تجارت الکترونیک در نیم نگاه
تجارت الکترونیک به شرکت های کوچک امید بخشید تا بتوانند در کنار شرکت های عظیم به تجارت بپردازند. برای آشنایی با مفاهیم اولیه تجارت الکترونیک با ما همراه باشید …
عکس تجارت الکترونیک در نیم نگاه
فهرست مطالب
تجارت الکترونیک چیست؟
عکس تجارت الکترونیک چیست؟
به بیان ساده تجارت الکترونیکی به خریدوفروش کالا و خدمات از طریق اینترنت گفته میشود. مفهوم تجارت الکترونیکی برای اولین بار در دههی ۶۰ میلادی مطرح شد. با افزایش دسترسی به شبکهی جهانی اینترنت در دههی ۹۰ میلادی، بهتدریج سروکلهی فروشندگان آنلاین پیدا شد.
1- انواع تجارت الکترونیکی
تجارت الکترونیک نیز مانند تجارت سنتی، دارای دستهبندیهای متفاوتی است که مهمترین آنها عبارتاند از: B2B، B2C،، G2B،C2B و C2C.
B2B (بنگاه با بنگاه)کلمهی اختصاری B2B از عبارت انگلیسی Business to Business آمده؛ در اینجا از مشتری (به معنای عامیانهاش) خبری نیست و معاملات بین صاحبان کسبوکار صورت میگیرد. یک مثال ساده میآوریم: پلتفرمی آنلاین را در نظر بگیرید که در آنیک تولیدکنندهی دستگاه از یک تولیدکنندهی قطعه، جنس میخرد. «علیبابا» (Alibaba) از بزرگترین بازارهای آنلاین B2B است. | عکس تجارت الکترونیک B2B |
عکس تجارت الکترونیک B2C | B2C (بنگاه به مشتری (مصرفکننده))این کلمه از عبارت انگلیسی Business to Customer ریشه گرفته است. شامل تجارتهایی است که از طریق فروشگاههای اینترنتی و بدون نیاز به هرگونه تعامل با انسان، کالاهایی را به عموم مردم میفروشند. این همان تصوری است که بیشتر مردم از «تجارت الکترونیک» دارند. برای نمونه میتوان به فروشگاه اینترنتی آمازون اشاره کرد. |
عکس تجارت الکترونیک C2B | C2B (مصرفکننده به بنگاه)C2B از کلمهی Customer to Business نشات گرفته است. در تجارت الکترونیک C2B، مصرفکنندگان پروژهای با بودجهای مشخصشده را بهصورت آنلاین ارسال میکنند و شرکتها برای انجام آن پروژه، پیشنهاد قیمت میدهند. سپس مصرفکننده پیشنهادهای قیمت را بررسی میکند و شرکت موردنظر خود را انتخاب میکند. وبسایت Elance نمونهای از این نوع تجارت الکترونیک است. |
عکس تجارت الکترونیک C2C | C2C (مصرفکننده به مصرفکننده)این نوع تجارت، در تبلیغات دستهبندیشدهی آنلاین، انجمنها یا بازارهایی انجام میشود که در آن افراد میتوانند با یکدیگر، کالا خریدوفروش کنند. Craigslist، eBay و Etsy در خارج از کشور و سایت دیوار و شیپور در داخل ایران، نمونههایی از این نوع تجارت الکترونیک هستند. |
عکس تجارت الکترونیک G2B | G2B (دولت با بنگاه) کلمهی اختصاری G2B از عبارت انگلیسی (Government to Business)آمده است.در این مدل دولت ابرای برقرای ارتباط با بنگاه های اقتصادی تلاش می کند. برای مثال، دولت قصد ساخت یک ساختمان را دارد. به این منظور، مناقصه ای برگزار می کند تا پیمان کاری پیدا کند. دولت از طریق اینترنت با استفاده از مدل G2B این فرآیند را اجرا می نماید. |
در کنار این چهار دسته، دو مفهوم مهم دیگر هم وجود دارند که این روزها بیشتر مورداستفاده قرار میگیرند. بد نیست این دو عبارت را هم به خاطر بسپارید: “خردهفروشی آنلاین” (Online Retail) و “بازار آنلاین” (Online Marketplace):
خردهفروش آنلاین
یک خردهفروش آنلاین کالاهای موردنیاز عموم را در یک پلتفرم آنلاین (وبسایت یا اپلیکیشن موبایل) برای فروش در اختیار مشتریان قرار میدهد. کل فرایند توسط صاحب اصلی کسبوکار، کنترل و مدیریت میشود. دیجیکالا از نمونههای داخلی این نوع تجارت الکترونیکی است.
بازار آنلاین
در مدل «بازار آنلاین»، شرکتها و افراد شخص ثالث حضور پررنگی دارند؛ بهطوریکه میتوانند خودشان محصولات موردنظرشان را برای فروش روی سایت قرار دهند. فعالیتهای سایتهایی مثل «اتسی» (Etsy)، علیبابا و آمازون از نوع بازار آنلاین است.
2- ارتباط کسبوکار الکترونیکی با تجارت الکترونیکیکسبوکار الکترونیکی گستردهتر و عمیقتر از تجارت الکترونیکی است. تجارت الکترونیکی:خریدوفروش محصولات و خدمات کسبوکار الکترونیکی:ارائه خدمات به مشتریانمشارکت شرکای کسبوکاریآموزش الکترونیکی درونسازمانیمبادلات الکترونیکی درونسازمانی 3- مزایا تجارت الکترونیکافزایش فروش و در پی آن افزایش درآمد و توان سرمایهگذاری افزایش سطح رفاه زندگی مردم از طریق ایجاد اشتغالکاهش ترددها و افزایش سرعت عملجهانیشدنکاهش هزینههای تبلیغات برای شرکتها و به دلیل حضور نداشتن واسطه.از بین رفتن واسطه و دلالها در تجارت الکترونیکیتجزیهوتحلیل بهتر از نیازهای مشتری و شناسایی نیازهای مشتریتسهیل ورود به بازارهاایجاد موقعیت تجاری جدید برای کارآفرینان در اینترنتارزیابی بهتر قیمتها و محصول موردنیاز توسط خریدار4-معایب تجارت الکترونیکتأثیر ناشناخته آن بر روابط اجتماعی انسانورشکستگی به علت نداشتن توانایی شرکتهای کوچک و کاهش تولیدحریم خصوصی و امنیتتأخیر در دریافت کالانبود تعامل شخصی | کسب و کار الکترونیکی |
مزایای تجارت الکترونیک برای مشتریان:
- راحتی در خرید و انتخاب:
هر محصولی را که بخواهید، به معنای واقعی کلمه، تنها با یک اشاره بر روی اینترنت قابل مشاهده است. فقط کافی است نام محصول مورد نظرتان را در موتور جستجوی مورد علاقهتان تایپ کنید تا تمام گزینهها به شکلی سازماندهی شده و مرتب، تنها پس از چند ثانیه ظاهر شوند.
- بررسی نظرات دیگر مشتریان:
شما می توانید برای خرید محصول به نظرات کسانی که قبلا خرید کرده اند مراجعه کنید. بررسی نظرات می تواند بسیار کمک کننده باشد، برای مثال یک مصرف کننده نکته ی منفی از یک محصول را عنوان کند که برای شما نیز مهم باشد.
- وجود طیف وسیعی از گزینههای مختلف
مشتری میتواند بدون نیاز به رفتن از این مغازه به مغازهی دیگر، به راحتی محصولات را با یکدیگر مقایسه کند و متوجه شود که کدام فروشنده، بهترین قیمت را ارائه میدهد و گزینههای بیشتری برای انتخاب دارد. در دنیای واقعی هر فروشگاه فضای محدودی دارد، ولی همان فروشگاه میتواند بر روی اینترنت، کل موجودی انبار را ارائه بدهد.
مزایا تجارت الکترونیک برای صاحبان کسب و کار:
- افزایش در فروش
- در دسترس بودن خدمات کسب کار برای مشتریان به صورت ۲۴ ساعته
- دسترسی به تعداد بیشتری از مشتریان
- راحتی در گسترش کسب و کار
- دریافت فوری مبالغ پرداختی مشتریان