انواع دستگاه مرغداری
فهرست مطالب
انواع دستگاه مرغداری
آشنایی با مرغداری:
صنعت دستگاه مرغداری اهمیت ویژه ای در تأمین منابع غذایی موردنیاز مردم دارد. به این صورت که گوشت و تخممرغ حاصل از این مرغداری { دستگاه مرغداری } در وعده های زیادی از مردم سراسر جهان جای می گیرد.راه اندازی دستگاه مرغداری نیازمند سرمایه اولیه، شناسایی نژاد محبوب منطقه موردنظر و تهیه تجهیزات لازم برای راه اندازی کسب و کار مرغداری است.
تجهیزات مرغداری { دستگاه مرغداری } لازم برای شروع این کسب و کار نسبت به برخی از امکانات صنایع دیگر در دسترس تر و ارزان تر است. اکثر مرغداری ها دارای یک فضای بسته و بدون پنجره هستند ،و مصالح بهکار رفته در ساخت دستگاه مرغداری ازکیفیت مناسب تری برخوردار هستند،و این باعث می شود که پرورش دهنده بیشتر سرمایه خود را برای تهیه تجهیزات مهمی مانند تهویه،دستگاه جوجهکشی و … صرف کند.به طور کلی مراکز پرورش مرغ به دو دسته تولید گوشت و تولید تخم تقسیم می شود.
این روش ها همان طور که از نامشان پیدا است ، در یک حوزه تخصصی فعالیت داشته و هریک نیازمند ابزار و نیرو های کارمخصوص به خود هستند.پرورش مرغ برای تولید تخم در بیشتر استان های کشور انجام شده است، و از مرغ های دورگه که هر کدام حدود 300 عدد در سال تخم گذاری می کنند، استفاده می شود.
مکان مناسب برای احداث مرغداری:
معمولا، هر واحد پرورش دام نسبت به نوع فعالیت و حجم و اندازه تولیدات خود، احتیاج به مکان هایی خاص به همراه تجهیزات مورد لازم نیز دارد. ابتدا ترین شرط لازم برای دریافت کردن مجوز دستگاه مرغداری از سوی نهاد های ذیربط مساحت زمین می باشد ، که نباید کمتر از 1 هکتار باشد.هم چنین، سوله مورد نظر باید خارج از شهرنیز باشد، تا برای ساکنان محل مشکل به وجود نیاورد.
بعد از اینکه مکان مورد نظر را طبق قوانین و مقررات تعیین شده انتخاب ، مرغ نیز باید مطابق با اصول تعیین شده احداث شود، تا فضای لازم برای نصب تهویه های بزرگ را داشته باشد.هم چنین، برای اخذ مجوزهای دستگاه مرغداری… این مرغ ها در طول سال به اصطلاح کرک نشده است و در برابر بیماری های دامی بسیار مقاوم می باشند.
تجهیزات مورد نیاز برای احداث دستگاه مرغداری:
برای تاسیس یک مرکز پرورش مرغ باید طبق مصوب های جهاد کشاورزی و سازمان استا ندارد کشور تجهیزات لازم را تهیه کرد ، و هر کدام را به درستی نصب کرد.
در ادامه به معرفی این تجهیزات خواهیم پرداخت:
سیستم دانخوری:
اولین ابزاری که برای تاسیس کردن دستگاه مرغداری و مرکز پرورش مرغ لازم می باشد، سیستم دانخوری بوده که باید در کناره های سوله نصب شود. بهتر است ،برای اینکه دانه ها هدر نرفته و به زمین ریخته نشوند از سیستمهای اتوماتیک استفاده کنید.
هم چنین، بهتر است ، از میزان مصرفی دانه ها باخبرشوید تا به اندازه در دانخوری ها بریزید. البته، برای ترکیب کردن سایر مواد غذایی نظر هورمون های بهداشتی و تایید شده، می توانید از دستگاه های آسیاب ترکیب کننده استفاده. گفتنی می باشد ،فاصله دانخوری ها از هم را طبق استندارد های مشخص اتخاذ کنید.
سیستم آبخوری:
دستگاه مرغداری بعد از نصب دانخوری در مرغداری ، حالا باید سیستم های آبخوری را به ازای هر 1000 قطعه جوجه در فاصله های تعیین شده نصب کنید. اصولا، هر 1000 قطعه جوجه لازم به 8 الی 10 عدد آبخوری نیز دارد. لازم است برای جوجه های با جثه بزرگ و درشت از آبخوری های آویز نیز استفاده کنید. دستگاه مرغداری نظافت آبخوری ها روزانه چند بار باید بررسی شده و در صورت کثیف بودن فورا عوض شوند. این کار موجب می شود تا سلامت جوجه ها به خطر نیفتد.
سیستمهای تهویه:
بعد از نصب تجهیزاتو لوازمات و دستگاه مرغداری اساسی حالا باید سیستم های تهویه و دماسنج را در سوله نصب کرده و محیط را برای استشمام، مطبوع کرد.این کار برای سلامت کارکنان بسیار ضروری بوده است و همچنین جوجهها را دچار بیماری نمیکند. رطوبت محیط و دستگاه مرغداری نیز باید بین 50 الی 70 درصد منظم شود، تا محیط نه خشک و نه زیادی مرطوب باشد.اینگونه گرد و غبار در مرکز پرورش دام بیشتر نخواهد شد .
سیستمهای گرمایشی و سرمایشی دستگاه مرغداری:
مرغداری ها و هم چنین دستگاه مرغداری در تمام فصل سال باید دارای یک دمای ایدهآل مورد نیاز و تقریبا ثابت باشند.در فصل تابستان به دلیل گرمای بیش از حد هوا، باید با نصب سیستم های سرمایشی دمای محیط را سرد و خنک کرد، تا جوجه ها دچار گرمازدگی و در نتیجه مرگ نشوند.
همین طور سیستمهای گرمایشی و دستگاه مرغداری نیز باید در فصل سرد سال دمای محیط را گرم و معتدل نگه داشت تا طیور از سرما تلف نشوند.اصولا، برای گردش هوا لازم است ،این سیستمها را در سقف سالن نصب کنید ،تا باد آنها گرد و غبار را پخش نکند.
بستر مناسب:
بسترها باید شامل پوشال، ماسه، سبوس برنج و کاه باشند ،تا جوجه ها به راحتی رفت و آمد کنند. لازم است میزان رطوبت بستر بیش از 40 درصد نباشد، تا جوجهها دچار آسیب نشوند. ارتفاع بستر نیز باید در حالت ایدهآل یعنی بین 5 الی 7 سانتی متر نیز باشد تا مانع جوجه ها نشود. فضای بستر نیز باید هر هفته نظافت تمیز شده و فضله های جوجه ها پاکسازی و مرتب شوند ،چراکه آن ها گاها فضله ها را نوک خواهند زد و همین امر باعث مریضی جوجه ها می شود.
تجهیزات دستگاه مرغداری مربوط به برودر:
جوجه های یکروزه بسیار حساس می باشند و به گرما، نور و فضای زیادی احتیاج دارند. این برودر شامل لامپ مادون قرمز، محافظ جوجه برای محدود سازی حرکت جوجه ها، بخاریبرقی با قابلیت تنظیم دما است.بهترین و مهم ترین تجهیزات { دستگاه مرغداری } و لوازمات مربوط به این دوره نگهداری جوجه ها عبارت اند می باشند از:
- منابع نور با خاصیت بازتاب نور.
- بخاری و منبع گرما.
- برودر گازی یا برقی.
- لامپ مادون قرمز.
- حفاظ جوجه.
دستگاه های جوجه کشی ایزی باتور را می توان جز کوچکترین دستگاه ها نامید که این دستگاه ها، بهترین و مهم ترین ماشین های خانگی می باشد ، که می توان با آن به سود آوری بسیار دست پیدا کرد. یکی از خوبی های این دستگاه ها این می باشد ، که نیاز به فضای زیادی ندارد و می توان در محیط های کوچک با این دستگاه به سود رسید. این دستگاه جوجه کشی تمام اتوماتیک خانگی، از اقتصادی ترین دستگاه های جوجه کشی می باشد و از قابلیت ها و خوبی های زیر برخوردار می باشد:
- دارای فن دستگاه جوجه کشی دائم.
- رطوبت سنج تمام دیجیتال اتوماتیک.
- دارای برق مصرفی 220 ولت شهری.
- دارای برد ضدنویز SMD.
- دارای نورگیر ضد اشعه فرابنفش.
- دارای برد SHT ساخت سوییس.
- دارای سنسور SHT ساخت سوئیس.
- دارای قابلیت چرخش تخم ها … .
چطور از دستگاه جوجه کشی خانگی استفاده کنیم؟
برای شروع کردن پرورش پرندگان؛ لازم است ،با خرید دستگاه کوچک خانگی شروع کنید.
ابعاد کوچک، وزن سبک ازخصوصیات های برتر این دستگاه ها می باشد.
– تخم های نطفه دار باکیفیت بالا را به صورت حضوری و از فروشگاه ها و مکان های معتبر خریداری کنید.
از زمان تولد تخم، نباید بیشتر از یک هفته نیز بگذرد. از خرید تخم های بی کیفیت ترک خورده جدا خودداری کنید و به هیچ عنوان از تخم هایی که آغشته به فضله و کثیف می باشد خودداری کنید.
پوسته تخم نباید نرم باشد.
– قبل از اینکه تخم ها را وارد دستگاه بکنید باید در دمای 15 درجه محیط قرار دهید. شما می توانید آن ها را درون یخچالی که دمای آن 15 درجه می باشد ، قرار دهید و درون یخچال، ظرف آبی را بگذارید تا کمی تخم ها مرطوب شوند.
– محیطی که دستگاه در آن قرار دارد باید دمای اش بین 20 تا 25 درجه باشد و محیط باید از تهویه مناسب برخورد…
دستگاه جوجه کشی 48 تایی ایزی باتور 1:
این دستگاه مرغداری جوجه کشی خانگی، برای انواعی از پرندگان متناسب می باشد ،و چرخش کامل راک ها را به صورت اتوماتیک انجام خواهد داد ، سنسور سوئیسی کنترل دما و رطوبت نیز دارد، بدنه آن پی وی سی است.ظرفیت این دستگاه ارزان جوجه کشی، برای تخم مرغ 48 می باشد، برای بلدرچین، کبک، طوطی 120 تا، برای غاز، اردک، قو 20 می باشد. ابعاد و سایز آن 50 سانتی متر، عرض 50 سانتی متر و ارتفاع 30 سانتی متر نیز می باشد.
دستگاه جوجه کشی تمام اتوماتیک 12 تایی ایزی باتور 6:
این دستگاه جوجه کشی کوچک با ابعاد 38 سانتی متر در طول، 30 سانتی متر در عرض و 28 سانتی متر ارتفاع، برای پرورش پرندگان زینتی از آن استفاده خواهد شد.
ظرفیت آن برای مرغ، قرقاول و پرندگان با تخم متوسط 12 می باشد، برای کبک، بلدرچین و پرند گانی که تخم های ریز دارند 30 می باشد ، برای غاز، اردک، قو و پرندگاتی که تخم های درشت دارند 9 می باشد. دستگاه جوجه کشی اتوماتیک 12 تایی خانگی؛ یکی از بی نقص ترین دستگاه می باشد ،و قابلیت ها و مزیت های آن ه مانند دستگاه ایزی باتور 5 تایی می باشد.
با گارانتی یک ساله و خدمات پس از فروش، ارائه خواهد شد و نوع برق مصرفی آن 220 ولت شهری می باشد ،و رطوبت اش از طریق پمپ آب اتوماتیک تامین خواهد شد.
جنس بدنه آن ABS می باشد ،و مقاومت بالا در برابر ضربه دارد و عایقی برای رطوبت، حرارت می باشد و بر خلاف دستگاه هایی که از جنس بدنه آن فلز می باشد ، ضد زنگ است ، و شست و شوی آن راحت است و وزن بدنه آن بسیار کمتر می باشد.
دستگاه جوجه کشی 40 عددی ایزی باتور 3:
ظرفیت این دستگاه جوجه کشی مرغ 40 تایی برای دیگر پرندگان بدین صورت می باشد، برای بلدرچین 100 تایی، برای غاز و اردک و بوقلمون 18 تایی، برای کبک 40 تایی می باشد.تنظیم دقیق دما و رطوبت، طول عمر زیاد، راندمان بالا از خصوصیات های این دستگاه جوجه کشی خانگی می باشد.چرخش تخم ها در این دستگاه به صورت 360 درجه به صورت افقی انجام می شود، و قابلیت دستگاه های بالا را دارد.
تجهیزات دستگاه مرغداری مربوط به حملونقل محصولات:
فرقی نخواهد کرد، که در زمینه های فروش تخم نطفه دار فعالیت می کنید یا اینکه فروش جوجه برای شما جذابیت بیشتری خواهد داشت، به هرحال باید به فکر یک محیط مناسب با دمای کنترل شده باشید، تا محصولات هنگام حرکت، تحتفشار قرار نگیرند و دچار افت عملکرد نشوند.یک پرورش دهنده برای حمل پرندگان به جعبه های مخصوص حمل و نقل احتیاج دارد.
هوا کش دستگاه مرغداری 100 سانتی متری پخش شده در چیکن هچ، دارای بدنه ای از جنس گالوانیزه گرم خالص می باشد و پره هایی از جنس PPG نیز دارد که از پلی پروپلین دارای الیاف تولید شده است. این هواکش دارای 1 سال گارانتی می باشد.
استفاده از فن ها در سیستم تهویه محیط های بسته از سالیان بسیار دوری متداول بوده است. به دلیل بسته بودن محیط ، چه در مرغداری ها و چه در سایر سالن های سرپوشیده ، تهویه ی باید به طوری طراحی شود، که از جهتی هوای تازه وارد سالن شود، و از طرفی دیگر توسط هواکش ها از سالن خارج شود .
این موارد به خصوص در سالن های پرورش طیور از اهمیت و ویژیگی بالایی برخوردار است ، زیرا که سیستم تنفسی پرندگان به میزان بالایی حساس می باشد ، واحتیاج به هوای تازه به صورت مداوم نیز دارند. از این رو استفاده از هواکش مرغداری در این اماکن اهمیت بسیاری بالایی دارد .
فن 100 سانتیمتری PPG، یکی از جدیدترین فن های پخش شده در بازار داخلی کشوراست، که به عنوان گزینه ای مناسب در سیستم تهویه سالن های مرغداری ، گلخانه ، سالن های ورزشی و … قابل انتخاب می باشد .
این فن با وجود بدنه ای از جنس گلوانیزه خالص است . این بدنه به گونه ای بهینه سازی شده است، که در مقابل هرگونه رطوبت و زنگ زدگی مقاوم ومی باشد، و از این رو طول عمر دستگاه را به میزان قابل توجهی افزایش خواهد داد.
پره هواکش دستگاه مرغداری 100 سانتیمتری :
از طرفی دیگر دستگاه مرغداری دارای 5 پره از جنس پلی پروپلین الیاف دار می باشد، که به خاطر کوبل مستقیم پروانه به موتور میزان هوادهی زیادی نسبت به نمونه های معمولی و ساده دارد .
این پره ها با توجه به مقاومت کامل در مقابل هر گونه زنگ زدگی و همین گونه وزن کمتر، سرعت گردش بالاتر و طول عمر بسیار زیادی نسبت به نمونه های معمولی نیز دارند.
دمپر هواکش :
این فن دستگاه مرغداری با وجود دمپری با قابلیت گریز از مرکز می باشد . دمپر به ورت تمام اتوماتیک عمل خواهد کرد . در زمان خاموش بودن فن، دمپر بسته خواهد شد ، و به گونه ای به عنوان عایق کامل گرد و غبار و نور عمل خواهد کرد .
موتور در نظر گرفته شده برای این فن موتوری 1.5 اسب بخاری می باشد ،که هوادهی بالغ بر 20 هزار مترکعب بر ساعت را فراهم خواهد کرد .
گارانتی و خدمات پس از فروش :
این فن دارای 1 سال گارانتی می باشد ،و 10 سال خدمات پس از فروش معتبراست . 10 سال خدمات پس از فروش، خیال کاربر را از نظر امکان تامین قطعات دستگاه برای مدتی زیادی راحت خواهد کرد . به همیثن دلیل کاربر با اطمینان خاطر زیادی میتواند اقدام به خرید این دستگاه کند .
تجهیزات دستگاه مرغداری مربوط به جوجهکشی :
دستگاه جوجهکشی یکی از بهترین و مهمترین تجهیزات دستگاه مرغداری می باشد ، به دلیل اینکه بدون آن توسعه و ثابت نگهداشتن جمعیت گله غیرممکن می باشد . پرورشدهنده حتماً نیازمند یک دستگاه جوجهکشی خواهد بود . دستگاههای جوجهکشی نوع های مختلفی نیز دارند ،که پرورشدهنده بر اساس ظرفیت مورد لازم و بودجه خود، یک دستگاه مناسب را انتخاب خواهد کرد.
لوازم های اتوماسیون هچر دستگاه شامل پمپهای فشار بسیار بالا و دستگاه انتقال تخممرغ می باشد . ازدیگرلوازم ها میتوان به واشر سینی هچر، واشر جعبه جوجه، سیستم دفع زباله و لوازم های مربوط به ضدعفونی دستگاه میتوان اشاره کرد.
این مدل آبخوریها بیشتر متناسب جوجهها می باشد ، به دلیل انکه احتمال غرق شدن آنها در ظرفهای بزرگ، بیشتر خواهد بود . سیستم مربوط به این آبخوری از یک طرف به مخزن آب متصل میباشد ، و آب بهصورت قطرهای از نوک میلههای متصل به آب، جاری خواهد شد.
تجهیزات دستگاه مرغداری مربوط به دستکاری تخمها :
تخمها نازک می باشند ،و در صورت برخورد اشتباه دچار ترکخوردگی خواهد شد تجهیزات لازم برای دستکاری و حمل تخمها نیز از تجهیزات مرغداری می باشد . یکی از تجهیزات لازم برای بررسی باروری تخمها، دستگاه کندلر است ، البته اکثر پرورشدهندگان برای این کار از یک چراغقوه مورد استفاده قرار می دهند .
از یک دستگاه نوری متناسب با شدت نور کافی برای بررسی باروری تخمها ضروری می باشد. لوازم های مرغداری مربوط به این بخش عبارت می باشد از :
بالابر تخممرغ :
این دستگاه برایبالا بردن نیمهخودکار تخمها طراحیشده است ،که از خوبی های آن میتوان به کمتر میزان
از برخورد با دست و … اشاره خواهد کرد.
·
سینیهای
{ مخصوص برای قرار دادن تخمها }
·
کندلر
{ همان دستگاه نور آزما }
·
تجهیزات
{ مربوط به برودر }
دستگاه جوجهکشی :
همانگونه که از نام آن پیدا می باشد ،این دستگاه مرغداری حکم مادر مصنوعی را نیز به همرا دارد، و با تنظیم رطوبت و حرارت مورد لازم تخمهای نطفهدار، شرایط لازم برای رشد و تبدیلشدن آنها به جوجه را فراهم خواهم کرد .
سیستم هوای فشرده :
بعضی از دستگاههای جوجهکشی برای فعالسازی مکانیسم چرخش تخممرغها لازم به سیستم هوای فشرده می باشند . این سیستم برای تخلیه گردوغبار و تمیز سازی داخل دستگاه جوجهکشی مورد لازم می باشد .
بررسی تجهیزات دستگاه مرغداری :
اگر علاقهمند به پرورش مرغ را دارید ، و کسب درآمد از این روش برای شما لذتبخش می باشد ، لازم است ،به فکر راهاندازی مرغداری و تهیه تجهیزات لازم برای آن داشته باشید . روش کارکرد و کیفیت کار مرغداری به لوازمات تولیدی، مکان مناسب، تأسیسات و نزدیک بودن به منابع اولیه احتیاج نیز دارد.
لوازم های دستگاه مرغداری بر اساس انواع پرورش یا محصول تولیدی موردنظر انتخاب خواهند شد . به طور مثال، لوازم های مربوط به دستگاه مرغداری تخمگذار و مرغداری گوشتی فرق می باشد ، و علاوه بر این لوازم های مربوط به تولید خوراک طیور و پرورش جوجههای یکروزه متفاوت می باشد ،و این خود پرورشدهنده هستند ، که باید مناسب با بودجه و میزان تقاضای بازار هدف خود در این زمینه مهمترین و بهترین تصمیم را نیزبگیرد.
امکانات سالن پرورشی به انواع دستگاه مرغداری نیز بستگی دارد. به این گونه که مرغهای تخمگذار در قفسهای باطری نگهداری و مراقبت میشوند، و این در مواقعی است، که برای نگهداری مرغهای گوشتی، سالنهایی پر از کفپوش ترجیح داده خواهد شد . به صورت کلی، لوازم های مرغداری مربوط به هر نوع پرورش باید شامل سیستم گرمایشی و تهویه نیز باشید.
تهویه :
مرغها بهطور دائم در حال فعالیت کردن و تولید مدفوع می باشند ، و این کار موجب تجمع گازها و کاهش اکسیژن داخل سالن خواهد شد . تهویه نیز یکی از بهترین لوازم های دستگاه مرغداری می باشد ، و تعداد آن بر اساس اندازه سالن تعیین خواهد شد . اهداف کلی استفاده از تهویه، تمیز سازی هوا و تأمین اکسیژن مورد لازم برای تنفس مرغها می باشد.
انبار:
انبار جزو یکی از بهترین لوازم های دستگاه مرغداری می باشد ، و در نوع های مختلفی موجود میباشد ،و انواع متناسب بر اساس هداف پرورشی مشخص خواهد شد . انبار مرغ گوشتی، انبار مرغ تخمگذار تجاری، انبار پولت و انبار فضای آزاد، چهار نوع اصلی انبارهای متناسب دستگاه مرغداری می باشد .
قفس باتری :
این نوع از قفس یک سیستم خاصی را برای مرغها به وجود می اورد ، که در درجه اول، شرایط را برای مرغهای تخمگذار اسان تر می کند ،در این نوع قفس، چیدمان ردیفها و ستونها به هم وصل شده است ، و بهعنوان یک واحد کامل خواهد شد .
کفپوش :
اگر زمین سالن پرورشی محل تجمع پرندگان می باشد ، و مرغها بیشتر وقت خود را روی زمین میگذرارند ، باید به فکر مادهای مانند خرده چوب، پوست بادامزمینی و…نیز باشید تا پاها و بدن مرغها احساس راحتی و گرمای زیادی احساس کنند .
سیستم گرمایشی :
بخاریها و دستگاههای حرارتی برای حفظ دما در سطح ایده آل لازم می باشند . اندازه، تعداد و ظرفیت سیستم گرمایشی بر اساس اندازه سالن پرورشی و تعداد مرغهای موجود در آن مشخص خواهد شد .
تجهیزات مرغداری مربوط به خوراک :
لوازمات دستگاه مرغداری مربوط به تهیه خوراک به دودسته خودکار و دستی تقسیمشده است . فیدرها در نوع های مختلفی وجود دااکه پرورشدهنده بر اساس بودجه خود، فیدر مناسبی را برای سالن پرورشی خود انتخاب میکند. از انواع فیدر ها میتوان به دستی، خودکار، نیمهخودکار و خطی قابل تنظیم و دایرهای میتوان اشاره کرد.
جعبه شن ماسه یکی دیگر از انواع امکانات مربوط به خوراک مرغها می باشد ،که برای ارائه شن و ماسه خردشده طراحیشده است. این خرده شن ها بهعنوان منبع کلسیم مهم برای تولید تخمهایی با پوسته مقاوم و راحت سازی هضم خوراک به کار خواهند رفت .
تجهیزات دستگاه مرغداری مربوط به آب :
لوازم های دستگاه مرغداری مربوط به تأمین آب پرندهها از اهمیت ویژهای بالایی برخوردار می باشد ، و آلودگی یا نقص در هر یک موجب افت عملکرد مرغها خواهد شد . در ادامه به بررسی چند نمونه از این لوازمات میپردازیم:
آبگرمکن :
مرغ و هر پرنده دیگری مستعد سرماخوردگی می باشد، و مصرف آب بسیار سرد موجب بیماری آنها خواهد شد . مخصوصاً در فصلهای سرد زمستان، امکان یخ زدن آب آنها نیز وجود دارد ،و علاوه بر آن پرندههایی مثلا : اردک و غاز که برای حفظ شادابی خود به آب احتیاج دارند،
در فصل زمستان نیز به استخر و حوضچهای برای شنا لازم دارند ،و همین عامل موجب میشود که پرورشدهنده برای تهیه آب لازم برای حفظ شادابی پرندههای خود از یک آبگرمکن باکیفیت استفاده خواهد کرد.
تصفیهکننده آب :
تصفیهکننده موجب پاکسازی آب مورد نیاز برای رشد مرغها خواهد شد ، و با پاک بردن کلسیم، منیزیم و دیگر مواد معدنی، آب تمیز و خالصی را در اختیار پرندهها قرار خواهد داد .
دیگر تجهیزات دستگاه مرغداری:
{ دستگاه جوجه کشی }
از دستگاه جوجه کشی برای تبدیل کردن تخم مرغ ها به جوجه استفاده خواهد شد . این دستگاه دما و شرایطی شبیه دمای بدن مرغ ایجاد می کند ، که موجب میشود ، تخم مرغ ها بعد از 21 روز تبدیل به جوجه شوند.
شانه دستگاه جوجه کشی:
برای جا دادن تخم مرغ ها در دستگاه جوجه کشی و یا جهت جا به جایی و حمل تخم مرغ ها از شانه استفاده می کنند
تجهیزات گرمایش و هیترها :
منظم کردن دمای دستگاه مرغداری به خصوصا در فصل های سرما از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. دستگاهی به نام هیتر نوعی دستگاهی می باشد ، که درمنظم کردن وبالا بردن درجه حرارت مرغداری مورد استفاده قرار خواهد گرفت ،و به گرم نگه داشتن پرندگان هنگام سرد بودن هوا کمک خواهد کرد .
هیتر تابشی (مادر مصنوعی) :
این نوع بازتابنده ها توانایی بازتاب نور و گرما را نیز به همراه دارد ،و دارای صفحات مسطح مجهز به المنت های گرمایی یا لامپ های پیلوتی می باشند . در برخی از موارد دما سنج نیز برای ثبت دما در این نوع هیتر کار به گذاشته خواهد شد .
این نوع هیتر به جای آویزان شدن بر روی چهار پایه قرار میگیرد.
لامپهای قرمز مادون قرمز :
این نوع لامپ ها بازتابی می باشد ، و به خاطره همین دیگراحتیاجی به صفحات بازتابنده ندارد . لامپ های 150 و 250 واتی گرمای لازم برای حدود 150 تا 250 جوجه را به وجود می اورد.
تجهیزات آبخوری :
{ آبخوری دستی }
این نوع آبخوری مدور می باشد، و دارای دو قسمت است ، یک دهنه بلند به نام کلاهک که برای پر کردن آب و یک کفی برای آزاد کردن آب استفاده خواهد شد .
کفی و کلاهک از جنس پلاستیک می باشد ،و در قطر و سایز های مختلف (قطر 10 “، 12” ، 14 “و 16”) ارائه میشود. در برخی موارد یک محافظه مجزا برای جلوگیری کردن از ورود پرندگان به درون آب نیز برای این ابخوری در نظر گرفته خواهد شد .
بهترین خوبی های آبخوری دستی سهولت در دادن انواع ویتامین ها، پروبیوتیک ها، واکسن ها و دارو ها از طریق آب می باشد . آبخوری های دستی با پلاستیک فشرده و با رنگ هایی با خلوص بالا ( اغلب قرمز ) در دسترس خواهد بود .
دانخوری دستی (آویز) :
این نوع دانخوری ها دستی می باشد، و می توانند 5 تا 12 کیلوگرم دانه را بسته به مدل دانخوری در مخروط خود نیز نگهداری کنند .
دانه ها به آرامی با جاذبه به پایین خواهد امد . متریال مورد استفاده در این نوع دانخوری پلاستیک های با کیفیت بالا می باشد .
به این نوع دانخوری به خاطره اویزان شدن از سقف دانخوری آویز نیز گفته می شود .
این نوع دانخوری ها دارای ظرفیت های گوناگونی می باشند ،که بسته یه تعداد و سن پرندگانی که از آن تغذیه خواهند کرد، میتواند برای 4 تا 7 روز دانه در خودش ذخیره کنند .
همینطور ارتفاع دانخوری به راحتی توسط مکانیسم گیره قابل منظم می باشد .
آبخوری اتوماتیک آویز :
این نوع ابخوری از جنس پلاستیک می باشد، و با درجه فشردگی بالا و به شکل ناقوس ساخته خواهد شد ،و معمولا یک لوله مجزا به آن آویزان می باشد . این مدل آبخوری ها بر میزان آب ورودی کنترل داشته و سطح آب را همیشه در حد مورد نیاز نگاه می دارند.
در این نوع آبخوری جریان آب به صورت دائمی وجود دارد تا پرندگان همیشه به آب دسترسی پیدا کنند .
ارتفاع ظرفی که پرندگان از آن آب می خورند ، با یک مکانیسم ساده و توسط یک گیره به راحتی قابل تنظیم می باشد . پلاستیک هایی که برای این منظور استفاده خواهند شد ، معمولا به رنگ های قرمز درخشان می باشند ، تا توجه ماکیان به خصوص مرغ ها را به خود نیز جلب خواهد کرد .رنگ این نوع دانخوری ها نیز برای جلب کردن توجه طیور اغلب قرمز می باشد .
دانخوری های آویز به نسبت دانخوری های خطی میتواند برای پرندگان بیشتری را استفاده کنند . (حدود 30 درصد بیشتر)
دانخوری اتوماتیک :
در این مدل از دانخوری ها دان داخل کانال (تراف) به وسیله زنجیر در سرتا سر دستگاه مرغداری به صورت اتوماتیک پخش خواهد شد .
این مدل دانخوری با برق کار خواهد کرد ، بسته به سن پرندگان را می توان ارتفاع آن را نیز منظم کرد .
آبخوری نیپل :
این نوع آبخوری هم در قفس ها و هم در مرغداری های صنعتی می توان استفاده کرد . جهت استفاده در مرغداری های صنعتی یک کاپ یا کاسه نیپل به زیر نیپل وصل خواهد شد ، تا از خیس شدن بستر مرغداری جلوگیری کنند .
این نیپل ها در اثر نوک زدن پرنده ، آب را قطره قطره آزاد خواهند کرد .
این نوع آبخوری متناسب برای انواع پرندگان می باشد . به اندازه هر 35 کیلو از پرنده یک عدد نیپل با آبدهی بالا لازم می باشد .
دستگاه پرکن :
این مدل دستگاه مرحله کندن پر مرغ را بعد از ذبح را نیز به عهده دارد. استفاده کردن از این دستگاه پروسه پر کنی را اسان تر و بهداشتی تز انجام خواهد داد .
هنگام استفاده کردن از این نوع دستگاه انسان ها باید لباس حفاظ مثل کلاه، استین محافظ، چکمه و کاور بپوشند ، تا از جا به جایی بیماری از مرغ به انسان پیش گیری شود. همینطور لازم می باشد ، که دست ها قبل از تماس با مرغ ضد عفونی خواهد شد .
تله تخم گذار :
مرغ ها به طور غریزی عادت به تخمگذاری در یک جای معین را نیز دارند ، به همین علت در سالن های پرورش طیور و مرغداری های مرغ مادر از لانه تخمگذار یا تله تخمگذار مورد استفاده قرار میگیرد . جنس تله های تخمگذار پیش گیری کردن از ورق گالوانیزه با ضخامت 0/80 می باشد ، و اندازه لانه ها 33*33 است . این مدل لانه های دارای پایه های فلزی است ، همچنین برای از آسیب رسیدن به پرنده تمام لبه ها برگردان هستند .
ترازو تخم مرغ :
از ترازو تخم مرغ برای وزن کردن تخم مرغ ها مورد استفاده قرار گرفته میشود. این کار به مرغدار نیز کمک میکند تا شناسایی های لازم را برای تخم مرغ هایی که به حد کافی بارور می باشند ، و در دستگاه جوجه کشی قرار بدهند ، زیرا وزن تخم مرغ اگر از اندازه استاندارد آن کم تر نیز باشد یعنی آن تخم مرغ توانایی تبدیل شدن به جوجه را نخواد را به همراه داشت.
قفس ها و کوپ ها :
از این مدل قفس ها اغلب می توانند برای پرورش مرغ در مقیاس کوچک نیز مورد استفاده قرار دهند .
فن تهویه :
فن تهویه برای اطمینان از بیشترین تهویه در مرغداری مورد استفاده قرار میگیرد . همینطور این فن در کم کردن دمای دستگاه مرغداری در هوای گرم مورد استفاده قرار می گیرد .
دستگاه شست و شو تخم مرغ :
دستگاه شست و شو تخم مرغ توسط پودر خصوصی تخم مرغ هارا عملیات شستن و تمیز کردن را انجام می دهد . از این دستگاه پس از فرستادن تخم مرغ ها به مقصد مورد نظر استفاده خواهند شد .
تجهیزات لازم برای دستگاه مرغداری خانگی کدامند ؟
برای راه اندازی کردن دستگاه مرغداری کوچکو دستگاه مرغداری تفاوتی ندارد ، که مرغ ها را در سالن یا انباری و یا باغچه نیز پرورش می دهید،
تمامی این مکان ها باید مجهز به لوازم هایی از مانند : دانخوری، آبخوری، هیتر، رطوبت ساز، فن تهویه و لانه برای مرغ های تخمگذار نیز باشد . اما برای پرورش دادن مرغ در باغچه نیز احتیاج به مکانی مثل انباری خواهید داشت ، همچنین در فصل زمستان و هنگام تخم گذاری کاملا لازم خواهد بود .
پوشال یا خاک اره برای کف سالن :
با وجود پوشال یا خاک اره از خیس شدن و لجنی شدن کف سالن پیش گیری میتوان کرد ، و بوی بد فضولات را نیز تا حد زیادیخواهد گرفت، هم چنین در فصول زمستان نیز کمک زیادی به گرم شدن مرغ ها انجام میدهد ، با پوشاندن یکی از دو ماده حتما کف سالن یا لانه را انجام دهید .
دستگاه مرغداری ایزی باتور را می توان جز کوچکترین دستگاه ها نامید که این دستگاه ها، بهترین و مهمترین ماشین های خانگی می باشد ، که می توان با آن به سودآوری بسیار دست پیدا کرد. یکی از خوبی های این دستگاه ها این می باشد ، که نیاز به فضای زیادی ندارد و می توان در محیط های کوچک با این دستگاه به سود رسید.
این دستگاه جوجه کشی تمام اتوماتیک خانگی، از اقتصادی ترین دستگاه های جوجه کشی می باشد و از قابلیت ها و خوبی های زیر برخوردار می باشد:
- دارای فن دستگاه جوجه کشی دائم.
- رطوبت سنج تمام دیجیتال اتوماتیک.
- دارای برق مصرفی 220 ولت شهری.
- دارای برد ضدنویز SMD.
- دارای نورگیر ضد اشعه فرابنفش.
- دارای برد SHT ساخت سوییس.
- دارای سنسور SHT ساخت سوئیس.
- دارای قابلیت چرخش تخم ها …
بالابر تخممرغ :
این دستگاه مرغداری برایبالا بردن نیمهخودکار تخمها طراحیشده است ،که از خوبی های آن میتوان به کمتر میزان
از برخورد با دست و … اشاره خواهد کرد.
·
سینیهای
مخصوص برای قرار دادن تخمها
·
کندلر
(همان دستگاه نور آزما)
·
تجهیزات
مربوط به برودر
دستگاه جوجهکشی :
همانگونه که از نام آن پیدا می باشد ،این دستگاه حکم مادر مصنوعی را نیز به همرا دارد، و با تنظیم رطوبت و حرارت مورد لازم تخمهای نطفهدار، شرایط لازم برای رشد و تبدیلشدن آنها به جوجه را فراهم خواهم کرد .
سیستم هوای فشرده :
بعضی از دستگاههای جوجهکشی برای فعالسازی مکانیسم چرخش تخممرغها لازم به سیستم هوای فشرده می باشند . این سیستم برای تخلیه گردوغبار و تمیز سازی داخل دستگاه جوجهکشی مورد لازم می باشد .
بررسی تجهیزات دستگاه مرغداری :
اگر علاقهمند به پرورش مرغ و راه اندازی دستگاه مرغداری را دارید ، و کسب درآمد از این روش برای شما لذتبخش می باشد ، لازم است ،به فکر راهاندازی دستگاه مرغداری و تهیه تجهیزات لازم برای آن داشته باشید . روش کارکرد و کیفیت کار مرغداری به لوازمات تولیدی{ دستگاه مرغداری }، مکان مناسب، تأسیسات و نزدیک بودن به منابع اولیه احتیاج نیز دارد.
لوازم های مرغداری { دستگاه مرغداری } بر اساس انواع پرورش یا محصول تولیدی موردنظر انتخاب خواهند شد . به طور مثال، لوازم های مربوط به مرغداری { دستگاه مرغداری } تخمگذار و مرغداری گوشتی فرق می باشد ، و علاوه بر این لوازم های مربوط به تولید خوراک طیور و پرورش جوجههای یکروزه متفاوت می باشد ،و این خود پرورشدهنده هستند ، که باید مناسب با بودجه و میزان تقاضای بازار هدف خود در این زمینه مهمترین و بهترین تصمیم رابگیرد.
امکانات سالن پرورشی به انواع دستگاه مرغداری نیز بستگی دارد. به این گونه که مرغهای تخمگذار در قفسهای باطری نگهداری و مراقبت میشوند، و این در مواقعی است، که برای نگهداری مرغهای گوشتی، سالنهایی پر از کفپوش ترجیح داده خواهد شد . به صورت کلی، لوازم های مرغداری مربوط به هر نوع پرورش باید شامل سیستم گرمایشی و تهویه نیز باشید.
تجهیزات دستگاه مرغداری مربوط به خوراک :
لوازمات مرغداری { دستگاه مرغداری } مربوط به تهیه خوراک به دودسته خودکار و دستی تقسیمشده است . فیدرها در نوع های مختلفی وجود دااکه پرورشدهنده بر اساس بودجه خود، فیدر مناسبی را برای سالن پرورشی خود انتخاب می کند. از انواع فیدر ها می توان به دستی، خودکار، نیمه خودکار و خطی قابل تنظیم و دایرهای میتوان اشاره کرد.
جعبه شن ماسه یکی دیگر از انواع امکانات مربوط به خوراک مرغها می باشد ،که برای ارائه شن و ماسه خردشده طراحیشده است. این خرده شن ها بهعنوان منبع کلسیم مهم برای تولید تخم هایی با پوسته مقاوم و راحت سازی هضم خوراک به کار خواهند رفت .
تجهیزات دستگاه مرغداری مربوط به آب :
لوازم های دستگاه مرغداری مربوط به تأمین آب پرندهها از اهمیت ویژهای بالایی برخوردار می باشد ، و آلودگی یا نقص در هر یک موجب افت عملکرد مرغها خواهد شد . در ادامه به بررسی چند نمونه از این لوازمات { دستگاه مرغداری } میپردازیم:
آبگرمکن :
مرغ و هر پرنده دیگری مستعد سرماخوردگی می باشد، و مصرف آب بسیار سرد موجب بیماری آنها خواهد شد . مخصوصاً در فصلهای سرد زمستان، امکان یخ زدن آب آنها نیز وجود دارد ،
علاوه بر آن پرندههایی مثلا : اردک و غاز که برای حفظ شادابی خود به آب احتیاج دارند، در فصل زمستان نیز به استخر و حوض چهای برای شنا لازم دارند ،و همین عامل موجب می شود که پرورش دهنده برای تهیه آب لازم برای حفظ شادابی پرنده های خود از یک آبگرم کن با کیفیت استفاده خواهد کرد.
تصفیهکننده آب :
تصفیه کننده موجب پاک سازی آب مورد نیاز برای رشد مرغها خواهد شد ، و با پاک بردن کلسیم، منیزیم و دیگر مواد معدنی، آب تمیز و خالصی را در اختیار پرنده ها قرار خواهد داد .
راه اندازی دستگاه مرغداری و تامین تجهیزات لازم :
ابزارآلات و ماشین ها { دستگاه مرغداری } از بهترین عنصر ها در راه اندازی یک واحد مرغداری صنعتی هستند . یک مرغدار وظیفه دارد تعدادی از ابزار آلات را تامین کند .هرچند هزینه تمام این ابزارآلات با توجه به نوسان قیمت ها ، در شرایط فعلی بازار قابل پیش بینی نمی باشد؛ اما تهیه کردن آن ها از ملزومات است. تعدادی از ابزار ها عبارتاند از:
- آسیاب برای خرد کردن دان.
- بالا بر و میکسر.
- لوازم های سرمایشی و گرمایشی برای کنترل کردن دمای محیط.
- آب خوری و دانخوری های اتوماتیک.
- قفس استاندارد که نقش به سزایی در افزایش راندمان تولید و کاهش هزینه ها دارد .
پیشنهادهایی برای راه اندازی کردن موفقیتآمیز دستگاه مرغداری و کاهش هزینه ها :
ساخت سالن های بزرگ با سیستم تمام اتوماتیک ، برای بالا رفتن تولید و صرفه جویی کردن در هزینه ساخت
طراحی تهویه متناسب و نوین برای تأمین هوای کافی برای چیش گیری کردن از سکته و خفگی طیور،
ساخت سالن های اتوماتیک موجب پایین امدن استفاده از کارگر و کاهش هزینه ها خواهد شد . همین طور ، تردد کمتر کارگرها باعث بالا رفتن بازدهی مرغ ها خواهد شد.
ساخت سالن هایی با سیستم تهویه ترکیبی برای بازیافت انرژی از زیر سقف سالن که تا هفتاد درصد کاهش می یابد.
استفاده کردن از سیستم پرورش در قفس به جای سیستم بستر و…
سرمایه در گردش در راهاندازی مرغداری :
به سرمایه در گردش برای راه اندازی مرغداری { دستگاه مرغداری } برای خرید جوجه، دان و دیگر هزینه های جاری احتیاج نیز دارید. برگشت سرمایه در واحد صنعتی مرغداری سریع است . برگشت سرمایه در گردش هر دو ماه یکبار صورت می گیرد.
راه اندازی دستگاه مرغداری با توجه به منطقه :
شرایط اقلیمی هر منطقه میتواند بر روی مصالح به کار رفته در مرغداری { دستگاه مرغداری } و نحوهی تاسیس آن تاثیر گذار نیز باشد. به عنوان مثال ، در مناطقی که بارندگی شدید و رطوبت زیاد می باشد . ساخت مرغداری به شیوهی سیستم آشیانه های باز توصیه نیز میشود . زیرا در این مناطق استفاده از سیستم های خنک کننده تبخیری امکان پذیر نمی باشد . علاوه بر این سقف ساختمان مرغداری امکان دارد ، به صورت ساده و یا دو سقف نیز ساخته شود.
انواع ساده؛ اغلب در مرغداری های کوچک و یا متوسط مورد استفاده نیز قرار می گیرد. این نوع سقف می تواند به صورت مسطح و یا شیب دار ساخته شود . همین طور نوع “دو سقف” در مرغداری های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد. زیرا در این نوع سقف عمل تهویه به خوبی انجام خواهد گرفت .
راه اندازی دستگاه مرغداری و استاندارهای لازم آن :
طبق قوانین و مقررات جهاد کشاورزی مکان هایی که برای پرورش مرغ یا مرغداری مورد استفاده قرار می گیرد ، باید دارای خصوصیت های خاصی نیز باشد. مهم ترین این خصوصیت ها عبارت اند از:
- رعایت کردن فاصله ی مناسب با دیگر مجتمع های پرورشی ( حدودا یک و نیم کیلومتر از دیگر مراکز پرورش طیور باید فاصله نیزداشته باشید ).
- رعایت برای ساختمان یعنی به صورت شرقی و غربی ساخته شود.
- سبز.رعایت فاصلهی حداقلی 15 متری دیوارها از فضای.
- محوطه سازی و حصارکشی مناسب.
راه اندازی دستگاه مرغداری و طراحی ساختمان مناسب :
استفاده کردن از سالنهای بسته برای طراحی ساختمان مرغداری می تواند مهم ترین گزینه برای راه اندازی مرغداری نیز باشد. در حال حاضر یکی از رایجترین مدل های طراحی و ساخت ساختمان برای دستگاه مرغداری، سالن های بدون پنجره می باشد. در اینگونه سالن ها باید از هواکش های بزرگ به همراه پد هایی که در دیواره های جانبی جاسازی می شوند، استفاده شود.
این چنین هوای مورد لازم ساختمان بدون پنجره تأمین خواهد شد. ساختمان های بدون پنجره و دارای تهویه از نظر بهداشتی و کنترل شرایط محیطی در نوع خود بهترین مهم ترین می باشند.
ضرورت سوله و انبار جهت راه اندازی دستگاه مرغداری :
هر واحد صنعتی نیاز به یک یا چند تا سوله خواهد داشت . سوله ها یکی از پر هزینه ترین مراحل راه اندازی مرغداری واحد صنعتی می باشند . هزینه ی ساخت سوله بسته به نوع تولید ارتفاع سوله و مساحت آن میتواند متفاوت باشد. لازم است بدانید؛ که یک واحد 20 هزار قطعهای دستگاه مرغداری نیاز به دو سوله حدوداً 45 در 15 متری خواهد داشت.
راه اندازی دستگاه مرغداری و اهمیت کنترل دما :
دما و رطوبت در راه اندازی کردن یک واحد دستگاه مرغداری از اهمیت بالایی برخوردار می باشد .با نصب کردن انواع ابزار های سرمایشی و گرمایشی و تهویه مناسب میتوان دما و رطوبت را در میزان استاندارد حفظ کرد. بنابر شرط آب و هوایی هر منطقه دما و رطوبت باید منظم گردد.
با رعایت کردن اصول صحیح ساختمانسازی و عایقبندی سقف ها و دیوار ها میتوانید دما و رطوبت را به راحتی تنظیم کنید. توجه داشته باشید؛ که علاوه بر تأمین هوای مورد استفاده مستقیم طیور، حفظ کیفیت هوای سالن نیز باید مدنظر نیز قرار بگیرد. برای این کار سیستم تهویه سالن باید کامل بازرسی گردد.
راه اندازی بستر مورد استفاده :
از موادی هم چون سبوس، برنج، پوشال، چوب، کاه، ماسه و بستر مقوایی می توان در مرغداری ها مورد استفاده قرار میگیرد هیچ وقت بستر کهنه و قدیمی را دوباره استفاده نکنید.در دوره های مختلف باید بستر تعویض شود. زیرا سوسک ها و حشرات، به بستر نفوذ می کنند.این کار موجب بیماری عدم بازدهی متناسب مرغ ها میشود. پس ضرورت دارد بستر قدیمی را خارج و برای جوجهریزی جدید از بستر تازه و جدید مورد استفاده قرار گیرد. مهم ترین بستر برای مرغ ها کاه می باشد .
برای چیش گیری از تاول سینه، سوختگی سینه و… بهتر است از بستر نرم و با کیفیت استفاده شود. به هیچ وجه از پوشال پودر شده، مرطوب و کلوخ شده استفاده نکنید. این مواد موجب تلفات و بیماری در مرغ ها خواهد شد .تهیه ی مواد مناسب برای بستر و تعویض آن می تواند هزینه زیادی به همراه داشته باشد،به همین دلیل استفاده کردن از قفس استاندارد نه تنها در صرفه جویی هزینه ها به دستگاه مرغداری کمک خواهد کرد ؛ بلکه موجب بازد هی بیشتر مرغ ها می باشد .
دانخوری مورد استفاده در سالن دستگاه مرغداری :
موقع استفاده کردن از دانخوری زنجیری، نیاز می یاشد ، فاصله 5/2 سانتی متر برای هر مرغ رعایت شود. همین طور به هنگام استفاده کردن از دانخوری بشقابی، حداقل یک ردیف برای هر 5 متر عرض سالن احتیاج می باشد.
بیشترین هزینه در یک سالن مرغداری { دستگاه مرغداری } در حال حاضر مربوط به دان می باشد. متاسفانه در دانخوری های زنجیری و بشقابی ریخت و پاش دان به شدت زیاد می باشد ، و همین امر باعث افزایش شدید هزینه ها خواهد شد. در مقابل قفس های مخصوص پرورش مرغ دارای دانخوری های لبه دار می باشد ، که از ریخت و پاش دان پیش گیری کرده ، و موجب کم شدن هزینه ها و در نهایت بالا رفتن سود نیز خواهد شد.
رعایت بهداشت سالن دستگاه مرغداری :
شست و شو و ضد عفونی کردن سالن های مرغداری، ضد عفونی کردن لوازم و تجهیزات مورد استفاده، ضدعفونی محوطه و… از اصول ضروری جهت رعایت بهداشت مرغداری می باشد .
سالن های مرغداری { دستگاه مرغداری }، سیستم های آبخوری و دانخوری و تمام تجهیزات و لوازم های بکار رفته در سالن باید همیشه ضد عفونی شوند. در صورت امکان با استفاده از آب پرفشار و مواد شوینده مانند پودر های لباس شویی کف سالن های پرورش مرغداری را بشویید.
لازم به ذکر می باشد که استفاده از سیستم قفس باعث می شود؛ محیط مرغداری تا حداکثر ممکن بهداشتی باشد. بیماری و عفونت در میان مرغ ها کمتر انتقال یابد. همین طور تمیز کردن محیط مرغداری راحت تر و در ظرف زمان کمتری نیز صورت خواهد گرفت . زیرا فضولات در سینی های کودکش جمع آوری شده است و به اسانی تخلیه خواهد شد .
آبخوری مورد استفاده در سالن دستگاه مرغداری :
انواع مدل های گوناگونی آبخوری نیز وجود دارد؛ مانند : آبخوری آویز، کمکی کوچک کله قندی و یا پلاستیکی. فرقی نمی کند از کدام نوع آبخوری استفاده می کنید، آنچه مهم می باشد ؛ تمیز و بهداشتی بودن آن نیز است. چرا که این امر نه تنها بر سلامتی؛ بلکه بر رشد جوجه ها تاثیر مستقیم خواهد داشت . پس قبل از جوجه ریزی آبخوریها را استرلیزه کرده و با آب تمیز ان هارا پر کنید.
درجه استاندارد برای آبخوری ها حدود 20 درجه سانتی گراد می باشد . حتماً باید آبخوری ها روزی سه بار شست و شو داده شوند و آب آن ها عوض گردد. هرچند استفاده از سیستم قفس مرغداری مشکل شست و شوی مداوم آبخوری را نخواهد داشت. چرا که قفس های استاندارد مجهز به سیستم اتومات آبخوری هستند. در نتیجه استفاده از این قفس ها باعث میشود؛ آب مصرفی مرغ ها کاملا بهداشتی و سالم نیز باشد.
وسایل و تجهیزات لازم جهت راه اندازی سالن دستگاه مرغداری:
محل نگهداری جوجه ها به یک سری وسایل و تجهیزات هایی نیازمند می باشد ؛ که در ادامه به معرفی آن ها میپردازیم.
تاسیسات و ساختمانهای اصلی و فرعی مورد نیاز جهت راه اندازی ایجاد :
وجود تعدادی از ساختمان ها و تاسیسات در مرغداری ها لازم می باشد. تعدادی از این موارد عبارتاند از:
- سالن؛ برای نگهداری و پرورش طیور.
- انبار؛ برای نگهداری کردن دان و جیره.
- انبار: برای مراقبت دارو، واکسن و مکمل ها.
- انبار: مراقبت لوازم و تجهیزات.
- سیستم تهویه مناسب.
- سیستمهای گرمایشی و سرمایشی.
- منابع تأمین آب مصرفی شامل حفر چاه، منبع برای ذخیره آب، لوله کشی برای آب آشامیدنی.
- ساختمان برای کادر پرسنلی و اداری.
- ساختمان برای سرایداری.
- سرویس بهداشتی و رختکن.
- حوض چه های ضد عفونی.
- محل برای استقرار کوره لاشهسوزی.
- محل برای استقرار کود خشک کن.
- اتاق کالبد شکافی.
- محل برای استقرار موتورخانه.
- اتاق ضدعفونی.
- سیستم جمع آوری و دفع فاضلاب.
- منبع سوخت.
برای تغذیه کردن جوجه ها تا دو روز اول باید از مخلوط آب و شکر برای تغذیه آن ها نیز استفاده کنید و هم زمان می توانید از دان مخصوص استفاده کنید تا بتوانند کم کم به دان خوردن نیز عادت کنند، اگر محیط آن ها را تمیز و به دور از هر گونه موجودات موذی نگه دارید و در تغذیه و دمای محیط آن ها دقت لازم را داشته باشید، جوجه های سالمی را پرورش راخواهید داد و همان گونه که گفته شد جوجه ها بعد از گذشت ۵ الی ۶ ماه به سن بلوغ رسیده و اماده تخم گذاری خواهند شد.
رعایت بهداشت در محیط پرورش مرغ :
مرغ ها در حالت کلی پرندگان مقاومی می باشند ، کمتر دچار بیماری می شوند، مگر اینکه بیماری واگیر داری همه گیر شود و مرغ های شما را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد. برای پیش گیری از بیمار شدن مرغ ها باید نظافت محیطی در سالن پرورش رعایت کنید. تمیز کردن کف سالن دو الی سه روز یکبار اکیدا توصیه می شود .
هر گونه سوراخ یا حفره ای که موجب ورود حشرات و موجودات موذی به داخل سالن می شود بایدد نیز بسته شود. بعد از هر بار نظافت دوباره خاک اره یا پوشال خشک و تمیز در کف سالن بریزید.
بررسی کردن مداوم علایم بیماری در پرنده ها از پیشرفت و همه گیر شدن بیماری پیش گیری خواهد کرد . واکسن های مخصوص پرنده را در زمان مقرر به آنها تزریق کنید و از همه مهم تر از آب و غذای سالم و تمیز برای پرنده ها بهره ببرید و دانخوری و آبخوری آنها را مرتبا تمیز کنید بشورید.
راه اندازی مرغداری کوچک غالبا با هدف پرورش طیور بومی مانند : مرغ بومی، بوقلمون بومی و … راه اندازی خواهد شد .اما موارد کم دیگری هم نیز وجود دارد که در یک مرغداری کوچک اقدام به پرورش مرغ گوشتی سفید خواهد کرد ، که این دسته از مرغداری های گوشتی کوچک مرغ های خود را مستقیما به مردم همان روستا عرضه می کنند.
خیلی از ماها فکر می کنیم که یک مرغداری کوچک استاندارد های مورد استفاده یک مرغداری صنعتی را نیز ندارد؛ اما واقعیت این می باشد ، که حتی اگر قصد راه اندازی یک مرغداری ده متری را هم داشته باشین باید استاندارد های لازم را رعایت کنید وگرنه قطعا از کار پرورش خود مهم ترین نتیجه و حداکثر سود را نخواهید گرفت.
مراقبت و تغذیه مرغ مولد پس از راه اندازی دستگاه مرغداری کوچک :
بعد از اینکه جوجه ها بالغ و بزرگ شدند شما می توانید خروس های اضافی را بفروشید و به تعداد هر پنج مرغ یک خروس را در نظر بگیرید، در انتخاب خروس نیز دقت کنید ، که کاملا سالم باشد تا جوجه های شما فلج یا بیمار به دنیا نیایند. مرغ های بالغ کم کم شروع به تخم گذاری خواهند کرد ،
اما رعایت شرط محیطی ایده آل در بالا رفتن میزان تخم گذاری آنها تاثیر گذار نیز خواهد بود، برای مثال : دمای محیط آنها باید بین ۲۲ الی ۲۶ درجه نیز باید باشد، تغذیه آنها کامل و سرشار از پروتئین، کلسیم و انواع ویتامین ها و مواد معدنی باشد. طبیعی خواهد بود ، که اگر مرغی تغذیه خوبی نداشته باشد، تخم نگذارد.
کسب دانش اولیه در مسیر راه اندازی دستگاه مرغداری کوچک :
آموزش دادن نحوه راه اندازی دستگاه مرغداری کوچک : مرغ از زمان های قدیم مورد توجه ایرانیان قرار گرفته بوده و در بیشتر جشن ها و مهمانی ها خوراک گوشت مرغ به عنوان یک غذای اصلی و با ارزش تلقی می شده و از آنجایی که گوشت قرمز ازقیمت بالایی برخوردار است. بنابراین بیشتر خانوار ها برای برآورده ساختن نیاز های پروتئینی خود به مصرف گوشت مرغ روی آورده اند.
اما رشد زود مرغ نیز در این مسئله تاثیر گذار بوده است، مانند : اگر فردی در روستا زندگی میکند، به جای اینکه یک گوسفند ذبح کند، دو الی سه عدد از مرغ های خود را سر می برد چون می داند که جوجه ها خیلی زود بزرگ خواهند شد و جای خالی این مرغ ها را پر خواهند کرد، اما برای جبران این گوسفند باید یکسال منتظر بمانید .
- رطوبت ساز و فن های تهویه :
خرید این دو دستگاه زمانی واجب خواهد شد ، که سالن پرورش شما بیش از ۲۰۰ متر متراژ نیز داشته باشد. کاربرد رطوبت ساز برای ایجاد رطوبت خنک در فصل تابستان و رطوبت گرم در فصل زمستان می باشد، همین طور فن مرغداری علاوه بر تهویه محیط سالن به خنک کردن سالن در فصل تابستان نیز کمک خواهد کرد.
اما اگر سالن پرورش شما در حد ۱۰ الی ۱۵ متر می باشد، وجود یک فن متوسط به تهویه سالن و خنک کردن آن ها کمک خواهد کرد.
- ساخت لانه برای تخم گذاری :
از خوبی های راه اندازی مرغداری کوچک این می باشد ، که بخشی از درآمد شما را تخم مرغ های محلی تشکیل خواهد داد. بنابراین حتما باید از لانه های با کیفیت و جذابی برای آنها نیز استفاده کنید ، تا مرغ ها هنگام استفاده به استراحت یا در مواقع تخم گذاری به درون لانه نیز برود.
لانه را نیز مانند : دانخوری و آبخوری می توانید از وسایل های دور انداختی بسازید، وسایل هایی مانند دبه، گالن، سطل، جعبه میوه و… گزینه های متناسبی برای ساخت لانه می باشد، حتما باید کف لانه را با پوشال یا خاک اره بپوشانید ، تا مرغ کامل احساس راحتی را با خود داشته باشد.
چطور یک دستگاه مرغداری کوچک راه اندازی کنیم؟
برای راه اندازی کردن یک دستگاه مرغداری کوچک به ۳ روش می توان گله پرورشی تهیه کنید. خرید جوجه یک روزه، خرید نمیچه و یا خرید دستگاه جوجه کشی و تخم نطفه دار و جوجه کشی از آنها، تشکیل گله از طریق جوجه کشی از تخم های نطفه دار حاشیه افزایش سود بالایی دارد.
اما در کل تصمیم کاملا با خودتان می باشد ، جوجه ها پس از ۲۱ روز از تخم خود بیرون خواهند آمد ، و جیک جیک کردن شان سرتان را خواهد برد، وظیفه بعدی شما در رابطه با این جوجه ها تغذیه انها خواهد بود ، که در ادامه توضیح های لازم را خواهی داد .
آموزش راه اندازی دستگاه مرغداری :
برای راه اندازی کردن دستگاه مرغداری موفق و افزایش سود بالا باید به طور متوسط ظرفیت 2 تا 20 هزار قطعه مرغ را در نظر داشته باشید. لازم است بدانید؛ که در اکثر نقاط ایران راه اندازی مرغداری امکانپذیر خواهد بود . افراد با راهاندازی مرغداری نه تنها شرایط سودآوری برای خود را نیز فراهم خواهند کرد؛
بلکه موجب کاهش نیاز های کشور به واردات این محصول و ایجاد اشتغال برای جوانان خواهد شد . ما در این محتوا قصد داریم؛ به نکات کلیدی و کاربردی که در راه اندازی و شروع مرغداری اهمیت زیادی دارد ، بپردازیم. در ضمن خواندن این محتوا در پرآور 5 دقیقه زمان احتیاج دارد.
راه اندازی دستگاه مرغداری و نکاتی که قبل از آن باید بدانید!
راه اندازی و شروع مرغداری چنانچه اصولی انجام خواهد گرفت ، میتواند بسیار سود آور خواهد بود . زیرا گوشت مرغ و تخم مرغ از ضروریت های سبد غذایی هر خانوار ایرانی محسوب خواهد شد . هپمین طور با افزایش قیمت بالا و شدید مرغ و تخم مرغ هم چنان تقاضای خرید این محصول کاهش نیافته است و از سبد غذایی مردم حذف نشده است. بنابراین با اطمینان می توان گفت که مصرف محصولات به دست آمده از مرغداری بازار پایداری دارد.
با وجود این بازار پایدار، ریسک سرمایه گذاری در راه اندازی و شروع مرغداری را به حداقل ممکن خواهد رساند. به علاوه از آنجایی که بازار کار اشباع نشده است؛ با مقدار اندکی تحقیق و مطالعه می توان گفت عملکرد و سودآوری بالا و چشمگیری در این زمینه خواهد داشت.
البته لازم است ذکر شود ؛ که سود راهاندازی و شروع مرغداری در ابتدا بهعلت هزینههای اولیه نیز کم خواهد بود؛ البته در دورههای بعد با تولید بیشتر، میتوانید سود بیشتری بالایی را نیز کسب کنید.
راه اندازی دستگاه مرغداری و زمین مناسب :
شرایط اساسی مهم و اولیه برای راهاندازی یک واحد صنعتی دستگاه مرغداری داشتن زمین مناسب با امکانات لازم کافی می باشد .زمین میتواند به صورت؛ قولنامهای (به شرط احراز مالکیت)، مشاع، سند دار، اصلاحات اراضی مفروزالرعیه باشد.
به علاوه ، زمین باید دارای تعدادی از شرایط نیز باشد به عنوان مثال؛ قابلیت دسترسی به امکانات رفاهی را به همراه داشته باشد. امکاناتی مانند : جادهی ارتباطی مناسب، برق، آب و گاز شهری. همین طور احتیاج است بدانید؛ که به زمین های کمتر از یک 500 متر مجوز لازم برای راه اندازی و شروع دستگاه مرغداری از سوی سازمان کشاورزی تعلق نخواهد گرفت .
گفته شده های فوق مقدمه ای بود است تا به شما بگوید که اهمیت گوشت مرغ نه تنها کم نشده است بلکه روز به روز بر ارزش آن افزوده خواهد شد ، و بالا بردن سطح آگاهی مردم در رابطه با مضرات مصرف گوشت قرمز نیز در بالا بردن مصرف و در نتیجه ، افزایش قیمت گوشت مرغ بسیار تاثیر گذار خواهد بود .
بنابراین اگر انباری کوچکی در حیاط خانه خود دارید ، یک ایده برای کسب و کار و بهترین مهم ترین روش درآمد زایی راه اندازی دستگاه مرغداری کوچک در این انباری می باشد ، که در این مقاله نحوه راه اندازی و محاسبه سود و هزینه ها به صورت کامل خدمت تان ارائه خواهد شد، لطفا با ادامه مطلب همراه باشید.
برای راه اندازی دستگاه مرغداری کوچک چه مقدار فضا نیاز است؟
شما هیچ گونه محدودیتی برای اینکارنیز ندارید، از یک انباری ۲۰ متری گرفته شده تا یک چهار دیواری ۱۰۰ الی ۲۰۰ متری که می تواند برای راه اندازی و شروع مرغداری کوچک تخمگذار و یا گوشتی کاملا متناسب باشد. البته اگر شما در حاشیه شهر یا روستا می باشید ، مطمئنا در حیاط و اطراف خانه خود چمنزار دارید، این چمنزار ها برای مرغ ها بسیار لازم می باشد آن ها را می توانید روزانه چند ساعت در چمنزار رها کنید تا برای خود شان نیز بچرند.
اما این کاملا بستگی به خود شما نیز دارد ، شاید شما زمین آزاد زیادی در اختیار خود داشته باشید و بخواهید آنها را آزادانه در این فضا پرورش دهید ، یا اینکه فقط یک انباری داشته باشید و مرغ ها را درون این فضای سر پوشیده پرورش دهید. به هر حال میزان درآمد شما با توجه به فضایی که در اختیار دارید و تعداد جوجه هایی که ان ها را پرورش می دهید کاملا متغیر خواهد بود.
البته ، قصد پرورش مرغ در باغچه تان را نیز دارید ، این باغچه باید کاملا ایمن باشد یعنی باید از دیوار یا فنس برای حصار کشی باغچه بهره ببرید، چرا که لازم خواهد بود ، حیوانات وحشی همانند : روباه یا شغال به پرندگان حمله کنند و احتمال فرار مرغ ها نیز وجود دارد، هم چنین وجود یک لانه گرم نیز در باغچه الزامی خواهد بود ، تا مرغ ها هنگام نیاز به استراحت یا تخم گذاری به لانه بروند.
راه اندازی دستگاه مرغداری و خرید جوجه :
قبل از فراهم کردن جوجهریزی برای راه اندازی مرغداری باید اقدامات زیر را انجام دهید :
- سالن را کاملاً مجهزو آماده شده باشد.
بعد از انجام این مراحل نوبت به خرید کردن جوجه خواهد رسید . مواظب باشید؛ که جوجهها را از گله مادر سالم تهیه کنید در انتخاب کردن نژاد جوجه دقت کنید ، به دلیل ان که بعضی از نژادها توان بالاتری نیز دارند. به علاوه دقت کنید جوجهها از یک سن و یک مادر باشند. به محض ورود جوجهها مراقبتهای اولیه را شروع کنید. جوجهها باید در محدوده مادر مصنوعی قرار بگیرند.
استفاده از قفس های استانداردی که مجهز به مادر مصنوعی هستند. مهمترین و بهترین گزینه برای پرورش مرغ هستند. لازماست بدانید؛ هر مرغدار میتواند در طی یک سال 5 دوره جوجهریزی نماید و به مرور زمان مقدار جوجهها را افزایش دهد. حتما جوجه ها را در زمان مناسب تخلیه کنید. چراکه طولانی شدن زمان تخلیه جوجهها باعث افزایش تلفات و کاهش رشد آنها میشود.
روش پرورش در حیاط :
این یک روش بسیار خوب می باشد ، که توسط اکثر پرورشدهندگان مبتدی مورداستفاده قرار خواهد گرفت . پرورشدهنده با ایجاد یک محیط و حصارکشی آن، حیوانات اهلی مثلا : مرغ و گاو را پرورش خواهد داد .
مسکن دستگاه مرغداری:
مسکن محبوب و خوب و مدیریتشده ، نقش بسیار مهمی در پرورش پرندگان نیز به همراه دارد . بعضی از مرغها در قفس و بعضی دیگر نیز در کف مرغداری احساس خوشبختی خواهند کرد .
شما باید خانه موردنیاز پرورش پرنده را بر اساس خصوصیت های نژاد پرورشی خود بسازید و از دسترس بودن امکانات مورد لازم برای آنها اطمینان کامل را حاصل شوید .
انواع هیتر صنعتی مخصوص گلخانه و مرغداری :
- { مقالات سایت, مقالات سیستم های گرمایشی }
نوع های مختلف هیتر مخصوص گلخانه و مرغداری بنابراین همین حالا این صفحه را مطالعه بفرمایید ، به این معنی می باشد ، که آشنایی جزئی با هیتر و گرماساز گلخانه و مرغداری نیز دارید. هیتر گلخانه و هیتر دستگاه مرغداری تفاوت هایی با دیگری دارند که در این مقاله به توضیح آنها پرداخته ایم هیتر گلخانه به طور کامل به هیتر.
مرغداری و دستگاهای مرغداری به کسبوکارهایی گفته خواهد شد ، که پرورشدهنده با پرورش نوع های مختلف مرغها در زمینه تولید گوشت، تخم مرغ و پر فعالیت انحام می دهند .
دستگاه مرغداری دارای خوبی های زیادی میباشد ، که افراد علاقهمند را نسبت به شروع این کسبوکار تشویق انجام می دهند ، و اینجا می باشد ، که باید در مورد نیازمندیها و شرایط شروع کردن مرغداری اطلاعات لازم را داشته باشید تا بتوانید شروع قویتری و بهتری نسبت به بقیه داشته باشید.
دستگاه مرغداری تجاری یکی از روش های کسب درآمد بسیار سودمند می باشد ، که فعالیت کردن در این زمینه درهای زیادی را بهسوی افزایش درآمد باز خواهد کرد . برای دریافت و کسب اطلاعات بیشتر در زمینه شرایط کاری مربوط به مرغداری، با ادامه مطلب نیز همراه باشید:
- بازده بالا در یک دوره کوتاهمدت :
بهتر است بدانید: که مرغداری تجاری در یک مدت کوتاه، بازده بالایی از سرمایهگذاری را به نیز همراه دارد. به این صورت که جوجههایی گوشتی بعد از یک دوره کوتاه به بلوغ خواهد رسید ، و آماده کشتار می باشد ، و از سوی دیگر محصولات مرغها گران نمی باشد ، به همین خاطر بیشتر مردم از بعد هزینههای آن برمیآیند و تقاضا برای این انواع محصولات همیشه بالا می باشد.
- بررسی دقیقتر مزایای مرغداری :
شغل های مرغداری خوبی های بسیار زیادی دارد ، اگربسیاری از افراد علاقهمند به پرورش طیور ترجیح خواهند داد ، که در این زمینه سرمایهگذاری انجام دهند . به طور کامل ، مرغداری بهمنظور تولید تخم، گوشت، محصولات زینتی مثلا : پر و ایجاد درآمد بالا تأسیس خواهد شد ، و در حال حاضر، میلیونها مرغداری در سراسر جهان مشغول تولید گوشت و تخم مرغ می باشد .
- نیاز به سرمایه کمتر :
یکی از حوبی های اصلی مرغداری این می باشد ، که برای شروع کردن کار نیاز به سرمایه بالایی نیست و شما می توانید برای شروع فقط به یک سرمایه اولیه احتیاج دارید. همین طور ، اکثر مرغهایی که برای مرغداری انتخاب خواهند شد ، قیمت چندان بالایی ندارند و شما با تهیه مکان و تجهیزات و لوازمات لازم و خرید چند مرغ برای ایجاد گله اولیه میتوانید کار خود را شروع کنید
- تقاضای بالا :
- گوشت و تخم مرغ جزو مواد غذایی مقوی و محبوب هستند به همین دلیل تقاضای جهانی زیاد دارند. در این وضعیت که اکثر مردم ترجیح میدهند وعدههای غذایی خود را با این محصولات تکمیل کنند، ایجاد یک مرغداری و پرورش مرغهای سالم و باکیفیت ایده بسیار خوبی است.
- عدم نیاز به نگهداری دائم :
سازههای مرغداری احتیاج به نگهداری و مراقبت دائم ندارند ، بهخصوص هنگامی که از قفسهای باتری استفاده خواهد شد ،و دلیل آن این می باشد ، که دان خوری و آبخوری پرندهها بهصورت خودکار مدیریت میشود. اگر بتوانید تمام پروتکلهای مراقبتی و بهداشتی را به نحو احسن رعایت کنید، میزان بیماری پرندهها به حداقل ممکن خواهد رسید .
- فرصت شغلی و کسب درآمد :
پرورش دادن مرغ موجب ایجاد درآمد و فرصتهای شغلی خواهد شد . جوانان تحصیلکرده ، که از مشکلات بیکاری رنج میبرند، میتوانند با شروع کردن مرغداری تجاری به درآمدهای محبوبی دست پیدا کنند. زنان و دانشجویان نیز میتوانند با فعالیت کردن در این زمینه به درآمدهای دلخواه خود دست پیدا کنند، و روزبهروز به هدف های خود نزدیکتر شوند.
- عدم اجباری بودن مجوز :
نیاز است ذکر شود که در بیشتر موارد شما برای شروع کردن کار مرغداری به مجوزی احتیاج ندارید و کار پرورش پرنده خانگی کار راحتتری می باشد ؛ اما اگر قصد دارید این کار را بهصورت تجاری انجام دهید باید قوانین و مقررات به خصوص مرغداریهای تجاری را بهطور کامل رعایت کنیدد، تا در آینده به مشکل بر ورد نکنید.
- عدم نیاز به فضای بزرگ :
شما برای راهاندازی کردن مرغداری به فضای خیلی بزرگی احتیاج ندارید، به جز اینکه خواسته باشید این کار را بهصورت تجاری انجام دهید. به این صورت که اگر میخواهید کار پرورش مرغ را در حیات خلوت یا مزرعه کوچک خود انجام دهید، به اسانی میتوانید یک یا تعدادی قفس مرغداری تهیه و کار خود را شروع کنید.
- بهرهمندی از وامها :
تقریباً همه بانکها برای کسبوکارهای تجاری، وامهایی را در نظر گرفته می شود. اما اگر میخواهید کار مرغداری را بهصورت تجاری انجام دهید، میتوانید از بانکهای مربوطه وامهایی را درخواست کنید ، تا از عهده تهیه تجهیزات و لوازم های مرغداری لازم بربیایید.
مزایای نگهداری مرغ در قفس باتری :
- نگهداری آسانتر
- جمعآوری کردن آسان تخمها
- وجود تخممرغهای تمیزتر
- احتیاج به خوراک کمتر
- بالا رفتن ظرفیت محیط نگهداری
- پایین بودن ابتلا به انگلها و بیماریهای گوناگون و کم بودن سرعت شیوع بیماری
- کم بودن هزینه مربوط به نیروی کار
بااین وجود، این سیستم با بعضی از مشکلات نیز همراه خواهد بود . البته تعداد بالایی مرغ را در یک فضای کوچک پرورش دهید، اکسیژن محیط کمتر و کربن دیاکسید تولیدی زیاد خواهد شد. مرغها نمیتوانند فضای کافی برای راه رفتن، بال زدن، ایستادن یا نشستن داشته باشند، به حهر حال امکان دارد ، دچار افسردگی و بیحوصلگی شوند، و این تغییر رفتار روی میزان رشد و تخمگذاری آنها تأثیر بگذارد.
این سیستم در بعضی از کشورها ممنوع میباشد ، چون بهنوعی یک حرکت ضد حیوانی محسوب خواهد شد ، و آزادی و شادی را از آنها میگیرد.تمیز و خشک بودن محیط مراقبت برای سلامتی و رفاه جوجهها لازم می باشد. معمولاً خانهای به طول ۴۰۰ فوت و عرض ۴۰ فوت برای نگهداری ومراقبت ۲۰ هزار پرنده لازم می باشد.
راه اندازی مرغداری و تامین تجهیزات لازم :
ابزارآلات و ماشینها از بهترین عنصر ها در راهاندازی یک واحد مرغداری صنعتی هستند . یک مرغدار وظیفه دارد تعدادی از ابزار آلات را تامین کند .هرچند هزینه تمام این ابزارآلات با توجه به نوسان قیمتها ، در شرایط فعلی بازار قابل پیشبینی نمی باشد؛ اما تهیه کردن آنها از ملزومات است. تعدادی از ابزار ها عبارتاند از:
- آسیاب برای خرد کردن دان
- بالابر و میکسر
- لوازم های سرمایشی و گرمایشی برای کنترل کردن دمای محیط
- آبخوری و دانخوریهای اتوماتیک
- قفس استاندارد که نقش به سزایی در افزایش راندمان تولید و کاهش هزینه ها دارد
برای تغذیه کردن جوجه ها تا دو روز اول باید از مخلوط آب و شکر برای تغذیه آنها نیز استفاده کنید و همزمان می توانید از دان مخصوص استفاده کنید تا بتوانند کم کم به دان خوردن نیز عادت کنند، اگر محیط آنها را تمیز و به دور از هر گونه موجودات موذی نگه دارید و در تغذیه و دمای محیط آنها دقت لازم را داشته باشید،
جوجه های سالمی را پرورش راخواهید داد و همانگونه که گفته شد جوجه ها بعد از گذشت ۵ الی ۶ ماه به سن بلوغ رسیده و اماده تخم گذاری خواهند شد.
به دلیل اینکه جوجه ها زودتر رشد کنند می توانید از نوع مولتی ویتامین های مایع در آب آشامیدنی آنها بریزید. همین طور واکسن های به خصوصی وجود دارد که در دوره دو الی سه ماهگی باید به آنها داده شود. برای رعایت کردن بهداشت در محیط جوجه ها باید کف سالن را با خاک اره یا پوشال بپوشانید و فضولات آنها را دو الی سه روز یکبار از محیط جمع اوری و تمیز کنید.بعد از گذشت دو هفته می توانید جوجه ها را برای چریدن و یافتن کرم به درون باغچه بفرستید، به علاوه آفتاب و هوای تازه نیز برای سلامتی آنها لازم می باشد.
آشنایی بیشتر با مرغداری گوشتی :
اهداف مهم از شروع کردن مرغداری گوشتی پرورش جوجههای گوشتی و کسب و دریافت درآمد از طریق فروش گوشت آنها هستند . سالن پرورشی بزرگ و مجهز، تغذیه لازم ، واکسیناسیون بهموقع و … جزو نیازمندیهای هر پرنده به حساب می اید ، و رفع آنها موجب رشد سالم تمام اعضای گله خواهد شد ، اما نکته اصلی که باید در مورد مرغ گوشتی به ذهن بسپارید این است ،
که همیشه هم ارائه خوراک زیاد و غنی موجب بالا رفتن راندمان تولید شما خواهد شد ، به این دلیل که پیشرفتهای ژنتیکی به حدی رسیدهاند که اگر تغذیه مرغها از دسترس خارج شود، برخی از تناسبها به هم میخورند.
کسی که میخواهد با ایجاد یک مرغداری گوشتی در این زمینه فعالیت خود را شروع کند ، باید قادر به مدیریت مؤثر گله باشد به این خاطر که پیشرفتهای ژنتیکی مداوم در ضریب تبدیل غذایی، رشد زود و عملکرد بالا در وزنگیری نیازمند مدیریت درست تغذیه مرغهای گوشتی می باشد .
اگر این مدیریت بهدرستی انجام نگیرد ، مرغها دچار اضافهوزن، پایین امدن تخمگذاری و نقص در باروری و تولیدمثل خواهد شد . بالا رفتن وزن مرغ گوشتی باید در طول دوره رشد با کنترل مصرف خوراک محدود شود ، تا مشکلات تولیدمثل مرغ بالغ به حداقل ممکن نیز برسد.
روش ارگانیک :
این روش شباهت به روش پرورش در فضای آزاد می باشد ، اما با این تفاوت که در روش فضای آزاد تعداد بسیاری از مرغها باهم پرورش مییابند اما در روش ارگانیک گونههای مخصوصی از مرغها در گروههای کوچک با تراکم کمتر پرورش مییابند.این نوع پرورش محدودیتهای کمتری در زمینه استفاده از آب، خوراک، مواد دارویی و مکملهای غذایی نیز دارد. در پرورش ارگانیک، پرورشدهنده باید در هر هکتار حداکثر ۱۰۰۰ پرنده و در هر خانه حداکثر ۲۰۰۰ پرنده نگهداری کند.
تقریباً ۷۴ درصد از کل گوشت جهان و ۶۸ درصد از کل تخم مرغ جهان از طریق روش پرورش در فضای آزاد تولید خواهد شد . پرورشدهنده با استفاده کردن از این روش میتواند تعداد بسیاری مرغ با تراکم ذخیره بالا پرورش را انجام دهد. اما، روش پرورش فشرده نیز یکی از روشهای جایگزین فضای آزاد می باشد .
بعضی از تفاوتهای اساسی بین روش فشرده و فضای آزاد این می باشد ، که روش فشرده یک سیستم بسیار کارآمد است که باعث صرفهجویی در زمین، خوراک، نیروی کار و سایر منابع خواهد شد ،و میزان تولید را زیاد میدهد. در این روش، محیط پرورشی بهطور کامل توسط پرورشدهنده کنترل میشود، به این ترتیب ، تولید کردن مداوم سالانه در هر فصل و محیط تضمینشده است.
اما بعضی افراد معتقد هستند ، که روش فشرده خطرات سلامتی را نیز به همراه دارد ، و برای محیطزیست ضرردارد . به جای ان، روش مرغداری در فضای آزاد، مکان وسیعی را برای پرورش پرندهها اختصاص می دهد و میزان تولید این روش تقریباً روش فشرده یکسان می باشد.
مرغداری در فضای آزاد به این معنا می باشد که ،ارائه امکانات طبیعی و آزادی به پرندگان برای مدت مشخصی از روز می باشد . در این روش، پرورشدهندگان هر شب پرندهها را در داخل محیط بسته مراقبت میکنند ، تا از آبوهوای نامساعد و حمله شکارچیان در امنیت کامل بمانند .
مرغهایی که برای تولید تخم مرغ پرورش داده می شود ،بهعنوان مرغ تخمگذار شناخته خواهند شد . مرغهای تخمگذار در ۱۲ الی ۲۰ هفتگی شروع به تخمگذاری خواهند کرد ، و از ۲۵ هفتگی به بعد تخمگذاری آنها تنظیم میشود. اما، بعد از گذشت ۷۰ الی ۷۲ هفته، میزان تخمگذاری مرغ پایین مییابد.
پرورشدهندگانی که در زمینه مرغداری تخمگذار مشغول به فعالیت می باشند ، مرغها را به مدت ۱۲ ماه مراقبت میکنند و سپس آنها را با هدف کشتار به کشتارگاهها میفروشند. بااینکه مرغها بهطور طبیعی میتوانند بیش از ۶ سال زنده بمانند ولی عمر مفید آنها محدود می باشد .
در این نوع مرغداری، شرط محیطی مثلا : نور توسط پرورشدهندگان کنترل خواهد شد .
به این روش که هر چه دوره روشنایی بیشتر باشد، احتمال شروع تخمگذاری بیشتر می باشد . مرغ تخمگذار در ماههای گرم بیشتر از ماههای سرد تخمگذاری خواهد کرد ؛ به این ترتیب ، هرچقدر که حرارت و نور مناسبی را برای پرندههای خود به وجود بیاورید ، میزان تخمگذاری آنها نیز افزایش خواهد یافت .
بررسی بهترین نژادها برای مرغداری گوشتی :
زمان کشتن و وزن تقریبی، دو مورد از مهم ترین مواردی می باشد ، که باید هنگام انتخاب کردن نژاد مناسب برای مرغداری گوشتی خود مدنظر قرار دهید. مقاومت بدنی در برابر شرایط آبوهوایی خاص و میزان تخمگذاری نیز از ملاک های لازم برای انتخاب کردن نژاد به حساب خواهد امد . در ادامه به بررسی ۵ مرغ گوشتی برتر و و خصوصیت های آنها خواهیم پرداخت :
مرغ باکای :
بدن نژاد باکای مقاومت بالایی در برابر هوای سرد دارد و تقریباً هر نوع نوسان دما را تحمل خواهد کرد . مرغهای باکای در برابری بیماریهای نیز مقاوم می باشد ، و برای مرغداری گوشتی که در مناطق شمالی قرار دارند، گزینه مناسبی می باشد .
این مرغها سالانه ۲۰۰ تخم میگذارند و تقریباً در ۱۶ هفتگی آماده کشتار می باشد ، به همین دلیل به اسانی میتوانید جمعیت گله خود را گسترش دهید ، و میزان گوشت تولید مرغداری گوشتی خود را بالا ببرید .
مرغ غول جرسی :
مرغ جرسی غول، نژاد تجاری دیگری می باشد ، که در ایالات متحده پرورش داده می شود و جایگزین بالقوهای برای بوقلمون می باشد .
این پرنده جزو نژادهای اصیل می باشد ، به این معنی که به اسانی و با موفقیت میتوانید آنها را در مزرعه یا مرغداری گوشتی خود پرورش ومورد نگهداری قرار دهید .
این نژاد سرعت رشد نسبتاً ارامی دارد اما در مقابل، گوشت بسیار زیادی تولید میکند.
این مرغ بهاندازه مرغ کورنیش کراس محبوبیت ندارد و دلیل اصلی آن مر
کورنیش کراس :
مرغهای کورنیش کراس یکی از بهترین نژادها برای مرغداری گوشتی می باشند ، و بیشتر مرغداریهای گوشتی تجاری این مرغ را برای پرورش انتخاب خواهد کرد .
این پرندگان بهسرعت رشد میکنند و فقط در عرض ۶ هفته، وزن آنها به ۱۲ پوند خواهد رسید . گوشت این نژاد بسیار خوشطعم می باشد ، و رانها، پاها و سینههای آن دارای اندازه بزرگی است.
مرغ کورنیش کراس عضله زیادی ندارد و به این دلیل سینه گوشتی در بیشتر فروشگاههای غذایی به فروش می رسد. میزان تغذیه این پرندگان بسیار بالایی دارد ، به همین خاطر باید بلافاصله بعد از رسیدن به سن بلوغ روانه کشتارگاه شوند چون بهمرورزمان چنان بزرگ و سنگین میشوند که دچار مشکلات سلامتی مانند شکستگی پا یا مشکلات قلبی خواهند شد ، و هزینههای درمانی ناشی از این مشکلات برای مرغداری گوشتی شما خطرآفرین می باشد .
مرغ کورنیش کراس علاقهای به تخمگذاری و جوجهکشی ندارد به همین خاطر اگر خرید دستگاه جوجهکشی نیز وضعیت مرغداری گوشتی شما را بهبود نمیبخشد و باید به فکر خرید جوجههای کورنیش کراس جدید باشید.
تبط به ضریب تبدیل غذایی آن می باشد ، به این دلیل رسیدن وزن آن به ۱۳ پوند احتیاج به زمان زیادی دارد .
مرغ جرسی غول بهاندازه نژاد کورنیش مستعد مشکلات بهداشتی نمی باشد ، و عملکرد خوبی در تخمگذاری نیز دارد .
مرغ لگهورن قهوهای :
مرغ لگهورن قهوهای یکی از مرغهای دومنظوره بالا تر می باشد ، که با وزن گیری متناسب و تولید ۲۸۰ تخممرغ در هرسال به یک نژاد ایده آل تبدیلشده است.
مرغ لگهورن قهوهای متناسب مرغداری گوشتی می باشد ، که در مناطقی با آبوهوای گرم ایجادشده است ، و به این دلیل علاقه زیاد به علوفه و پرخاشگری کم، نگهداری و مراقبت از آن کار راحتی می باشد . با وجود اینکه وزن گیری و جثه این مرغ بهاندازه نژادهایی مثلا : کورنیش بالا نیست ولی توانایی تولید گوشت و تخممرغ و زندگی در شرایط سخت، این مرغ را به یک گزینه ایده آل برای مرغداری گوشتی تبدیل خواهد کرد .
مرغ برس :
مرغهای برس، پرندگان بسیار زیبایی می باشند ، که به به دلیل عملکرد محبوبه خود در تولید کردن گوشت، از محبوبیت زیادی برخوردار می باشد . مراقبت از این پرندگان با پرها سفیدرنگ، پاهای آبی روشن و سایر خصوصیت های زیبا احتیاج به هزینه است ولی اصلاً جای نگرانی وجود ندارد ، به خاطر اینکه توانایی بالایی این نژاد در تخمگذاری موجب میشود که طی دوره کوتاه، هزینههای مرغداری گوشتی را جبران کنید.
بعضی از پرورشدهندگان اظهار میکنند که طعم و عطر گوشت مرغ برس در حدی است که میتوان از آن بهعنوان خوشمزهترین مرغ گوشتی جهان یاد کرد و استفاده کرد . پرورش این نژاد راحت می باشد ، و شخصیت مطیع و سازگاری نیز دارد.
نحوه انتخاب مرغ گوشتی مناسب برای کشتار :
اداره مرغداری گوشتی سختیهای مرتبط به خود را نیز دارد و به دلیل اینکه پرندههای مناسبی را برای کشتار انتخاب کنید ، باید عامل هایی را مورد نظر قرار دهید که در ادامه به بررسی بعضی از آنها میپردازیم:
عوامل مؤثر در انتخاب نژاد :
- سن کشتار
ابتدایی ترین نکته ای که باید هنگام انتخاب کردن مرغ گوشتی قرار دهید این می باشد ، که قصد دارید مرغهای گوشتی را در چه سنی روانه کشتارگاه کنید . به طور کامل ۴ سن گوناگون برای کشتار وجود نیز دارد :
Broiler (7 تا ۱۲ هفتگی)
Fryer (14 تا ۲۰ هفتگی)
Roaster (5 تا ۱۲ ماهگی)
Fowl (بالای ۱۲ ماهگی)
سن ایده آل برای کشتار مرغ گوشتی موقعی می باشد ، که به اوج رشد خود رسیده باشد. تشخیص اوج دوره رشد خیلی مهم می باشد ، به این دلیل که بعضی از نژاد های گوشتی پس از رسیدن به اوج رشد خود، لاغر خواهند شد ، و مطمئناً بیتو جهی نسبت به این مسا ئل موجب پایین آمدن تولیدات مرغداری گوشتی خوا هد شد .
برای شروع و راه اند ازی مرغداری ها و مرا کز پرورش طیور احتیاج به یک سری ابزارهای به خصوصی می باشد که از آن ها با نام لوازم و تجهیزات مرغداری نام برده خواهد شد .
این محصولات شامل ابتدایی ترین تا اساسی ترین ابزارهای مورد لازم در پرورش طیور می باشد ، که از آن جمله می توان به انواع قفس های نگهداری ، سیستم های آبخوری ، دانخوری ، سیستم های تهویه و … نیز اشاره کرد.
قفس های پرورش مخصوص پرندگان ارائه شده است، در چیکن هچ ، میتوانند امکان پرورش و نگهداری پرندگان را در محیطی کوچک و به صورت کاملا مکانیزه فراهم به وجود آورد . این قفس ها دارای سیستم آبخوری و دانخوری تمام اتوماتیک و همین گونه سیستم جمع اوری مکانیزه ی تخم پرندگان می باشند.
از دیگر لوازم و تجهیزات مرغداری ارائه شده در چیکن هچ می توان به انواع پرکن برای پرنده هایی با جسه ی کوچک ، متوسط و بزرگ نیز اشاره کرد .این ابزارهای تمام اتوماتیک با بهره مندی از موتورهای بهینه شده و انگشتی های با کیفیت امکان پرکنی کامل طیور را فراهم خواهند کرد.
فن های و هواکش های از دیگر ابزارهای موجود در فروشگاه چیکن هچ می باشند که نقشی اساسی در سیستم تهویه ی مرغداری ها و مراکز پرورش طیور ایفا خواهند کرد .
این دستگاه ها با ایجاد جریان های هوا از سکون هوا و دما در نقاط گوناگون مراکز پرورش و نگهداری طیور پیش گیری کرده ، و به این ترتیب نقش اصلی در رسیدن هوای تازه به طیور را ایفا خواهند کرد ، آسیاب ، بالابر و میکسر مرغداری از دیگر ابزارهای موجود در چیکن هچ هستند ، که به منظور تامین غذای مناسب برای طیور و دام ها مورد استفاده قرار خواهند گرفت .
آسیاب دان ها و مواد غذایی گوناگون را به صورت کامل خرد می کند و میکسر نیز آنها را با هم مخلوط خواهند کرد . در نتیجه ی این کار محصولی یک دست به دست خواهد امد ، که طیور و دام ها امکان جداسازی مواد داخل آن را نداشته و در نتیجه تمام ویتامین های موجود در میکس بدست آمده به طیور خواهد رسید .
نسبت گوشت به استخوان :
موقع انتخاب کردن نژاد باید نسبت گوشت به استخوان را مد نظر قرار دهید. با وجود اینکه استخوانها برای تهیه کردن آبگوشت بسیار عالی می باشد ، اما بیشتر مردم علاقهای زیادی به آنها ندارند. برای اندازهگیری میزان گوشت دهی نژاد موردنظر می توان استخوانها و گوشتها را از یک دیگر جدا کرده و هردوی آنها را بهصورت جداگانه وزن کنید. پرندگانی را انتخاب و نگهداری و مواظبت کنید ، که مهم ترین نسبت گوشت به استخوان را تولید خواهند کرد .
طعم+ بافت :
طعم بافت مرغ گوشتی به ترجیحات شما نیز بستگی دارد البته بیشتر مردم گوشت خوشطعم و خوش بافت را ترجیح میدهند.
ظاهر لاشه :
مرغ هایی که دارای پشت پهن و صاف می باشند ، جذابیت و محبوبیت ظاهری بیشتری نیز دارند ، و انتخاب کردن این چنین پرندگانی برای پرورش، ایده بهتری می باشد . رنگ پر و پوست از سایر عوامل مهم در انتخاب کردن نژاد می باشد .
نسبت تغذیه به سود (ضریب تبدیل غذایی) :
منظور از ضریب کردن تبدیل غذایی این می باشد ، که مرغ گوشتی مورد نظر با مصرف چند پوند غذا، یک پوند وزن به دست می آورد. به عنوان مثال ، مرغ کورنیش ایکس با مصرف کردن ۲ پوند خوراک، ۱ پوند وزن به دست می آورد.
شما بهعنوان یک صاحب مرغداری گوشتی موظف می باشید ، که میزان مصرف خوراک و وزن گیری پرندههای خود را پیگیری کنید و در حالت کلی پرندگانی را نیز نگه دارید که غذای کمتر مصرف می کنند ، و سود بالا تری میگیرند .
اندازه :
به طور کامل مشخص است ، با وزنگیری جوجه های گوشتی و ثبت وزنهای آن ها در این مورد تصمیمات مورد لازم را بگیرید . ۵۰ درصد از مرغ هایی که وزن گیری خوبی دارند ،را بهعنوان گله مولد نگه دارید ، تا در آینده جوجه های گوشتی سنگین تر و با کیفیت برای مرغ داری گوشتی شما تولید کنند .
تولید تخممرغ :
اگر مرغ های موجود در مرغ داری گوشتی شما قادر به تخمگذاری و تولید مثل نباشند، مطمئناً کسبوکار شما توسعه نخواهد یافت. به طور کامل معلوم است ، که تخم گذاری زیاد ملاک اصلی انتخاب کردن نژاد گوشتی نیست اما مرغ های شما باید قادر به تخمگذاری باشند تا نسل های بعدی را برای شما به دنیا بیاورند.
ساختوساز :
بیشتر مرغ داریهای گوشتی از چوب یا فولاد ساخته خواهند شد ، و پوشش کف زمین با استفاده کردن از خاک ترکیب شده با تراش چوب، پوست بادام زمینی، شن و … انجام می شود.
امروزه برای ساخت مرغداری های گوشتی از طرح سقف دولایهای استفاده خواهد شد ، و این مدل سقف موجب بهبود تهویه و کم شدن هزینههای گرمایش میشوند . این نوع سقفها موجب کم شدن ارتفاع سقف خواهد شد ،و در این صورت استفاده کردن از تجهیزات لازم برای زیاد شدن یا کم شدن دمای داخل محوطه راحت تر خواهد شد .
اگر میخواهید که پرندههای پرورشی مرغداری گوشتی شما رشد کارآمدی داشته باشند ، باید دمای متناسبی را برای محیط زندگی آنها به وجود بیاورید . گرما نقش بسیار مهمی در بالا رفتن عملکرد و رشد اقتصادی کسبوکار شما نیز دارد. جوجه ها تا ۱۴ روزگی نمی توانند از دمای بدن خود حفاظت کنند ، و در طول این مدت به محیط گرمتری احتیاج دارند ، به همین علت لازم است ، دمای کف زمین را بین ۸۵ تا ۹۰ درجه فارنهایت نگه دارید.
سیستم های گرمایشی مثلا : برودرهای تابشی، بخاریهای لولهای و … می باشند ، که هرکدام از ان ها با قرار گرفتن روی زمین موجب بالا رفتن دمای کف زمین خواهند شد . از سوی دیگر، هوای گرم سبک تر از هوای سرد می باشد ، به همین خاطر دمای سقف مرغ داری گوشتی بالاتر از دمای کف آن می باشد و اینجاست که استفاده از فنهای گردش هوا موجب مخلوط کردن خواب گرم و سرد میشود.
تهویه نیز از تجهیزات و لوازم های مهم و ضروری مرغ داری گوشتی می باشد ، و هوای تازه را وارد محوطه داخلی می کند و گرما، رطوبت و گازهای نامطلوب اضافی را از بین خواهد برد . یک سیستم تهویه معمولی از فن، هوای ورودی، سیستم خنک کننده و ترموستات تشکیل خواهد شد .
آب :
جوجه های گوشتی باید همیشه به آب شیرین دسترسی داشته باشند ، و تهیه کردن یک ظرف آبخوری متناسب موجب راحت کردن آب رسانی به آن ها می شود . بعضی از دستگاههای آبخوری ازیک طرف به مخزن آب متصل می باشد ، و موقع کم شدن آب ظرف، آب بیشتری از مخزن جاری خواهد شد و ظرف از آب پر می شود و به این ترتیب جوجهها بدون آب نخواهند ماند .
بازاریابی :
تقاضا برای گوشت و تخم مرغ همیشه بالا می باشد ، به همین علت بازاریابی برای فروش محصولات مرغ داری کار اسانی می باشد ؛ از این رو احتیاجی نیست نگران بازاریابی محصولات خود نیز باشید ، به این دلیل که شما به اسانی میتوانید آن ها را در بازارهای محلی، فروشگاه های حیوان خانگی و بسیاری از پلتفرم های آنلاین به فروش برسانید .
تغذیه :
مرغ های پرورشی همیشه باید با استفاده کردن از غذای با کیفیت ، تازه و مغذی تغذیه شوند . سلامتی، رشد مناسب، تولید زیاد زمانی تضمین خواهد شد ، که خوراک مصرفی مرغ ها دارای کیفیت زیادی باشد .
اضافه کردن غذای سالم و مواد معدنی مورد نیاز به خوراک آن ها یک اقدام مدیریتی بسیار مهم و ضروری می باشد ، که آینده شغلی شما را تحت تأثیر قرار خواهد داد . همیشه آب لازم و اندازه و شیرینی را در اختیار مرغ ها قرار دهید تا شاداب و سرزنده باشند .
مراقبت و مدیریت :
نگهداری و مراقبت از پرند گان برای حفظ سلامتی و رفاه آن ها لازم و ضروری می باشد . شما به عنوان یک پرورش دهنده باید اطلاعات کافی را در مورد انواع بیماری ها، علائم و روش های درمانی آن ها داشته باشید ، تا در صورت لازم ، اقدامات لازم را انجام دهید . واکسیناسیون به موقع پرندگان یک اقدام بسیار مهم و ضروری می باشد .ارائه کردن آب و غذای سالم در کنار رسیدگی به نظافت خانه از ضروری ترین اقدامات مراقبتی و نگهداری می باشد .
پرورش مرغ گوشتی در خانه :
بیشتر مردم در خانه های خود برای استارت کار پرورش مرغ گوشتی اقدام می کنند که باید نکاتی را درباره ان بدانند.
- جهت مرغداری شرقی یا غربی باشد .
- هواکش ها باید به گونه ایی طراحی شود که جریان شدید باد باعث بروز مشکل نشود .
- اگر در نزدیکی خود پرورش مرغ دارند حدودا 2 کیلومتر با آن فاصله داشته باشد .
- با توجه به نوع آب و هوا منطقه باید به گونه ایی طراحی شود که با شرایط نیز سازگاری داشته باشد و سیستم سرمایشی ، گرمایشی و تهویه و غیره ….
- در مرغداری از نگهداری کردن سایر طیور خودداری کنید .
- سالن شما باید همیشه تمیز و مرتب باشد تا بیماری کمتری سراغ مرغ ها بیایند .
- محل پرورش مرغ باید محل مناسبی باشد تا جوجه ها و مرغ ها راحت و اسوده باشند و در جایگاه جدا گانه مرغ از سبوس برنج، پوشال چوب، کاه، ماسه استفاده شود .
- شما با توجه به فضایی که دارید تعداد جوجه ها را خریداری کنید . به طور مثال : در فضای 100 متر می توان 1000 مرغ گوشتی پرورش داد .
تهیه جوجه مرغ گوشتی :
بعد از آماده شدن محل پرورش باید در حد توان جوجه مرغ گوشتی را خریداری کنید ، و کار پرورش خود را نیز آغاز کنید .
نژادهای مختلف مرغ گوشتی :
- جوجه گوشتی راس
- جوجه گوشتی پلاس
- جوجه گوشتی کاب
نکات قابل توجه در هنگام خرید جوجه مرغ گوشتی :
– جوجه ها باید از مادر سالم تهیه شود ( باید از سلامت مادر مطمئن بود تولید گوشت ها باید سالم و فاقد عوامل بیماری زا نیز باشد)
– برخی از نژادها توان بالاتری نسبت به نژاد های دیگر دارند.
– توجه کنید ،که جوجه ها از یک سن و از یک مادر باشند .
– برای ورود جوجه باید مراقبت های اولیه را نیز شروع کرد. در 1 سال میتوان 5 دوره جوجه ریزی کرد ، و به مرور مقدار جوجه ها را بالا برد .
نیاز های مهم در محل پرورش مرغ گوشتی :
یکی از مهم ترین و بهترین ساختار صنعت مرغ گوشتی ، رعایت کردن بهداشت و امنیت زیستی می باشد . رعایت کردن بهداشت در مرغداری اولین قدم برای پیش گیری از بیماری ها می باشد ، که ضروری می باشد .
1- تهیه کردن آبخوری برای مرغ های گوشتی
آبخوری باید بین دو دانخوری قرار داشته باشد ، و فضله آن ها باید 1.5 باشد .
شلنگ های آب را از نوع شفاف تهیه کنید ؛ که بتوان به موقع رسوب زدایی کرد.
آبخوری ها روزی 3 بار باید شستشو و تعویض شود .
حرارت آب حداقل باید 25 درجه باشد .
بهترین و مهم ترین ، نوع آبخوری ها پساتنک ها می باشند ، اگر تهیه آن دشوار می باشد ، از آبخوری های دیگر نیز استفاده کنید .
تعداد آب و دان باید به گونه ایی باشد ، که مرغ ها در جایی جمع نشوند و به طور یک سان و راحت بتوانند غذا بخورند .
برای پیش گیری از کم شدن کیفیت آب و پیش گیری بیماری ها، آبخوری ها را هر 4 ساعت یک بار تعویض شوند .
2- تهیه کردن دانخوری برای مرغ های گوشتی
بگذارید ظرف دان خالی شود و بعد مج…
استفاده کردن از دان کامل به جای آرد ذرت
جوجه ها زمانی که از تخم خارج می شوند هیدارت کربن بسیار کمی دارند . تغذیه اولیه با اولین جیره متناسب که ذرت به عنوان یک ماده اصلی استفاده می شود، به سرعت موجب بالا رفتن میزان هیدارت کربن در بدن جوجه می شود .
مصرف آب حاوی شکر
همان گونه که گفتیم غذا در روزهای اولیه برای رسیدن به رشد مطلوب مهم می باشد . اگر آب حاوی مواد انرژی زایی به طور مثال : شکر باشد عملکرد بسیار بالایی نیز دارد .
در یک آزمایشی بررسی شده است ، که جوجه هایی در یک روزگی آب حاوی 5 درصد شکر نیز مصرف کرده بودند ، در مقایسه با جوجه ای شاهد 50 گرم وزن بیشتر ، 5 درصد ضریب تبدیل غذایی بهتر و 25/0 درصد مرگ و میر کمتری داشتند .
این نتیجه نشان می دهد که ، آب م حتوی یک ماده انرژی زا موجب بهبود عملکرد جوجه های گوشتی نیزمی شود.
4- سرمایش و گرمایش مکان پرورش مرغ گوشتی
حرارت محل باید بین 32 تا 33 باشد و در روز چهارم به 30 برسانید و در هفته دوم به 28 و بعد از آن هفته ای 2 درجه از دما کم کنید تا درجه در سن 30 روزگی به 22 برسد. برای رسیدن به این دما میتوان از سیستم گرمایشی و سرمایشی استفاده کرد.
5- نوردهی متناسب مرغ گوشتی
– 2 شب اول نور را خاموش نکنید تا جوجه بیشتر به سالن و محل دانخوری و آبخوری آشنا شود.
– نور مناسب: تا 5 روزگی برای هر متر مربع 5 وات (معادل 60 لوکس) و بعد تا 20 روزگی 3 وات (معادل 36 لوکس) و بعد تا پایان دوره 1 وات (معادل 12 لوکس) نیز باشد .
– میزان نور در محل مرغداری باید یکسان باشد.
6- تهویه سالن نگهداری از مرغ گوشتی
به وجود آوردن هوای تمیز و خروج هوای آلوده در داخل سالن یکی از مهم ترین عمل یک مرغ داری نیز می باشد. در سالن ها به خاطر تعداد بالا بودن طیور و سرعت رشد آن ها وجود اکسیژن…
پرورش دادن مرغ گوشتی به صورت صنعتی
همواره که به جلو می رویم با بالا رفتن جمعیت برخورد داریم ، که تولیدات متناسب با نیازهای و احتیاجات مردم بالا می رود ، که در این راستا تولیدات گوشتی می باشد. برای مثال : گوشت مرغ که مزیت های فراوانی نیز دارد . در این راستا نیاز می باشد ، که پرورش دادن مرغ به صورت صنعتی بیشتر انجام شود .
تامین کردن مواد غذایی برای مردم یک روش روز افزون می باشد که پی در پی بیشتر و بیشتر می شود. جمعیت جهان و نیز بالا رفتن سطح بهداشت و پایین امدن مرگ و میر و نیاز روز افزون آدمی به پروتئین می باشد ،و انسان ها به دنبال منابع غذایی دیگر و جدید می باشد ، که یکی از آن ها گوشت طیور می باشد .
با توجه به این که پرورش دادن مرغ گوشتی نسبت به پرورش دیگر حیوانات و طیور دارای امتیازات و خصوصیات منحصر به فرد می باشد، باید به این اشاره کرد که فعالیت در این رشته دارای مصرف اقتصادی می باشد ، و در ادامه فعالیت در این زمینه:
- مقدار مواد …
برآورد سرمایه اولیه برای راه اندازی کردن مرغداری گوشتی
در زیر آورده ایم که برای راه اندازی کردن پرورش مرغ گوشتی و شروع اولیه کار چقدر سرمایه و امکانات باید داشت؟
قبل از توضیح به این نکته باید توجه کنید که برای داشتن یک واحد مرغداری صنعتی باید حتما تعداد 12 تا 16 هزار مرغ و یا بیشتر داشته باشید که هم بتوانید مجوز بگیرید و هم اینکه به سود دهی بالایی برسید.
سیستم گرمایشی و سرمایشی (ماشین آلات) همه این امکانات بسیار هزینه بر هستند و تهیه نکردن هر کدام باعث متوقف شدن کار میشود.
– پروانه تاسیس مجوزی است که برای ساخت ساختمان ها و هر نوع واحد صنعتی دامداری و مرغداری انجام میشود.
– پروانه بهره برداری : مجوزی است که بعد از ساختمان ها و تاسیسات طرح، جهت بهره برداری از واحد برای متقاضیان صادر میشود.
اگر کسی بخواهد یک واحد مرغداری صنعتی بسازد، حتما باید در خارج از شهر زمین تهی…
آبخوری ها و دانخوری ها: کل آبخوری ها و دانخوری ها را باید برای شست و شو و ضد عفونی، از مرغداری به بیرون برده شود.
بخاری : در صورتی که در جایگاه از بخاری به عنوان وسیله گرمایش استفاده می کنید باید در پایان دوره، آن را از جایگاه بیرون برده و سرویس کنید.
هواکش ها : هواکش ها را باید کنترل کنید، آنهایی را که نیاز به تعمیر دارند از جایگاه خارج کنید.
لامپ ها : در صورتی که از جایگاه پنجره دار و روشن استفاده می کنید.
پرورش مرغ گوشتی در قفس
بیشتر از بیست سال است که پرورش مرغ در قفس در دنیا مورد استفاده قرار گرفته که بیشتر کشورها از این روش پرورش مرغ استفاده میکنند.
این روش مزیت های زیادی دارد که می توان به تولید محصول ارگانیک، پایین آمدن هزینه ها، بهبود ضریب تولید و کاهش هزینه های انرژی و افزایش راند اشاره کرد.
در سالهای قبل به خاطر مزیت های این روش از مرغدا…
ساخت مرغداری هنگام نگهداری مرغ گوشتی در قفس
این مرغداری ها باید در محلی قرار بگیرند که:
از نظر مقررات مشکلی نداشته باشند.
زمین ساخت این نوع پرورش باید فاقد جوندگان موش و…. باشد.
محل انتخاب شده نباید در مسیر شریان های آب باشد.
امکان دسترسی به آب سالم و بهداشتی را داشته باشد.
ظرفیت پرورش مرغداری گوشتی
–پرورش مرغ گوشتی در قفس
حدودا ظرفیت 24000 مرغ و بیش از آن 250000 (در یک و یک فرم) می باشد.
حداکثر ظرفیت مرغ گوشتی در واحد(متر مربع)قفس 32 مرغ در 6 طبقه قفس قرار می گیرند.
2-پرورش مرغ گوشتی در سالن های دو طبقه
حداقل ظرفیت 24000 مرغ و بیش از200000 (دریک فرم و یک سن) می باشد.
3-پرورش مرغ مادر گوشتی در دو طبقه
حداقل ظرفیت 20000 مرغ و بیش از 30000 می باشد.
مزایای پرورش مرغ گوشتی در قفس:
بررسی کارشناسان برای پرورش مرغ در سالن های کوچکی با تعدادی کمتر از 30 مرغ تقس…
رطوبت سالن پرورش مرغ گوشتی بومی
رطوبت سالن در دامنه ۶۰ الی ۷۰ % متعادل می باشد .
هوای سالن باید خشک باشد و ایجاد گرد و غبار نکند و اگر خیلی مرطوب باشد با خمیر شدن مدفوع موجب ایجاد گاز خواهد شد، مرغ ها دچار بیماری خواهد شد .
پرورش مرغ تخم گذار در ایران معمولا از روز اول تا پایان مرحله بهره برداری به دو روش انجام خواهد شد ، در این مقاله ابتدا با این دو روش آشنا خواهید شد سپس به این موضوع خواهیم پرداخت،که چرا به پرورش مرغ تخمگذار مشغول شویم؟
روش اول که بیشتر در مرغداری های معمولی و کوچک انجام می شود؛ گله در مرحله رشد تا قبل از شروع تخم گذاری بر روی زمین پرورش داده می شود و سپس در مرحله تخمگذاری به قفس منتقل خواهد شد .
روش دوم بیشتر در مرغداری های بزرگ و صنعتی انجام می شود. گله از روز اول تا روز آخر در قفس نگهداری خواهند شد. این روش دارای مزایای زیادی نسبت به روش اول می باشد ،و از این رو روش اول به مرور منسوخ شده است. بسته به روش انتخاب شده وسایل مورد نیاز برای نگهداری متفاوت می باشد .
چرا مرغ تخم گذار پرورش دهیم
با توجه به صرفه اقتصادی بیشتر، تخم مرغ نطفه دار تولید نمائیم.
بعضی اوقات بهتر است که مرغدار نسبت به تولید تخم مرغ نطفه دار جهت جوجه کشی مرغ اقدام نماید. این کاز زمانی است که مشتری تخم مرغ نطفه دار زیاد است. دلیل دیگر وقتی است که مرغدار خودش جوجه ی یک روزه تولید می کند. در این حالت تولیدات خود را در سن یکروزه یا ۷ تا ۱۵ روزه به فروش می رساند.
در پرورش مرغ مادر شرایط محیطی از اهمیت خاصی برخوردار می باشد در این راستا مرغ ها می بایستی در سالن های تمیز، خشک، ضد عفونی شده با تهویه و نور کافی و بدون کوران هوا نگه داری شده و دمای سالن تغیرات زیادی نداشته باشد. وقتی سالن ها سرد و مرطوب باشند مرغ ها کمتر غذا خورده و تولید کاهش می یابد.
در پرورش مرغ مادرف نسبت خروس به مرغ می بایستی حداقل ۱ به ۱۰ باشد. با این که تعداد خروس ها ۱۰ درصد کل مرغ ها م…
عدم باروری تخم مرغ ها می تواند به دلایل زیر باشد:
1- زیاد یا کم بودن تعداد خروس در گله ی مادر
2- شرایط نامطلوب خروس ها از نقطه نظر سلامت جسمانی، نابالغ بودن، خیلی پیر بودن یا تولک بودن.
3- تاج و ریش سیاه (اصطلاحاً یخ زده) بهتر می باشد ، تاج خروس ها بعد از تولد قطع گردد.
4- مرغ های زخمی شده است . برای پیش گیری از این معضل بهتر است ناخن وسط و ناخن پشتی جوجه خروس ها در ۱۰ روز اول بعد ار تولد قطع شود.
5- وارد کردن خروس جدید در گله در دوران تخم گذاری این عمل موجب جنگ خروس ها شده و باروری تخم ها کاهش می دهد.
بهترین مکان برای پرورش مرغ تخم گذار
هر مرغ تخم گذار معمولا به مدت دو سال نگهداری خواهد شد ، و بعد از آن مرغ های جوان تر جایگزین می شوند. مزرعه پرورش مرغ تخم گذار باید در مکانی قرار بگیرد که دارای آب و هوای مطلوب و کاملا تمیز باشد. برای گرم کردن و خنک کردن سالن ها نیز نیازی به پرداخت پول زیادی نباشد و به راحتی و با کمترین امکانات گرم یا خنک بشود.
برای این که هوای محیط را تمیز و لطیف کنید نیز میتوانید شروع به کاشت درخت کنید. کاشت درخت موجب زیبا تر شدن مزرعه خواهد شد ، که موجب کار کردن با حس خوب در مزرعه می شود. بهترین درخت ها برای این کار درخت های پاییزی یا میوه می باشند. فاصله مزرعه و مرغ داری به مرکز شهر، نقاط خرید و فروش و امکانات ضروری نباید خیلی دور یا خیلی نزدیک باشد. درمورد این موضوع در ادامه توضیح کامل تری در جدول داده ایم.
علاوه بر این ها از احداث مزرعه پرورش مرغ تخمگذ…
انواع سالن پرورش مرغ تخم گذار در ایران
اصولا سالن های مخصوص نگهداری نیمچه و مرغ های تخم گذار در ایران به دو صورت معمولی (باز) و بسته یا ویندولس ساخته می شود ، و بسته به موقعیت محل، سلیقه و مدیریت به ابعاد و اشکال مختلف ساخته خواهد شد . اما امروزه بیشتر در مرغ داری های ایران از ساختمان های سوله استفاده می کنند ، که اغلب دارای ابعاد استاندارد با عرض 12 – 14 متر و طول 100 تا 120 متر می باشد .
بر اساس ظرفیت این سالن ها وسایل مربوطه تهیه و نصب می شود . از این سالن ها ممکن می باشد ،هم برای پرورش جوجه ها و نیمچه ها قبل از تخم گذاری و هم برای مرغ های تخم گذار در قفس استفاده شود.
پرورش مرغ تخم گذار در قفس :
امروزه در تمام کشورهای پیشرفته دنیا برای پرورش و نگهداری مرغ های تخم گذار از قفس استفاده می کنند . این روش به علت مزایای اقتصادی و بهداشتی که دارد علاوه بر مرغ های تخم گذار برای پرورش جوجه …
اصول ساختمانی قفسهای پرورش مرغ تخم گذار
جنس مصالحی که به کار می رود باید محکم و در عین حال سبک و قابل ضد عفونی باشد.
اندازه قفس های انفرادی باید طوری انتخاب شوند که در عین حالی که از نظر جا به صرفه باشد، مرغ نیز راحت باشد. ارتفاع آن به اندازهای باشد که مرغ بتواند به راحتی در آن بایستد و عرض و طول آن هم به اندازهای باشد که مرغ به راحتی بتواند به دور خود بچرخد.
کف قفس باید از میله های مشبک ساخته شود.
چشم های آن باید به اندازه ای باشد که هم مرغ به راحتی روی آن حرکت کند ، و هم مدفوع به سهولت از بین آن ها گذشته و پایین افتد. به علاوه کف آن باید خیلی محکم باشد که بتواند وزن مرغ را تحمل کند؛ نباید زبر و خشن باشد که باعث شکسته شدن تخم مرغ ها شود؛ شیب کف هم باید مورد توجه قرار گیرد زیرا شیب خیلی زیاد باعث خواهد شد که تخم مرغ به سرعت بغلتد و موجب ترک دار شدن تخم مرغها…
بلوغ زودتر مرغ تخمگذار با نوردهی مناسب
سال ها پیش تصور میشد که مرغ ها در زمستان تولید ندارند و تخم گذاری انها از بهار آغاز می شود. مرغداری مدرن به این تصور، پاسخ منفی داد. نور از طریق چشمان حیوان اعصاب مربوطه را تحریک کرده، اثر این تحریک به مغز می رود و با دستور مغز غده های مخصوصی در اندام جنسی حیوان هورمون هایی را ترشح می کنند، این هورمون ها باعث بلوغ جنسی و تولید تخم مرغ می شود.
در خلال نوردهی دو عمل مجزا یکی بر روی پولت ها و دیگری بر روی مرغان تخم گذار صورت می پذیرد. پولت های سبک و نیمه سنگین در سن ۲۰ هفتگی شروع به تخم گذاری می نمایند، وقتی پولت ها تحت تاثیر رژیم نوردهی (افزایش یابنده ای) باشند زودتر به تخم می آیند و مدت زمان زیادی تخم مرغ ریز تولید می نمایند که زیاد مطلوب بازار نبوده، ارزش اقتصادی پائینی دارند.
این پدیده منفی ، معمولاً زمانی اتفاق می افتد که جوجه ها در ماه های اول بهار به دنیا آمده باشند لذا رشد این جوجه ها مصادف با روزهای طولانی آخر بهار یا تابستان هستند . مرغدار می تواند به راحتی با این پدیده منفی مقابله نموده، برنامه ای منظم جهت نوردهی سالن های پرورش اعمال نماید. در صورت پرورش پولت ها توسط تولید کننده ی دیگر، مرغدار (در اینجا خریدار نیمچه ی تخم گذار) می بایستی بر برنامه ی نوردهی آنها نظارت داشته باشد.
زمان ن…
آرشیو مقاله ITPNews
آموزش مرغداری : قدم به قدم
در زمینه پرورش جوجه گوشتی،کتابها و رسالات متعددی نوشته شده است اما هنوز جای نوشتهای که هم جامع باشد و تمام مراحل پرورش را در برگیرد و هم ساده باشد ، تا بتواند ارتباط مؤثری با جامعة مرغدار برقرار کنند ، و هم متکی بر نکات عملی و مفید نیز باشد، خالی می باشد .
این نوشته کوششی نیز می باشد ، در جهت پر کردن این خلأ.هدف، آموزش عملی نکات مفید و پرهیز از تفصیل در نکات نظری و تئوریک و ارائه مطالب به شیوهای گام به گام از جوجه یک روزه تا مرغ قابل فروش می باشد .
ضمناً سعی شده است که مطالب با لحن آمرانه و دستوری القا نشود بلکه به دلایل مؤید آن هم پرداخته شود تا در ذهن مرغدار، اهمیت و ضرورت هر دستورالعمل روشن گردد و در نتیجه رغبت بیشتری برای اهتمام و جدیت در عملی کردن آنها در او ایجاد شود.
مرغداری به کسبوکاری گفته میشود که پرورشدهنده با پرورش انواع مختلف مرغها در زمینه تولید گوشت، تخم مرغ و پر فعالیت میکند. مرغداری دارای مزایای زیادی میباشد که افراد علاقهمند را نسبت به شروع این کسبوکار تشویق میکند.
اینجاست که باید در مورد نیازمندیها و شرایط شروع مرغداری اطلاع داشته باشید تا بتوانید شروع قویتری نسبت به بقیه داشته باشید.
مرغداری تجاری یک روش کسب درآمد بسیار سودمند است که فعالیت در این زمینه درهای زیادی را بهسوی افزایش درآمد باز میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه شرایط کاری مربوط به مرغداری، با ادامه مطلب همراه باشید:
بررسی دقیقتر مزایای مرغداری
شغل مرغداری مزایای بسیار زیادی دارد بنابراین بسیاری از افراد علاقهمند به پرورش طیور ترجیح میدهند که در این زمینه سرمایهگذاری کنند.
بهطورکلی مرغداری بهمنظور تولید تخم، گوشت، محصولات زینتی مانند پر و ایجاد درآمد بالا تأسیس میشود و در حال حاضر، میلیونها مرغداری در سراسر جهان مشغول تولید گوشت و تخم مرغ هستند.
۱٫ نیاز به سرمایه کمتر
مزایای اصلی مرغداری این است ، که برای شروع کار احتیاج به سرمایه زیادی ندارد ، و شما برای شروع فقط به یک سرمایه اولیه احتیاج دارید . همین طور ، اکثر مرغ هایی که برای مرغداری انتخاب میشوند قیمت چندان بالایی نیز ندارند و شما با تهیه مکان و تجهیزات لازم و خرید چند مرغ برای ایجاد گله اولیه میتوانید کار خود را اغاز کنید .
۲٫ عدم نیاز به فضای بزرگ
شما برای راهاندازی کردن مرغداری به فضای خیلی بزرگی احتیاج ندارید ، مگر اینکه بخ…
عدم نیاز به به مراقبت و نگهداری دائم
سازههای مرغداری نیاز به نگهداری دائم ندارند بهخصوص زمانی که از قفسهای باتری استفاده می شود و علت آن این است ، که دان خوری و آبخوری پرندهها بهصورت خودکار مدیریت میشود. اگر بتوانید تمامی پروتکلهای بهداشتی و مراقبتی را به نحو احسن رعایت کنید، میزان بیماری پرندهها به حداقل میرسد .
۵٫ عدم اجباری بودن مجوز
لازم است گفته شود ، که در بیشتر موارد شما برای شروع کار مرغداری به مجوز احنیاج ندارید ، و کار پرورش پرنده خانگی کار راحتتری می باشد؛ اما اگر قصد دارید این کار را بهصورت تجاری انجام دهید باید قوانین مخصوص مرغداریهای تجاری را بهطور کامل رعایت کنید ، تا در آینده با مشکل مواجه نشوید .
۶٫ تقاضای بالا
گوشت و تخم مرغ جزو مواد غذایی مقوی و محبوب می باشد ، به همین علت تقاضای جهانی زیاد دارند. در این وضعیت که بیشتر مردم ترجیح میدهند وعدههای غذایی خو…
حدودا ۷۴ درصد از کل گوشت جهان و ۶۸ درصد از کل تخم مرغ جهان از طریق روش پرورش در فضای آزاد تولید میشود. پرورشدهنده با استفاده از این روش میتواند تعداد زیادی مرغ با تراکم ذخیره بالا پرورش دهند. اما ، روش پرورش فشرده نیز یکی از روشهای جایگزین فضای آزاد می باشد .
بعضی از تفاوتهای اساسی بین روش فشرده و فضای آزاد این می باشد ، که روش فشرده یک سیستم بسیار کارآمد است که باعث صرفهجویی در زمین، خوراک، نیروی کار و سایر منابع خواهد شد و میزان تولید را زیاد میدهد.
در این روش، محیط پرورشی بهطور کامل توسط پرورشدهنده کنترل میشود، بنابراین، تولید مداوم سالانه در هر فصل و محیط تضمینشده می باشد .
اما بعضی افراد معتقد هستند ، که روش فشرده خطرات سلامتی را به همراه نیز دارد و برای محیطزیست مضر می باشد. در عوض، روش مرغداری در فضای آزاد، مکان وسیعی را برای پرورش پرندهها اختصاص می دهد و میز
مرغهایی که برای تولید تخم مرغ پرورش مییابند بهعنوان مرغ تخمگذار شناخته میشوند.
مرغهای تخمگذار در ۱۲ الی ۲۰ هفتگی شروع به تخمگذاری میکنند ، و از ۲۵ هفتگی به بعد تخمگذاری آن ها منظم میشود. اما ، بعد از گذشت ۷۰ الی ۷۲ هفته، میزان تخمگذاری مرغ کم مییابد.
پرورشدهندگانی که در زمینه مرغداری تخمگذار مشغول به فعالیت می باشند ، مرغها را به مدت ۱۲ ماه نگهداری میکنند و سپس آن ها را با هدف کشتار به کشتارگاهها می فروشند. بااین وجود که مرغها بهطور طبیعی میتوانند بیش از ۶ سال زنده بمانند ، ولی عمر مفید آنها محدود است.
در این نوع مرغداری، شرایط محیطی مانند نور توسط پرورشدهندگان کنترل خواهد شد . به این صورت که هر چه دوره روشنایی بیشتر باشد، احتمال شروع تخمگذاری بیشتر می باشد .
مرغ تخمگذار در ماههای گرم بیشتر از ماههای سرد تخمگذاری میکند؛ بنابراین، هرچقدر که حرارت و نور…
این یک کارو روش بسیار خوب می باشد ، که توسط بیشترپرورشدهندگان مبتدی مورداستفاده قرار میگیرد. پرورشدهنده با ایجاد یک محیط و حصارکشی آن، حیوانات اهلی مثل مرغ و گاو را پرورش خواهند داد .
جالب اینجاست که روش قفس باتری یکی از رایجترین روشهای مرغداری می باشد ،و بیشتر افراد ترجیح میدهند که با استفاده کردن از این روش، ظرفیت محدود محیط خود را ارتقاء دهند تا قادر به پرورش پرندههای بیشتری نیز باشند .
در این روش، از قفسهای فلزی با ابعاد کوچک استفاده می کنند و هر قفس میتواند حدود ۳ تا ۸ مرغ را در خود جای دهد. به طور کلی ، دیوارههای قفسها از مش یا فلز جامد و کف آن ها نیز از مشهای سیمی شیبدار ساختهشده است ،
این ویژگی موجب میشود که مدفوع مرغها به سمت پایین سقوط کند. همین طورحالت شیبدار کف، جمعآوری تخمها را نیز راحت ت می کند .
در روش قفس باتری، غذای مرغها توسط یک لوله فلزی یا پلاستیکی نصف شده و آب آن ها توسط سیستم آبرسانی قطرهای تأمین خواهد شد . قفسها در یک ردیف طولانی کنار هم نیزقرارگرفته اند، و امکان ایجاد طبقههای بیشتری از این قفسها نیز وجود دارد و در این حال…
این روش نسخه پیشرفتهتر سیستم قفس باتری می باشد ،و در این نوع قفس، مرغها فضا و امکانات زیادی درنیز اختیار دارند.
این فضای بزرگتر موجب خواهد شد که مرغها به فعالیتهای عادی خود مانند بال زدن، نشستن و … خود ادامه دهند و لحظههای شیرینتری نسبت به قفس باتری تجربه کنند ..
مرغهای گوشتی، نژادهای هستند که از آنها برای تولید گوشت استفادهمی کنند. با استفاده از روشهای مدرن کشاورزی، جوجههای گوشتی در سن ۵ تا ۶ هفتگی آماده کشتار می باشد ..
در این سیستم، جوجههای گوشتی ۵ تا ۶ هفتهای در یک خانه بزرگ و باز مورد نگهداری قرار میگیرند ، پوسته برنج، تراشه چوب، پوسته بادامزمینی و … بهعنوان بستر کف خانه استفاده میشوند.
این نوع مرغداریها، مجهز به دستگاههای مکانیکی ارائه آب و غذا می باشند.
بااین وجود ، تهویه، کولر و بخاری از بهترین و مهم ترین نیازمندیهای این روشها می باشد .
تمیز و خشک بودن محیط نگهداری برای سلامتی و رفاه جوجهها ضروری است. معمولاً خانهای به طول ۴۰۰ فوت و عرض ۴۰ فوت برای نگهداری ۲۰ هزار پرنده کافی است..
نیازمندیهای مرغداری :
دقت داشته باشید که زمانی در این عرصه موفق خواهید شد ، که کار خود را با برنامههای غذایی و بهداشتی خوبی دنبال کنید ، و مرغهای شما هیچ کمبودی را نداشته باشد و دوره رشد خود را بهطور کامل سپری کنند.
مسکن مرغداری :
مسکن خوب و مدیریتشده نقش محبوبی در پرورش پرندگان نیز دارد. بعضی از مرغها در قفس و بعضی
مرغ از جمله مواد غذایی پر مصرف در میان ایرانی ها می باشد . بنابراین تعداد زیادی از پرورش دهندگان طیور به خاطر بازار فروش مناسب مرغ نسبت به سایر طیور ترجیح می دهند به پرورش و فروش مرغ ها بپردازند.
برای شروع کار پرورش مرغ اولین مسئله ای که مطرح خواهد شد محیط و سالن پرورش مرغ می باشد.
انواع سالن مرغداری در ایران وجود دارد که هر کدام ویژگی ها، معایب و مزایای منحصر به خود را نیز دارند.
ما در این مطلب از مجموعه « پرآور » قصد داریم ، مهم ترین انواع سالن مرغداری را مورد بررسی قرار دهیم. چنانچه مشتاق کسب اطلاعات در این زمینه می باشید ، با ما تا پایان مطلب همراه شوید..
بهترین نوع سالن مرغداری :
امروزه در ایران سالن های مرغداری گوناگونی ساخته خواهد شد ، که هر کدام سیستم و ساختار منحصر به خود را دارند. آن چه که به هنگام انتخاب و ساخت انواع سالن مرغدار :
انواع سالن مرغداری از لحاظ ظاهر
انواع سالن های مرغداری به لحاظ شکل ظاهر به دو نوع سالن بسته، سالن روباز تقسیم می شود.
سالن های مرغداری بسته :
این سالن اصولا در ایران بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد و افرادی که به دنبال کسب سود در تمام فصول سال از مرغداری می باشد ،از این نوع سالن استفاده می کنند. این سالن ها مسقف و سرپوشیده می باشد ، و در آن ها پنجره هایی برای تهویه هوا تعبیه شده است.
در این سالن ها اصولا در هر 18 متر مربع کمتر یک پنجره یک متری به کار گذاشته خواهد شد ، و دارای مکان ها مجزای گوناگون ، مانند : سالن جوجه کشی، سالن پرورش، اتاق انبار، اتاق تجهیزات، اتاق نگهبانی و… می باشد.
سقف این نوع از سالن های مرغداری با توجه به منطقه جغرافیایی که در آن قرار دارد به صورت های گوناگون مانند :شیروانی یا بادگیر ساخته خواهد شد، و به طور کلی فاصله کف تا سقف مرغداری حدود 2 و نیم متر مربع می باشد .
سالن های مرغداری رو باز :
سالن های مرغداری روباز بیشتر در بعضی از مناطق خوش آب و هوا کاربرد دارد و در فصول گرم مورد استفاده قرارمیگیرد ، برای این نوع سالن پرورش قطعه ای از زمین را فنس کشی خواهند کرد ،و مرغ ها را در داخل محدوده مورد نظر پرورش خواهند داد .
در یک قسمت از منطقه فنس کشیده شده لانه های سربسته ای را برای استراحت و تخمگذاری مرغ ها می سازند..
سایر سالن های مرغداری :
سالن مرغداری با ارتفاع زیاد
به سالن های مرغداری با ارتفاع زیاد سالن گودال عمیق نیز گفته می شود. در این سیستم دو نوع سالن مرغداری نیز وجود دارد یکی در طبقه بالا قرار خواهد گرفت ، که نرده یا قفس بر روی آن تعبیه می کنند ، و دیگری سالنی می باشد ، که در قسمت پایین نیز قرار دارد و سقف ندارد.
این قسمت برای انباشته شدن فضولات مرغ های مناسب هستند . گودال های ایجاد شده حداقل دو متر ارتفاع دارند و فضولات در آن جمع آوری و خشک می شوند .
انواع سالن مرغداری و ساختمان آن :
در گذشته سالن مرغداری با توجه به تعداد مرغ ها و نیاز پرورش دهنده ساخته می شد ، اما این روزها به علت بالا رفتن تقاضای مردم برای مصرف مرغ، نحوه ساخت سالن های پرورش مرغ نیز تغییر یافته است .
سالن ها به گونه ای طراحی و ساخته خواهد شد ،که امکان پرورش تعداد زیادی از مرغ ها را برای پرورش دهنده فراهم می کنند.
هنگام ساخت انواع سالن مرغداری باید به تعدادی از عوامل مهم در این زمینه توجه کرد. این عوامل عبارتند از؛
- ابعاد و اندازه سالن مرغداری
- مدت زمان استفاده از سالن مرغداری
- سبک سالن مرغداری
- مصالح مورد استفاده در سالن مرغداری
- تجهیزات و لوازمات مورد استفاده در سالن مرغداری
- هدف پرورش دهنده و نحوه استفاده کردن وی از سالن مرغداری
از دیگر تجهیزات مرغداری بسیار ضروری می توان گفت ، وجود هیتر و یا کوره هوای گرم در سالن مرغداری می باشد. اما ،در سالن های با ابعاد بسیار کوچک قطعا وجود یک هیتر ضرروی نیست ،و میتوان گرمای این فضا را با یک بخاری گازی نیز تامین کرد .
شاید بد نباشد تا بدانید که در صورتی که مرغ ها احساس سرما کنند ، قادر به تخم گذاری نمی باشند پس حتی در یک سالن کوچک خانگی نیز برای داشتن تخم مرغ در فصل سرما ، لازم می باشد ، موضوع گرمایش سالن را جدی بگیرید.
خاک اره برای پوشاندن کف سالن :
باید کف سالن مرغداری را با خاک اره و پوشال بپوشانید . این کار از خیس شدن کف سالن پیشگیری می کند ، و مانع از ایجاد بوی بد و نامطبوع ناشی از رطوبت فضولات پرنده خواهد شد. از طرفی وجود این مواد موجب گرم شدن پرنده ها در فصل سرد می شود .
سالن مرغداری خود را ضد عفونی نمایید :
باید بدانید که سالن مرغداری به دلیل فضولات پرنده و رطوبت و سایر عوامل ، همواره در معرض آلودگی ها و تکثیر میکرو ارگانیسم ها می باشد بنابراین یکی از موارد بسیار مهم در نگهداری سالن از وجود آلودگی و بیماریها ، ضد عفونی سالن مرغداری می باشد . حتی تجهیزات مرغداری و لوازم مورد استفاده نیز باید مرتبا شستشو و ضد عفونی شوند . یکی از راههای ضد عفونی سالنهای مرغداری ، تکنیک مه پاشی مواد ضد عفونی کننده می باشد.
درداخل سالن مرغ داری باید به گونه ایی طراحی شود که کنترل و بهره وری از عوامل محیطی آن برای پرورش دهندگان راحت تر باشد . مهم ترین عوامل در ساخت سالن پرورش خوب عبارت اند از :
نور :
نور در هنگام ساخت سالن پرورش طیور یکی از عوامل بسیار مهم می باشد ، به گونه ایی که حتی با تغییرات فصلی تولید مثل طیور نیز دستخوش تغییر می گردد . زیاد شدن طول روز برای پرندگان موجب کم تر شدن زمان مورد نیاز برای رسیدن پرنده به بلوغ و هم چنین کم شدن طول روز نتیجه عکس آن را نیز دارد .
تخم گذاری در پرندگان تخم گذار با بالا رفتن طول روز به دلیل زیاد شدن هورمون ال اچ پلاسما زیاد تر می شود . برای دادن نور مصنوعی به طیور لامپ فلورسنت یکی از متداول ترین موارد می باشد ، ولی باید گفت لامپ های ال ای دی به دلیل مصرف پایین تر ، طول عمر طولانی تر ، حجم کم یا همان کوچک بودن ، امکان برنامه ریزی برای زیاد یا کم شدن شدت نور و … گزینه کامل تری به شمار می آید .
در مرغ داری های پیشرفته با استفاده از برنامه نوری روند بازدهی طیور را افزایش می دهند ، به عنوان مثال : در پرندگان تخم گذار طول روز های کوتاه 8 الی 10 ساعته با رسیدن به دوره تخمگذاری کم کم به 17 الی 18 ساعت افزایش پیدا خواهند کرد . به این نوع از سیستم نور دهی نور دهی مرحله ای گفته می شود .
در جوجه گوشتی در طول شبانه روز به 23 ساعت نور با شدت های متفاوت می تواند در روند رشد جوجه ها تأثیر بسیار مثبتی نیز داشته باشد .
روشنایی در سالن جوجه های یک روزه موجب می شود آن ها اسان تر و راحت تر یکدیگر و همین طور غذا را پیدا کنند، و در رشد و نمو جوجه ها تأثیر مثبت و خوبی دارد .
استفاده از نور قرمز در سالن پرورش طیور موجی ایجاد حس آرامش در بین پرندگان خواهد شد ، و از بیماری هایی هم چون خود خوری پرندگان و خشونت پرندگان پیش گیری خواهند کرد .
تهویه سالن :
تهویه سالن پرورش پرندگان یکی از آن بخش هایی می باشد ، که همیشه باید بررسی و کنترل شود تا طیور در شرایط مناسب تنفس کند ، و انتقال بیماری بین طیور پیش گیری شود، و اکسیژن رسانی به پرنده بهتر انجام شود .
یک تهویه مناسب باید بخار آب ، گاز های سمی ، گرد و غبار داخل سالن و … را از سالن خارج کرده و به جای آن هوای سالم و تمیز را جایگزین کند . در صوت عدم وجود یک تهویه خوب در سالن پرورش ، پرندگان رشد کافی نداشته و به سرعت به انواع بیماری ها دچار خواهند شد ، که با نصب کردن و کنترل تهویه نه تنها می توان این مشکل را رفع کرده ، بلکه موجب بالا رفتن راندمان پرندگان نیز شد .
(تهویه در سالن های پرورش طیور به دو نوع تهویه طبیعی و یا تهویه مکانیکی تقسیم می شود .)
هواکش طبیعی معمولا از کارایی پایین تری به نسبت هواکش مکانیکی برخوردار می باشد ،و بیشتر در مناطق معتدل مورد استفاده قرار خواهند گرفت ، در مناطق گرم سیری که از این نوع تهویه استفاده می کنند ،باید حتما نحوه تابش خورشید در صبح و بعد از ظهر زمان استفاده از این نوع تهویه مورد توجه واقع شود .
همین طور جهت باد در سالن های استفاده کننده از تهویه طبیعی بسیار مهم می باشد . در ساخت تهویه طبیعی دریچه هایی در قسمت بالایی و پایینی سالن قرار خواهند گرفت ، و از گرمایش و سرمایش بیش از حد سالن پرورش پیش گیری می کند . عموما دریچه های تهویه هوا برای تهویه طبیعی بزرگ تر ساخته خواهند شد ، تا عمل کوران هوا تهویه بهتری به وجود آورد .
در تهویه های مصنوعی از هواکش های بزرگ صنعتی استفاده خواهد شد . این نوع هواکش ها با تخلیه هوای آلوده سالن موجب پایین امدن فشار هوای سالن می شوند ، که این موجب این خواهد شد ، هوای سالم و تمیز با فشار وارد سالن شود .در تهویه های مکنده دریچه ورودی هوا و در تهویه های دمنده دریچه خروجی هوا قابل کنترل می باشد .
تهویه های مکشی به دو نوع تهویه مکشی طولی و تهویه مکشی عرضی تقسیم خواهد شد . در تهویه هوای طولی دریچه ها در عرض سالن وهمین طور هوا ساز ها رو به روی آن قرار دارند ، این مدل از تهویه در متعادل سازی دمای سالن بسیار کاربردی می باشد .ارتفاع قرار گرفتن هواکش ها در مناطق سرد در قسمت پایین و در مناطق گرم در قسمت بالای سالن پرورش می باشد .
رطوبت :
این نوع دستگاه رطوبت ساز به کار گرفته شده در سالن های پرورش هم رطوبت سالن را کنترل خواهند کرد ،و هم موجب پایین آمدن دمای سالن پرورش خواهند شد . میزان بخار آب موجود در سالن پرورش حین دوره رشد جوجه ها بسیار حائز اهمیت می باشد . هوای گرم توانایی بالاتری در حفظ رطوبت دارد . دما و رطوبت بالا مو جب بروز مشکلات جدی زمان پرورش طیور خواهد شد .
{سخن پایانی }
در این مطلب انواع مرغ داری و تجهیزات لازم برای ساخت یک مرکز پرورش مرغ را به شما معرفی کردیم. بهتر می باشد ، قبل از این که اقدام به راهاندازی و شروع مرکز پرورش دام کنید، با مشاوران باتجربه مشورت های لازم را کرده و از تمامی شرایط آن اطلاعات کامل را به دست بیاورید ، رعایت بهداشت و استفاده کردن از تجهیزات مناسب شما را در پرورش انبوه دام کمک کرده و سود زیادی به همراه نیز خواهد داشت.
مکان مناسب برای احداث مرغداری کجاست؟
معمولا، هر واحد پرورش دام نسبت به نوع فعالیت و حجم و اندازه تولیدات خود، احتیاج به مکان هایی خاص به همراه تجهیزات مورد لازم نیز دارد. ابتدا ترین شرط لازم برای دریافت کردن مجوز دستگاه مرغداری از سوی نهاد های ذیربط مساحت زمین می باشد ، که نباید کمتر از 1 هکتار باشد.هم چنین، سوله مورد نظر باید خارج از شهرنیز باشد، تا برای ساکنان محل مشکل به وجود نیاورد.
تجهیزات دستگاه مرغداری چی است؟
• منابع نور با خاصیت بازتاب نور.
• بخاری و منبع گرما.
• برودر گازی یا برقی.
• لامپ مادون قرمز.
• حفاظ جوجه.
سلام
مزایای راه اندازی مزرعه مرغداری چیست؟
شغل های مرغداری خوبی های بسیار زیادی دارد ، اگربسیاری از افراد علاقهمند به پرورش طیور ترجیح خواهند داد ، که در این زمینه سرمایهگذاری انجام دهند . به طور کامل ، مرغداری بهمنظور تولید تخم، گوشت، محصولات زینتی مثلا : پر و ایجاد درآمد بالا تأسیس خواهد شد ، و در حال حاضر، میلیونها مرغداری در سراسر جهان مشغول تولید گوشت و تخم مرغ می باشد .
قیمت دستگاه مرغداری چقدر است؟
سلام به علت نوسانات دلار قیمت دقیق و ثابتی رانمیتوان اطلاع داد
برای اگاهی از قیمت محصولات از منوی سایت گزینه درخواست قیمت را انتخاب کنید
نیازمندی های مزرعه مرغداری چیست؟
دقت داشته باشید که زمانی در این عرصه موفق خواهید شد ، که کار خود را با برنامههای غذایی و بهداشتی خوبی دنبال کنید ، و مرغهای شما هیچ کمبودی را نداشته باشد و دوره رشد خود را بهطور کامل سپری کنند.
گارانتی و خدمات پس از فروش این محصولات چگونه است؟
این فن دارای 1 سال گارانتی می باشد ،و 10 سال خدمات پس از فروش معتبراست . 10 سال خدمات پس از فروش، خیال کاربر را از نظر امکان تامین قطعات دستگاه برای مدتی زیادی راحت خواهد کرد . به همیثن دلیل کاربر با اطمینان خاطر زیادی میتواند اقدام به خرید این دستگاه کند .
تجهیزات لازم برای راه اندازی مرغداری چیست؟
• آسیاب برای خرد کردن دان
• بالابر و میکسر
• لوازم های سرمایشی و گرمایشی برای کنترل کردن دمای محیط
• آبخوری و دانخوریهای اتوماتیک
• قفس استاندارد که نقش به سزایی در افزایش راندمان تولید و کاهش هزینه ها دارد
سلام طریقه سفارش تجهیزات مرغداری چگونه است؟
سلام b2wall را در گوگل سرچ کرده و از قسمت درخواست قیمت مشخصات خودرا ثبت کنید تا مشاوران با شما تماس بگیرند
بهترین نژادها برای مرغداری گوشتی کدامند؟
مرغ باکای
مرغ غول جرسی
کورنیش کراس
مرغ لگهورن قهوهای
مرغ برس
دستگاه جوجهکشی چیست و چگونه کار می کند؟
همانگونه که از نام آن پیدا می باشد ،این دستگاه مرغداری حکم مادر مصنوعی را نیز به همرا دارد، و با تنظیم رطوبت و حرارت مورد لازم تخمهای نطفهدار، شرایط لازم برای رشد و تبدیلشدن آنها به جوجه را فراهم خواهم کرد .