوباره هندل بزنید اما این بار ساسات را در پایین قرار دهید.
فرمان دستگاه و دسته گاز:
این مورد با توجه به نوع علف زنی که خریداری نموده اید، تعیین می گردد و با توجه به مواردی که در دفترچه راهنما ذکر گردیده به طور کامل کنترل کننده علف زن را مطالعه و با آگاهی از آن استفاده کنید.
معمولا علف زن های موجود در بازار ایران دارای دو مدل فرمان هستند.
فرمان دوچرخه ای و فرمان گرد
مدل دو چرخه ای فقط در علف زن های دوشی مورد استفاده قرار می گیرد اما مدل گرد در علف زن های پشتی و همچنین دوشی مورد استفاده قرار می گیرد.
تجهیزات و لباس های ایمنی در هنگام کار با علف زن:
استفاده نادرست یا بی توجهی به ماشین علف زن ( علف تراش ) می تواند آن را به ابزاری خطرناک تبدیل نماید که قادر است جراحات جدی برای کاربر یا دیگران به بار آورد . بنابر این هنگام به کار گیری دسنگاه ، استفاده از وسایل محافظتی زیر الزامی است.
همواره سعی کنید قبل از استفاده علف زن، عینک ایمنی و دست کش بپوشید تا از تماس ناگهانی چشمان با شاخه های درختان به طور کامل جلوگیری به عمل آید. همچنین پوشیدن کلاه ایمنی، دستکش، چکمه و لباسی محکم اپراتور را به طور کامل در برابر خطرات احتمالی محافظت خواهد نمود.
روش کار با علف زن بنزینی
گام اول : چک کردن بنزین و روغن دستگاه
معمولا بیشتر علف تراش های بنزینی مجهز به موتور های دو زمانه و تک سیلندر هستند که از ترکیب بنزین و روغن کار می کنند. برای همین باید تناسب مخلوط کردن روغن و بنزین را مطابق دفترچه راهنمای دستگاه انجام دهید. قبل از شروع به کار باک بنزین دستگاه را پر کنید.
گام دوم : انتخاب تیغه مناسب برای علف تراش
امروزه برای دستگاه علف زن، دریایی از تیغه ها به شکل های گوناگون تولید شده است که هر یک کاربری مخصوص به خود را داشته و برای برش یا تراشیدن انواع گیاهان و شاخه ها باید تیغه مناسبی را انتخاب کنید.
اما هر تیغه چه کاربردی دارد ؟ رایج ترین تیغه برای تراشیدن علف ها در اصل نخ علف تراش است که داخل توپی پلاستیکی یا هد علف تراش قرار گرفته و روی دستگاه بسته میشود. با این نخ می توان انواع علف های نازک را برش داد. خود نخ علف تراش نیز انواع بسیار متنوعی دارد که عبارت اند از : نخ علف تراش گرد، نخ علف تراش چهار گوش، نخ علف تراش مار پیچ، نخ علف تراش خار دار ، نخ علف تراش تیتانیوم و موارد دیگر که برای بررسی قیمت انواع نخ علف زن می توانید از این صفحه مشاهده کنید.
از جمله مزایای استفاده از نخ علف تراش ، امنیت بالای آن است. از آنجایی که استفاده از تیغه های فولادی خطرات بسیاری در بر دارد ، بیشتر افراد از نخ علف تراش استفاده می کنند.
علاوه بر امنیت بیشتر، برای تراشیدن علف های کنار دیوارها، دور درختان، علف های داخل کانال ها و جوی های آب، شما نیاز به نخ علف تراش دارید که در برخورد با دیوار و درخت نه آسیبی به دستگاه خواهد رسید و نه صدمه ای به این موانع می رسد. با این وجود اگر جنس علف های هرز داخل زمین یا باغ شما کلفت باشد باید از تیغه دیگری استفاده کنید. برای این کار تیغه های 2 پر، 3 پر، 4 پر، 6 پر، 8 پر، 40 دندانه، 60 دندانه، 80 دندانه، 100 دندانه، 120 دندانه و تیغه زنجیری وجود دارد. هر یک از این تیغه های فولادی نیز مدل های مختلفی دارد.
گام سوم : نحوه صحیح بستن تیغه علف زن
برای باز و بسته کردن تیغه علف زن شما باید به روش زیر عمل کنید:
برای باز کردن تیغه ، در قسمت هد یا فلنچ علف زن که تیغه روی آن بسته می شود یک پیچ وجود دارد که با آچار آلن باز و بسته می شود. آلن را روی پیچ قرار داده و با آچار بوکس، مهره را کاملا سفت کنید.
گام چهارم : روشن کردن دستگاه علف زن بنزینی
برای روشن کردن علف تراش ، اهرم دریچه گاز که روی موتور است را باز کنید ، سپس ساسات را باز کنید و بعداز این هندل را بکشید ، ممکن است نیاز باشد تا چند بار هندل را کشیده تا موتور دستگاه روشن شود . برای کارایی بهتر موتور یک قسمت پستانکی شفاف روی موتور قرار دارد که بنزین از داخل آن مشخص است ، در زمانی که موتور دچار افت توان میشود این قسمت را چند بار با دست فشار دهید تا بنزین وارد کاربراتور شده عملکرد علف تراش بهبود یابد .
گام پنجم : نحوه صحیح تراشیدن علف ها و گیاهان
برای اینکه به راحتی از دستگاه استفاده کنید بهتر است بند دوشی علف تراش را روی شانه خود انداخته و با دو دست ، فرمان دوچرخه ای علف تراش را مهار کنید ، در قسمت راست فرمان دوچرخه ای کلیدهای خاموش و روشن و گاز و کلاچ قرار گرفته است که شما به وسیله آن می توانید میزان گاز را کم یا زیاد کنید . پاهای خود را به اندازه عرض شانه ها باز کنید تا کاملاً روی سطح زمین ثابت بمانید ، حالا تیغه را به سمت چپ و راست حرکت دهید تا علف ها کاملاً تراشیده شوند . اگر علف تراش شما از نوع علف تراش پشتی باشد ، این کار را به وسیله یک دست باید انجام دهید .
گام ششم : استفاده از تجهیزات ایمنی
به هنگام کار با انواع علف تراش از جمله علف تراش چندکاره ، علف تراش دوشی یا علف تراش پشتی باید به این نکته توجه کنید که تا فاصله ۱۵ متری شما هیچ فردی به جز خود شما نباید باشد و این رقم ، استانداردی است که سازمان های ایمنی استفاده از تجهیزات کشاورزی برای این دستگاه عنوان کرده اند . همچنین برای ایمنی بیشتر خود شما بهتر است در هنگام کار با علفتراش ، از عینک و کلاه ایمنی و همچنین کفش مناسب استفاده کنید .
توصیه هایی برای افزایش طول عمر علف تراش
علف زن های موتوری دستگاه های کار راه اندازی هستند. آنها ابداع شده اند تا خیال ما را از رسیدگی دائمی به چمن های باغ و بوستان آسوده تر کنند. وقتی یک دستگاه چمن زن موتوری در خانه دارید ، دیگر فعالیت شما در مواجه شدن با عملیات چالش برانگیز چمن زنی بسیار کمتر از زمانی است که قرار است این چمن های بی انتها را با ابزارهای دستی بتراشید. حالا خیلی ساده موتور بنزینی دستگاه چمن زن را روشن می کنید و به آسانیِ هدایت یک دستگاه قدرتمند چمن زنی ، در اندک زمانی کل محوطه چمن پوش باغ و بوستان را مرتب شده ، با ظاهری یکدست و منظم می تراشید.
اما در آن سوی ماجرا هم باید گوش به زنگ باشید. دستگاه های چمن زن موتوری زمانی این خدمات قدرت مند را در اختیار شما می گذارند که از وضعیت موتوری تا تیغه هایی سالم و ایده آل برخوردار باشند. اینجاست که باید دغدغه روش های اصولی در نگهداری از دستگاه علف تراش موتوری را داشته باشید.
اگر در نگهداری و کارکرد اصولی دستگاه علف تراش موتوری کوتاهی کنید ، این ماشین توان مند خیلی زود اسیر فرسایش سنگین فضای مرطوب و حجم بی پایان چمن های باغ و بوستان شده ، سریعاً خراب می شود. پس اگر افزایش طول عمر دستگاه چمن زن موتوری برای شما مفید است و قاعدتاً می خواهید تا این ماشین کار راه انداز را حالا حالا ها همچنان قدرت مند و توان مند داشته باشید ، بهتر است توصیه های فنی در روش های نگهداری اصولی تا کارکرد حرفه ای از این ماشین ها را بدانید. در ادامه به توصیه هایی برای افزایش طول عمر دستگاه چمن زن موتوری می پردازیم.
کتابچه راهنمای دستگاه را با دقت مطالعه کنید:
اولین چالش در کار کردن با هر دستگاهی داشتن اطلاع دقیق از جزئیات فنی ، نصب قطعات و نحوه فعال شدن تا کار کردن با آن است. اگر چه تمامی ماشین های چمن زنی ساختارهای یکسانی دارند ؛ اما در جزئیات فنی تا نحوه استفاده با هم متفاوت هستند. لذا در کار با آنها به راهنمای استفاده از چمن زن نیاز دارید .
بهترین مرجع برای راهنمای استفاده از چمن زن ، کتابچه خود دستگاه است. در این کتابچه ها اطلاعات فنی کامل ، نیازهای دستگاه ، روش نصب قطعات و چگونگی فعال شدن تا کار کردن با دستگاه و همچنین اصول سرویس و نگهداری از ماشین قید شده است. مطالعه این دفترچه خیلی ساده است. اما رعایت نکات درج شده در آن برای افزایش طول عمر دستگاه چمن زن موتوریِ شما ، بسیار تاثیر گذار است.
هر وقت کار چمن زنی تمام شد ، مخزن سوخت دستگاه را تخلیه کنید:
هر دستگاه علف تراش موتوری تحت تاثیر قدرت موتورهای بنزینی قابلیت چمن زنی آن هم در قدرتی بالا را دارد. طبعا برای این موتور از یک باک سوخت کنار گذاشته اند که در طول عملیات چمن تراشی سوخت کافی برای فعالیت موتور را فراهم می کند. اما وقتی فصل چمن زنی تمام شده است و حالا باید دستگاه را در کنج انبار خانه تا دوره چمن زنی بعدی نگهداری کنید ، توصیه می شود حتما مقدار سوخت باقی مانده در تانک دستگاه را تخلیه کنید. با این کار ، هم شرایط نگهداری از دستگاه چمن زن ، شرایط امن تری است و هم خطر فرسایش مخزن در اثر ماندگاری سوخت به مدت طولانی وجود ندارد.
همیشه سطح روغن دستگاه را چک کنید:
شما وقتی می توانید طول عمر دستگاه چمن زن موتوری خود را افزایش بدهید که توانسته باشید سلامت و روان بودن قطعات متحرک موتور را تضمین کرده باشید. برای این کار باید نسبت به حضور و کیفیت روغن موتور دستگاه حساسیت کافی داشته باشید.
روغن موتور ضامن عملکرد روان دستگاه است که مانع از داغ شدن قطعات فنی موتور خواهد شد. باید همیشه گیج روغن در دستگاه چمن زن موتوری را بازدید کنید. روغن باید همیشه در حجمی تعریف شده باشد. در عین حال روغن های تیره رنگ دیگر آن کیفیت لازم را ندارند . پس باید به شکل دوره ای هر بار پس از طی شدن ساعت کار مشخصی که توسط خود برند سازنده در دفترچه راهنمای استفاده از چمن زن گفته شده است ، روغن موتور دستگاه را عوض کنید.
تعویض قطعات مصرفی موتور را جدی بگیرید:
هر موتور بنزینی از چندین قطعه مصرفی تشکیل شده است. فیلتر هوا ، فیلتر روغن ، شمع ها و… از این موارد هستند. این قطعات مصرفی در طول کارکرد مداوم موتور پس از ساعت کاری مشخصی قابلیت و کارایی ایده آل خود را از دست می دهند. لذا باید همیشه گوش به زنگ باشید تا با اطلاع از میزان ساعت کار دستگاه ، لحظه تعویض قطعات مصرفی موتور اعم از فیلترها ، فیلتر روغن و شمع ها را شناسایی کنید.
تمیز نگه داشتن زیردک و ناحیه اطراف تیغه ها در دستگاه علف تراش را جدی بگیرید:
تیغه های چمن زن در داخل فضایی محصور که تنها در سمت زمین باغ باز است ، حرکت می کنند. این فضا محل استقرار تیغه ها درست در زیر بخش پیشانی هر دستگاه چمن زن موتوری می باشد. چمن های تراشیده شده در زیر این فضا جمع می شوند و گاهاً بر اثر حجم بالای کار در توده هایی فشرده به آن می چسبند.
وقتی زیردک در دستگاه چمن زن موتوری را تمیز نمی کنید، این آلودگی ها مانع حرکت روان و قدرت مند تیغه می شوند. در این حالت ، هم خطر کند شدن یا غر شدن تیغه وجود دارد و هم زمینه ایجاد فشار بر موتور دستگاه فراهم است. لذا در هر بار عملیات چمن زنی حتما ناحیه مابین تیغه تا زیردک دستگاه علف زن موتوری را به طور کامل تمیز کنید.
تیغه ها ی چمن زن را تیز کنید:
تیغه ها از جمله اقلام مصرفی در هر دستگاه چمن زن موتوری هستند. پس نباید انتظار عملکردی طولانی مدت ، آن هم در سلامت کامل و بدون رسیدگی از جانب شما را داشته باشید. این تیغه ها در کل عملیات چمن تراشی دائماً در حال تراشیدن حجم سنگین چمن و دیگر گیاهان هستند. در عین حال همواره خطر مواجه شدن با سنگ ها ، شاخه ها و دیگر اشیاء پنهان در میان چمن زار ها وجود دارد.
به این ترتیب بخواهید و یا هر اندازه مهارت داشته باشید ، این تیغه ها پس از مدت زمان فعالیت مشخصی کند می شوند. با تیغه های کند شده هرگز نمی توانید عملیات چمن زنی سریع ، تمیز و منظمی داشته باشید. تیغه های کند شده به جای تراشیدن چمن های باغ ، آنها را له می کنند. در عین حال باعث فشار بر موتور دستگاه می شوند . پس مثل یک حرفه ای همیشه این تیغه ها را بازدید کنید و در صورت لزوم آن ها را از دستگاه چمن زن موتوری جدا کرده ، تیز نمایید.
از سوخت مناسب برای علف تراش هایی که دارای موتورهای ۲ زمانه هستند ، استفاده کنید:
بسیاری ازعلف زن های موتوری دارای موتور های دو زمانه هستند. این موتورها از سوخت ترکیبی استفاده می کنند. سوخت ترکیبی از مخلوط شدن نسبت مشخص روغن و بنزین تهیه می شود. اگر یک دستگاه چمن زن موتوری با موتورهای دو زمانه دارید ، باید همیشه از سوخت ترکیبی در مخزن بنزینی دستگاه استفاده کنید. روش تهیه سوخت ترکیبی نیز باید طبق الگوی تعریف شده در دفترچه راهنمای استفاده از علف تراش موتوری باشد.
از معایب و یا مشکلات احتمالی در کار با دستگاه چمن زن بدانید :
یکی از قواعد کلی در اصول نگهداری برای افزایش طول عمر هر دستگاهی آن است که نسبت خرابی های دستگاه اطلاعات مفیدی داشته باشید. وقتی خرابی ها را می دانید و یا علائم بروز خرابی ها را می شناسید ، قطعا قبل از آنکه این خرابی ها زیاد بشوند و دیگر بخش های دستگاه را خراب کنند، با شناسایی به موقع و رفع اصولی ، زمینه عملکرد بهتر و کار آمدتر دستگاه را فراهم می کنید.
برای افزایش طول عمر دستگاه علف زن موتوری نیز بهتر است از علائم خرابی ها هم بدانید تا در هنگام وقوع قبل از زیاد شدن دامنه خرابی ها ، آن ها را مرتفع سازید. برخی از علائم عمده در خرابی های متداول انواع دستگاه چمن زن موتوری به قرار زیر هستند.
دستگاه چمن زن روشن نمی شود و یا سخت روشن می شود:
این سخت روشن شدن های دستگاه را جدی بگیرید. سخت روشن شدن از نشانه های فیلتر هوای کثیف و یا شمع خراب شده است. در عین حال بنزین نامرغوب قابلیت استارت سریع دستگاه را کاهش می دهد. برای افزایش طول عمر دستگاه علف زن موتوری همواره بنزین مناسب تهیه کنید . هر نوع نشانه هایی از روشن شدن دیر هنگام را بررسی کنید.
طناب استارت موتور به سختی کشیده می شود:
موتورهای بنزینی استفاده شده در عموم چمن زن ها از نوع استارت هندلی هستند. در این موتورها از طناب استارت برای آغاز به کار موتور استفاده می شود. هر گونه سخت بودن طناب مانع از استارت روان موتور خواهد شد. قطعا عدم استارت روان موتور باعث ایجاد فشار زیاد بر آن می شود.
قدرت دستگاه علف زن موتوری کاهش پیدا کرده است:
هر وقت احساس کردید که دستگاه علف تراش شما دیگر آن قابلیت های سابق را ندارد و نمی تواند با حداکثر قدرت کار کند ، جایی در بخش های موتوری دستگاه شرایط کار کرد ایده آل خود را از دست داده است. کثیفی فیلتر ها ، خرابی شمع و یا کند بودن تیغه ها در ایجاد این مشکل نقش بازی می کنند. موتور ضعیف شده همچنان کار می کند ؛ اما اگر به آن رسیدگی نکنید ، خیلی زود خراب شده ، از طول عمر مفید دستگاه علف زن موتوری کاسته خواهد شد.
دود از ماشین علف زن بلند می شود:
اگر در داخل دستگاه چمن زن ، حجم روغن زیادی ریخته باشید ، ممکن است با این مشکل مواجه شوید. توصیه می شود با کم کردن حجم روغن در مخزن دستگاه این مشکل را مرتفع کنید. اما اگر همچنان دستگاه موتوری شما دود می کند ، قطعا جایی در بطن مشخصه های فنی موتور خرابی خاصی وجود دارد . حتما ماشین چمن زن موتوری را به یک تعمیرکار آگاه نشان دهید.
ماشین علف زن موتوری قابلیت کوتاه کردن چمن ها را ندارد:
له کردن چمن ها و یا کم آوردن دستگاه در حین کار که در مواجهه با چمن های بلند اتفاق می افتد ، به دلیل کند شدن تیغه ها است. برای حل این مشکل کافی است تیغه را از محفظه جدا کنید و در نزد یک صنعت گر حرفه ای مجددا آن را تیز نمایید.
دستگاه علف زن موتوری ماشینی گران قیمت و در عین حال توان مند است. قطعا در حضور این ماشین حجم کار شما بسیار کاهش پیدا خواهد کرد. هر گونه خرابی ، دردسرهای خودش را دارد و قطعا مستلزم صرف هزینه های قابل توجهی است. اگر کار آیی تا نگهداری کم دردسر و کم هزینه ماشین علف زن موتوری را می خواهید و همچنین دوست دارید تا این ماشین سال های سال با قدرت در کنار شما فعالیت کند ، همیشه نکات کلیدی در اصول درست استفاده و نگهداری از چمن زن های موتوری را جدی بگیرید.
آموزش مونتاژ دستگاه علف تراش و یا علف زن پشتی
دستگاه های علف تراش و یا علف زن در هنگام ارسال برای شما دارای دو جعبه جداگانه می باشند.
1_ جعبه بزرگ موتور و پشتی و لوازم همراه
2_ جعبه کوچک دسته و میله انتقال و کابل انتقال نیرو
محتویات جعبه
در داخل جعبه بزرگ موتور و شاسی پشتی ، تیغه فلزی ، توپی پلاستیکی ،محافظ تیغه ، جعبه ابزار ، دفترچه راهنما و مخزن سوخت.
و در داخل جعبه کوچکتر میله انتقال نیرو و سیم انتقال نیرو وجود دارد.
اسبل و مونتاژ
بریم سراغ آموزش مونتاژ علف تراش و یا علف زن پشتی در این قسمت اول محافظ تیغه رو بروی میله نصب کرده سپس خود تیغه رو روی انتهای میله و در محل مخصوص خود قرار داده ، سپس سیم انتقال رو از قسمت بالای میله انتقال متصل کرده و در جای خود به وسیله پیچ محکم می کنیم و سپس سر دیگر آن را به قسمت جلوی موتور متصل نمایید و میله قفل رو برای محکم تر شدن سیم انتقال در محل خود قرار می دهیم سپس مونتاژ دستگاه تمام است.
الحاقی های دستگاه
دستگاه های علف تراش و یا علف زن دارای امکانات دیگری نیز هستند که شما می توانید از آنها در این علف تراش ها استفاده کرده و آن را به دستگاه دیگری تبدیل کنید که به آن ها الحاقی گفته می شود که اینجا چند نمونه از آن ها را به شما معرفی می کنیم.
الحاقی شخم زن
این نوع الحاقی دارای عرض شخم حدود ۳۰ سانتی متر و عمق شخم حدودی ۵ الی ۱۰ سانتی متر می باشد. کاربرد این الحاقی ها معمولا برای مبارزه با علف های هرز و وجین کردن بین محصولات کشاورزی می باشد. علف تراش یا علف زن توصیه شده برای این الحاقی علف تراش یا علف زن های دو زمانه ۵۲ سی سی هستند.
الحاقی اره سر شاخه زن
این الحاقی با نصب روی علف تراش و یا علف زن ، این دستگاه را به یک دسته بلند شاخه زن تبدیل می کند. این الحاقی دارای ساطور ۲۵ الی ۳۰ سانتی متری می باشد. از آن می توان برای شاخه های با قطر ۲۰ سانتی متر استفاده کرد.
الحاقی پمپ آب
این الحاقی می تواند موتور علف تراش و یا علف زن را به پمپ آب تبدیل کند. یکی از کاربردی ترین و بهترین الحاقی ها است که پمپ آب را بدون برق به کار می اندازد. این الحاقی با اتصال به سر دستگاه علف تراش و یا علف زن به جای گربکس آن بسته می شود. از این پمپ می توان برای پر کردن مخزن سم پاشی ، برداشت آب از کانال و استخر استفاده کرد. این پمپ نیاز به هوا گیری ندارد. و با قرار گرفتن در آب و گاز دادن به دستگاه علف زن شروع به کار می کند و آب را منتقل می کند.
سهولت استفاده از دستگاههای علف تراش
یکی از بزرگ ترین معایب دستگاه های علف تراش تیغه دار ، یاد گیری تکنیک های برش لازم برای جلوگیری از آسیب و خسارت به دستگاه است. دستگاه علف تراش تیغه دار دارای یک منطقه برش خاص بوده ، به این معنی که شما نمی توانید از هر مسیری وارد پوشش گیاهی شوید . تیغهها در خلاف جهت عقربه های ساعت حرکت می کنند، بنابر این هنگام برش باید از سمت راست به چپ حرکت کنید. منطقه برش از بالای تیغه تا ۹۰ درجه به سمت چپ گسترده است؛
اگر یک ساقه یا شاخه ضخیم با بخشهای دیگر تیغه برخورد کند ، ممکن است دستگاه به سمت شما پرتاب شود . تیغه را به آرامی بر روی برس یا گیاهان بچرخانید ، به طوری که تیغه به سمت ناحیه تحت برش فشرده شود و نیرویی به سمت شما وارد نکند. اگر دستگاه علف تراش تیغه دار را به صورت متناوب استفاده کنید ، دستگاه ممکن است دود کرده و از کار متوقف شود ، زیرا شاخهها و سایر مواد ممکن است در اطراف تیغه ها انباشته شده و باعث گرم شدن بیش از حد آن شوند.
تنوع و دوام
دستگاه علف تراش تیغه دار دارای تیغه های مختلف است که به شما اجازه می دهد مواد مختلفی را برش دهید. آن ها به طور کلی ماشین آلات با دوام و قابل اعتمادی هستند البته تا زمانی که از آن ها به شیوه ای مناسب نگهداری کنید . با این حال ، طول عمر تیغه بستگی به موادی دارد که شما برش می دهید و اینکه تا چه اندازه از آن ها استفاده می کنید.
به عنوان مثال ، اگر شما اغلب در مناطق سنگی کار می کنید و یا ساقه ها و شاخه های سخت را برش می دهید، ممکن است مجبور باشید هر روز تیغه را تعویض کرده یا تیز کنید. قبل از هر بار استفاده ، باید تیزی تیغه را بررسی کنید ، زیرا کار کردن با تیغه کند ، عمر مفید دستگاه را کاهش می دهد و می تواند یک خطر ایمنی برای شما ایجاد کند.
قدرت و راحتی
دستگاه های برش تیغه دار به اندازه کافی قدرت مند هستند که بتوانند موادی را برش دهند که یک ماشین چمن زنی یا برش لیزری نمی تواند آن را انجام دهد. آن ها همچنین می توانند وارد مناطقی شوند که دستگاه های بزرگ قادر به وارد شدن نیستند. با این حال ، اکثر دستگاه های علف تراش دست و پا گیر هستند ، و اگر شما باید یک منطقه بزرگ را تمیز کنید ، مشکلات مرتبط با خستگی ممکن است رخ دهد.
اکثر دستگاه های علف تراش تیغه دار دارای یک شفت مستقیم و ویژگی ضد ارتعاش برای کاهش خستگی اپراتور هستند. استفاده از یک محفظه نگهدارنده نیز به کنترل بیشتر دستگاه کمک می کند و بار وارده بر روی دوش شما را در هنگام کار کاهش می دهد.
نگرانی های امنیتی دستگاه های علف تراش
دستگاه های علف تراش تیغه دار ابزار قدرت مندی هستند که ممکن است با خطرات ایمنی همراه باشند ، به ویژه اگر با دستور العمل های ایمنی آن ها آشنا نباشید. هرگز نباید یک دستگاه علف تراش تیغه دار را بدون یک محفظه نگهدارنده استفاده کنید ، همچنین نباید از یک دستگاه علف تراش تیغه دار که مجهز به یک محافظ نیست استفاده کنید.
کنترل کننده چیزی است که به شما کمک می کند تا این ابزار را بهتر کنترل کنید و همچنین از وقوع آسیب های ناشی از عدم کنترل مناسب دستگاه می شود که ممکن است باعث قطعی دستان شما شود. هنگام کار با یک دستگاه علف تراش تیغه دار ، همیشه از عینک محافظ چشم استفاده کنید ، زیرا تیغه ممکن است با پرتاب آوار و قطعات برش یافته به چشم شما آسیب برساند و هرگز از این دستگاه در فاصله ۵۰ فوتی از افراد دیگر استفاده نکنید.
از جمله عوامل کلیدی و مهم در کار با علف زن (علف تراش) مهارت در استفاده از آن می باشد. این کار تنها با تمرین و ممارست به دست خواهد آمد. شاید دستگاه های علف تراش انواع مختلفی داشته باشند ، اما اصول کار با آن ها تا حد زیادی شبیه به هم می باشد.
مصرف به عنوان چمن زن جهت حفظ ، نگهداری و زیبا سازی محوطه و همچنین کوتاه کردن و مرتب سازی علف های هرز و چمن های بلند ؛ اصلاح علف ها و گیاهان زائد در اطراف اجسام و درختان تا آن ها جلوه و نمای برجسته تر و زیباتری داشته باشد. علف های هرز در گوشه کنار ها و حتی آسفالت می تواند از رفت و آمد جلوگیری کند و حتی جلوه زشتی به محیط بدهد. استفاده از علف زن یک انتخاب بسیار مناسب می باشد.