انواع کمپرسور کولرگازی

انواع کمپرسور کولرگازی

مهم‌ترین عضو در ساختار کولر گازی، کمپرسور آن است. سیستمی که وظیفه دارد گاز مبرد را به مایع تبدیل کند تا از طریق لوله‌ها آن را به یونیت داخلی برساند. در این فرایند، مایع مبرد با جذب گرمای محیط، بخار می‌شود و فضا را خنک می‌کند. انواع کمپرسور کولرگازی، عملکرد متفاوتی ارائه می‌دهند و ظرفیت‌های متفاوتی دارند.

طول عمر، کارکرد، نحوه نگهداری و تعمیر و سرویسی که باید به آن‌ها ارائه شود هم متفاوت است. به همین دلیل شناخت  ویژگی‌های هریک در انتخاب دستگاه سرمایشی مناسب و نحوه نگهداری از کولر گازی اهمیت زیادی دارد.

بررسی انواع مختلف کمپرسورهای کولر گازی

در ادامه به این سوال پاسخ می‌دهیم که چند نوع کمپرسور کولر گازی داریم و ویژگی‌های هر یک را بررسی می‌کنیم:

  • کمپرسورهای پیستونی یا رفت و برگشتی

اگر بخواهیم به قدیمی‌ترین نوع کمپرسور لوازم برودتی نظیر کولر یا یخچال اشاره کنیم، باید از کمپرسورهای پیستونی نام ببریم. علت این نامگذاری، عملکرد مشابه این کمپرسور با پیستون در خودروهاست. نحوه عملکرد آن به این ترتیب است که گاز مبرد به داخل سیلندر مکیده می‌شود و هنگامی که متراکم شد با فشار به فرایند خنک سازی باز می‌گردد.

این عملیات رفت و برگشتی، اساس عملکرد کمپرسور پیستونی است. این نوع از کمپرسورها در کولرهای گازی پنجره‌ای کاربرد گسترده‌ای داشتند و ویژگی برجسته آن‌ها سر و صدایی بود که تولید می‌کردند. کمپرسورهای رفت و برگشتی از انواع کمپرسور کولر گازی، عمر مفید بالایی دارند و کمتر نیازمند سرویس دوره‌ای می‌شوند، با این حال روند تعمیر آن‌ها آسان است و قیمت مقرون به صرفه‌ای دارند.

خوب است بدانید که این نوع کمپرسور ظرفیتی بین ۱۸۰۰۰ الی ۳۶۰۰۰ Btu/h دارد و سطح خنک کنندگی بسیار خوبی به ویژه در مناطق بسیار گرم و خشک مانند جنوب کشور ارائه می‌دهد. کمپرسورهای پیستونی بادوام و قابل اعتماد هستند و این قدرت را دارند که حجم قابل توجهی از گاز مبرد را فشرده کنند. البته این نکته را هم در نظر داشته باشید که کمپرسورهای رفت و برگشتی مصرف انرژی بالایی دارند.

انواع کمپرسور کولرگازی

  • کمپرسورهای اسکرول

از رایج‌ترین، مدرن‌ترین و کارآمدترین انواع کمپرسور کولرگازی باید به کمپرسورهای اسکرول یا پیچشی اشاره کرد. ساختار این کمپرسور از دو صفحه مارپیچ تشکیل شده است که یکی ثابت می‌ماند و دیگری می‌چرخد. در اثر فرایند چرخش بین این دو صفحه، گاز مبرد فشرده می‌شود و سپس به محفظه خروجی هدایت و ارسال می‌گردد.

این نوع کمپرسور در مقایسه با کمپرسور پیستونی، قطعات متحرک کمتری دارد و قابل اعتمادتر است. همچنین در مقایسه با دیگر انواع کمپرسور کولرگازی نیز کارکرد بهتری ارائه می‌دهد. مصرف انرژی آن پایین است، سر و صدا ندارد، لرزش آن بسیار کم است و مجاری آن دچار رسوب نمی‌شوند.

ظرفیت این نوع کمپرسور بین ۲۴۰۰۰ الی ۹۶۰۰۰ Btu/h اعلام شده است. در کنار تمام مزایایی که برای کمپرسور اسکرول نام بردیم، باید در نظر داشته باشید که از قیمت بالاتری برخوردار است. کولرهای گازی مجهز به این نوع کمپرسور برای تمامی مناطق جغرافیایی و آب و هوایی از معتدل و مرطوب گرفته تا گرم و خشک، مناسب است.

  • کمپرسور روتاری یا دوار

این نوع کمپرسور دارای تیغه‌هایی است که با گردش ۳۶۰ درجه‌ای عملیات مکش و فشرده سازی گاز مبرد را انجام می‌دهند. کمپرسور روتاری به موتور موشکی نیز شهرت دارد. این نوع کمپرسور هم مصرف برق بهینه دارد و صدای حاصل از عملکرد آن بسیار کم است.

سیستم اینورتر بر روی این نوع کمپرسور قابل نصب است. دوام خوب و عدم نیاز به تعمیر منظم از دیگر ویژگی‌های این نوع کمپرسور است. با این وجود، تعمیر و جایگزینی قطعات این کمپرسور بسیار دشوار است و مهارت و تخصص بالایی می‌طلبد. ظرفیت کمپرسور روتاری بین ۷۰۰۰ الی ۳۶۰۰۰ Btu/h است. بهترین گزینه برای مناطق معتدل و مرطوب، همین نوع کمپرسور است. توصیه می‌شود در مناطق گرمسیر از کولر گازی‌های مجهز به این نوع کمپرسور استفاده نکنید، زیرا این سیستم تحمل گرمای زیاد را ندارد.

انواع کمپرسور کولرگازی

  • کمپرسور اسکرو

کمپرسورهای اسکرو نوعی از کمپرسور روتاری هستند که دارای دو سیستم نر و ماده مارپیچ می‌باشند که با حرکت ۳۶۰ درجه خود گاز را متراکم و انتقال می‌دهند. ظرفیت کمپرسورهای اسکرو بسیار بالاست و در حدود ۳۰ تن تبرید به بالا برآورد شده است. به همین دلیل از این نوع کمپرسورها صرفا در تاسیسات تجاری و صنعتی بزرگ استفاده می‌شود.

این نوع از انواع کمپرسور کولرگازی راندمان بسیار بالایی دارند، در شرایط مختلف دمایی کارآمد هستند و از نظر دوام و طول عمر نسبت به سایر کمپرسورها برتری دارند. با این حال لازم است بدانید که کولرهای گازی‌ دارای این نوع کمپرسور ابعاد بزرگ و وزن زیادی دارند، قیمت آن‌ها بسیار گران است  و برای منازل و فضاهایی با مساحت کم گزینه مناسبی نیستند.

تاثیر کمپرسور در کارایی و بازدهی کولر گازی

قدرت و عملکرد کمپرسور به طور مستقیم بر توان خنک‌کنندگی کولر گازی تاثیر دارد. یک کمپرسور زمانی کارآمد لقب می‌گیرد که بتواند گاز مبرد را متراکم‌تر کند تا گردش گاز در سیستم سریع‌تر و بهینه‌تر شود. بهترین کمپرسور با کنترل دقیق فشار گاز مبرد، عملکرد بهتر و مصرف انرژی کمتر را رقم می‌زند.

انواع کمپرسور کولرگازی که طراحی پیشرفته و فناوری‌ نوین دارند، قادر هستند تا با صرف انرژی کمتر، گاز خنک‌ کننده را فشرده کنند. در نهایت شما نه تنها مجبور به پرداخت قبض برق نجومی نخواهید بود که هوش از سرتان بپراند، بلکه به حفظ محیط زیست هم کمک کرده‌اید. کمپرسورهای استاندارد، طول عمر بالاتری دارند و کمتر به خدمات تعمیر و نگهداری نیاز دارند.

 

انواع کمپرسپرها کمپرسور پیستونی کمپرسور اسکرول کمپرسور روتاری کمپرسور اسکرو
قابلیت استفاده در آب و هوا گرم و خشک معتدل و مرطوب/ گرم و خشم مناطق معتدل در همه شرایط دمایی کارآمد است
قیمت ارزان قیمت گرانتر گرانتر نسبت به پیستونی گرانترین به سبب ابعاد و ظرفیت
میزان صدا و لرزش صدای زیاد کمترین صدا و لرزش صدای کمتر نسبت به پیستونی صدای کم
میزان مصرف برق پرمصرف کمترین میزان مصرف برق مصرف کمتر نسبت به مدل پیستونی مصرف برق منطقی با توجه به ابعاد و ظرفیت
راندمان پایین بالاترین راندمان راندمان خوب راندمان خوب
طول عمر کمپرسور با دوام طول عمر بالا در صورت استفاده بهینه دوام خوبی دارند در صورت استفاده بهینه دوام خوبی دارند
نگهداری و نیاز به تعمیر نیاز به سرویس دوره ای ندارند نیاز به تعمیر و نگهداری خاصی ندارند اگر سرویس نشوند، آسیب می بینند اگر سرویس نشوند، آسیب می بینند

 

کدام کمپرسور کولر گازی بهتر است

برای اینکه در میان انواع کمپرسور کولرگازی، بهترین گزینه را انتخاب کنید لازم است که مواردی را در نظر بگیرید. بهترین نوع کمپرسور کولر گازی علاوه بر اینکه فرایند خنک شدن فضا را تسریع و تسهیل می‌کند، در نوع عملکرد کولر نیز تاثیر می‌گذارد.  با انتخاب بهترین کمپرسور، هم مصرف انرژی را بهینه می‌کنید و هم طول عمر دستگاه را بالا می‌برید. برای بهترین انتخاب و خرید کمپرسور کولر گازی نخستین نکته‌ای که باید در نظر بگیرید، مساحت فضای مورد نظر و ظرفیت کمپرسور است.

یک کمپرسور قوی برای یک واحد کوچک گزینه خوبی نیست، کما اینکه نمی‌توانید با یک کمپرسور با ظرفیت محدود یک فضای تجاری بزرگ را خنک کنید. بنابراین به هماهنگی بین مساحت فضای مورد نظر و ظرفیت انواع کمپرسور کولرگازی دقت کنید. بسیاری از شرکت‌های سازنده کولر گازی در دفترچه محصول اطلاعات کاملی درباره پرتاب باد، قابلیت‌ها و مساحتی که کمپرسور قادر است در مدت زمان مشخص خنک کند، ارائه می‌دهند.

انواع کمپرسور کولرگازی

سازگاری نوع کمپرسور با موقعیت آب و هوایی مهم است. چنانچه این سازگاری وجود نداشته باشد، عملکرد بهینه‌ای از کولر گازی مشاهده نمی‌کنید. اگر نسبت به سر و صدا حساس هستید، حتما به دنبال کمپرسورهای بدون نویز و لرزش باشید تا فضای داخلی آرام‌تری داشته باشید. همچنین باید به ضمانت محصول، دوام، قیمت و ظرفیت دستگاه هم مهم است.

نحوه تشخیص نوع کمپرسور کولر گازی

شناسایی صحیح انواع کمپرسور کولرگازی برای تعمیر و نگهداری از دستگاه سرمایشی حائز اهمیت است. اولین مولفه‌ای که در تشخیص نوع کمپرسور به شما کمک می‌کند، شناسایی برند و مدل کولر گازی است. اطلاعات مربوط به این نوع شناسایی را می‌توانید روی هولوگرام، برچسب یا بارکد محصول که روی بدنه کمپرسور یا در کنار پنل نصب می‌شود، پیدا کنید.

همچنین با مراجعه به دفترچه راهنمای محصول یا جستجو کردن نام مدل کولر گازی در اینترنت، امکان پیدا کردن مشخصات دقیق کمپرسور وجود دارد. اگر با این روش‌ها به نتیجه نرسیدید، از یک تکنسین حرفه‌ای کمک بخواهید. او بنا به تجربه می‌تواند نوع کمپرسور را تشخیص دهد. همچنین اگر دانش کافی داشته باشد، از روی شکل ظاهری انواع کمپرسور کولرگازی نیز می‌تواند مدل آن را پیدا کند.

مشکلات رایج کمپرسور کولر گازی و راه حل‌

شناخت مشکلات انواع کمپرسور کولر‌گازی به شما کمک می‌کند تا با راه‌حل‌های ساده‌ آن‌ها را برطرف کنید و مجبور به صرف هزینه‌های گزاف نشوید. چنانچه متوجه مشکلات کمپرسور به عنوان قلب تپنده کولر خود نشوید، به دستگاه فشار می‌آید و ممکن است مجبور شوید مدتی را بدون کولر سر کنید. در ادامه برخی از مشکلات رایج و راه‌حل‌ها را ارائه داده‌ایم:

انواع کمپرسور کولرگازی

  • کمپرسور صدای غیرعادی می‌دهد یا لرزش دارد

در چنین شرایطی احتمال کثیف بودن کمپرسور و نداشتن روغن کافی برای حرکت روان قطعات، وجود دارد. اگر صدای تق تق یا اصطکاک با شستشو و روغن کاری بر طرف نشد، احتمالا یکی از قطعات معیوب شده است.

  • کمپرسور روشن نمی‌شود یا کولر باد گرم می زند

چنانچه انواع کمپرسور کولرگازی روشن نشد، در گام نخست، پریز، فیوز و مدار برق رسانی را بررسی کنید. اتصال در این مسیر ممکن است باعث روشن نشدن با عملکرد نامناسب کمپرسور شود. اگر جریان برق طبیعی است، قطعه دیگری دچار آسیب شده است.

  • کمپرسور بیش از حد داغ می شود

اگر کمپرسور در مسیر نور مستقیم خورشید قرار داشته باشد، احتمال داغ کردن آن در ظهرهای گرم تابستان وجود دارد. همچنین ممکن است بین ولتاژ دریافتی و برق استاندارد مورد نیاز دستگاه تعادل وجود نداشته باشد. اگر چنین اتفاقی بیفتد، کمپرسور داغ می‌کند.

  • کمپرسور کولر گازی خاموش نمی شود

اگر کمپرسور کولر گازی شما پیوسته کار می‌کند و خاموش نمی‌شود، احتمالا تنظیمات دما دستکاری شده است. گاهی قرار دادن کولر روی دمای بسیار پایین باعث می‌شود کمپرسور به طور مداوم کار کند تا به دمای مورد نظر برسد. گاهی این مشکل به دلیل نقص در سنسور تشخیص دمای محیط یا کمپرسور رخ می‌دهد.

  • کولر خنک نمی کند

اگر کولر گازی به درستی خنک نمی‌کند، ممکن است کمپرسور گاز خنک‌ کننده نداشته باشد. در چنین وضعیتی، باید سطح گاز تبرید بررسی شود و اگر از حد استاندارد کمتر بود، باید به دنبال نشتی گشت.

آیا شیوه نگهداری از کولر گازی در افزایش عمر مفید کمپرسور تاثیرگذار است؟

نگهداری مناسب از انواع کمپرسور کولرگازی باعث افزایش کارایی و طول عمر آن خواهد شد.  نکات ساده‌ای وجود دارد که در نظر گرفتن آن‌ها بر دوام کولر گازی می‌افزاید. کافی است، کولر را تمیز نگه دارید و مانع ورود هر گونه گرد و غبار یا آلودگی به داخل کمپرسور شوید. روغن کاری منظم بسیار مهم است. انواع کمپرسورها باید بر اساس توصیه تولید کننده، روانکاری شوند تا عملکرد کمپرسور بهینه شود. همیشه حواستان به عملکرد کولر باشد، آیا در زمان مشخص محیط را خنک می‌کند؟ آیا صدای عجیب و غریب نمی‌دهد؟! اگر مورد مشکوکی کشف کردید حتما با تعمیرکار معتبر تماس بگیرید.

 

شناخت انواع کمپرسور کولرگازی برای هر فردی که قصد خرید، نصب و تعمیر سیستم‌های تهویه مطبوع را دارد، الزامی است. در بازار لوازم خانگی، انواع مختلفی از  کولرهای گازی با کمپرسورهای مختلف عرضه می‌شوند که هر کدام ویژگی‌ها، مزایا و معایب خاص خود را دارند.

انواع کمپرسور کولرگازی

ما در این مقاله درباره انواع رایج کمپرسورها صحبت کردیم و ویژگی و مشخصات هر کدام را بیان نمودیم. لازم است در نظر داشته باشید که عملکرد کولر شما، سطح خنک کنندگی و  قیمت، تا حدود زیادی به نوع کمپرسور بستگی دارد. با شناخت شیوه کارکرد و نوع عملکرد هر نوع کمپرسور این امکان را دارید که مشکلات احتمالی را خیلی زود تشخیص دهید و رفع کنید، سرویس نگهداری اصولی را انتخاب نمایید و دوام دستگاه را بالا ببرید.

منبع
moncriefairrigidhvacvonsheatingandair

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *